Het 5 jarenplan op een rijtje

Marchionne Detroit

Hier nog even alles op een rijtje in vogelvlucht als het gaat om de Amerikaanse kant van het Phoenixplan.

Winstgevendheid vanaf 2011 en een kostenbesparing van 2,9 miljard vanaf 2014. De eerste Amerikaanse modellen met ‘made by Fiat’ DNA gaan vanaf 2012 pas in productie, maar de herlancering van het de groep Chrysler begint vandaag.

Hiermee opende een 8 durende vergadering gister waarin vele doelstellingen voorbij kwamen. Hier volgen ze nog eens jaar na jaar:

2010 Vanaf het aankomende jaar al, zullen grondige restylingen gaan plaats vinden op de diverse modellen. Bijna alle modellen van zowel Chrysler, Dodge als Jeep, zullen technisch en van binnen en buiten gondig aangepakt worden. Met name de Chrysler Sebring, Town en Country (GrandVoyager). Van Dodge de Caliber (al deze of volgende maand), Avenger, Journey en Grand Caravan. En van JEEP de Patriot, Compass, Wrangler en de Liberty. In de eerste zes maanden zullen de nieuwe Chrysler 300C en JEEP Gran Cherokee reeds in de verkoop gaan.

2011 In dit jaar viert men het 70 jarige bestaan van JEEP. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit zal er een speciale versie van Wrangler op de markt komen. De grote Commander zal op minder markten verkocht gaan worden. De Dodge Nitro krijgt een grondige makeover.

2012 Over drie jaar zullen de eertse modellen op C-Evo platform van de band rollen (het platform van de Milano). Een compacte sedan op dit platform voor de merken Chrysler en Dodge zullen op de markt verschijnen. In dat jaar zal ook Alfa Romeo terugkeren in de VS. De MiTo en de Giulia mogen de spits afbijten.

2013 In dit jaar zullen verschillende nieuwe modellen ‘made by Fiat’ op de markt verschijnen. Op het platform van de Punto zullen dire varianten verschijnen. Een kleine Chrysler, een compacte Dodge en een mini SUV die als JEEP in de verkoop zal gaan. Deze laatste zal veel gemeen hebben met de opvolger van de Fiat Sedici. Nieuwe modellen met een merkgetrouw design. Op C-Evo zal een geheel nieuw model de JEEP Patriot en Compass in een keer vervangen. Ook een nieuwe Liberty, opvolgers van de Chrysler Sebring en Dodge Avenger (Lancia Thema), plus een Chrysler Crossover, zullen nieuwe modellen worden op C-Evo platform.

2014 De Chrysler Town en Country, een MPV die wij goed kennen als GrandVoyager, zal vervangen worden door een geheel nieuwe MPV (Lancia Phedra). 

JEEP als belangrijkste merk 

De productie aantallen van JEEP zullen de komende jaren fors omhoog gaan. Ook het dealernetwerk en de marketing strategie van JEEP zal een enorme impuls krijgen. Dit offroad merk met veel potentie zal internationaal een belangrijke rol gaan spelen en boegbeeld worden van de Chrysler groep. 800.000 stuks per jaar is de doelstelling voor 2014. Dat is een toename van 60% ten opzichte van vandaag.

Het delen van techniek en platformen

Behalve de platformen van 500, Punto en Milano, zal ook de MultiAir techniek breed ingezet gaan worden in de VS. Dat geldt ook voor MultiJet2. Vanuit Amerika zal het nieuwe LX platform donor worden, voor achterwiel en vier aangedreven grotere auto’s met Italiaans merklogo. Ook hybride en elektrische techniek zal vanuit de VS breed worden ingezet binnen de Italo-Amerikaanse groep.

Volgens Marchionne zijn dit soort kostenbesparingen de sleutel tot een grote besparing van 2,9 miljard en de terugkeer van winstgevendheid voor Chrysler LLC. Nu al is Chrysler volgens de laatste cijfers weer meer en meer aan het omzetten.

[nggallery id=93]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.