Het beleg van de burcht der Noormannen

Nee dit is geen titel van een stukje geschiedschrijving over een twaalfde eeuws kasteel op Sicilië.

Maar dit is een verslag van een stukje geschiedenis van gister. Het speelde zich af voor een van de vele mooie unieke juwelen die Italië rijk is, in een stad vol indrukwekkende tastbare historie; Palermo. Voor het prachtige ‘Palazzo dei Normanni’, dat het hart vormt van een lange geschiedenis van het Siciliaanse koninkrijk, vond een groots protest plaats in naam van de autoindustrie van Termini Imerese. Alsof het protest gericht was aan Viking koningen die hun troon hadden in de beroemde indrukwekkende ‘Capella Palatina’ in 1100 zoveel.

Het protest was wél gericht aan de koningen van Sicilië van vandaag, die nog altijd regeren vanuit dit gebouw. En deze ‘Assemblea Regionale Siciliana’ is toevallig loyaal aan de senaat in Rome. De opkomst was gigantisch. Vanaf gisterochtend bleven bussen en auto’s vol demonstranten maar aanrijden. De bonden spreken van een ’totale participatie’. Hoewel men een beroep deed op de regenten in de hoop een einde te kunnen maken aan aan de plannen van Marchionne, was het juist de CEO die de Kop van Jut vormde tijdens de demonstratie. De afkorting F.I.A.T stond gister voor Industriële schurken die Termini de vernieling in hebben geholpen. Op een ander spandoek werden Marchionne en Scajola als politieke vriendjes afgeschilderd.

Vakbonds afgevaardigde Massimiliano Camparetto van de Fiom-Cgil gaf het volgende commentaar; “Al 40 wil men ons afknijpen met als doel Termini Imerese te sluiten. Er is nooit het tegenovergestelde gepoogd. Dat is bewezen in het feit dat men bijvoorbeeld een jaar geleden nog het plan had iets nieuws bij ons op te starten (bouw van de nieuwe Ypsilon) en vervolgens te doen alsof dat nooit beloofd is. Hoe is dat mogelijk? Zonder heldere antwoorden op dit soort vragen, zullen we altijd blijven protesteren tot het bittere einde.”

De Siciliaanse secretaris van de Fiom Giovanna Marano heeft gister in Rome samen met een delegatie van werknemers de kamer te woord gestaan. Ze zei daar het volgende; “Met het oog op nieuwe staatssteun aan Fiat vanuit Rome, heeft de politiek ook het recht meer eisen te stellen rondom de verantwoordelijkheid van Fiat naar Termini Imerese. Dit is de eensteek die tot een doorbraak in de impasse kan leiden” Maurizio Bernava van de Cisl deed daar nog een schepje bij op. Volgens hem moet de regering met klem eisen dat Fiat een morele plicht heeft in Termini Imerese. Vanwege de staatssteun en de talloze investeringen in heden en verleden.

Het was ook merkbaar dat de strijdlust groot is voor de tijd die nog komen gaat en dat men vanuit de bonden ook stiekem al verder wil kijken dan Fiat. Dit klinkt als het begin van een bittere oorlog i.p.v. het groots slotstuk van een periode van protesten. Er zullen binnenkort al nóg grotere demonstraties worden gehouden in het land. Termini Imerese is de burcht die niet wordt opgegeven.

2 gedachten over “Het beleg van de burcht der Noormannen

  • 14 januari 2010 om 23:07
    Permalink

    Ik ben er geweest (op het plein dan); meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt….

    …..nou dan toch even; misschien niet echt politiek correct maar als een fabriek niet afdoende productief is (en of dit nu aan de sicilianen of FGA ligt laat ik even in het midden) dan moet het sluiten (Panda is goed voorbeeld: huidige fabriek levert erg goede kwaliteit en productiviteit (een van de redenen dat Fiat weer op de kaart staat); waarom zou Fiat er uberhaubt over nadenken deze op sicilie te gaan produceren? (was een van de geruchten)) Subsidie? Alfasud is daar een slecht voorbeeld van……(en de staat waarin Alfa nu verkeerd)

    Is het toch een (lang) verhaal geworden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.