Nederlandse Alfa Romeo-fan het fanatiekst

Dat het Oranje legioen tijdens het WK (helemaal nu) tot de meest toegewijde in z’n soort hoort mag geen verrassing heten.

Maar dat het bijvoorbeeld ook geldt voor de landgenoten die erg veel houden van Alfa Romeo mag best als bijzonder nieuws gezien worden. Een regionale Milanese krant laat dat weten in een terugblik op een Centenario met gemengde gevoelens en tal van uitersten… Precies zoals de afgelopen 100 jaar van het merk uit Portello zijn verlopen zeg maar.

Zo waren er die honderden Nederlanders die samen met leden van onze AutoEdizione redactie bij de poort stonden te trappelen van het historische complex in Arese. Deze zijn door de Italianen niet onopgemerkt gebleven en vormden tevens een schril contrast met bijvoorbeeld het protest van Alfa Romeo personeel, dat (voorlopig) zonder werk is komen te zitten door de grote verhuizing van Arese naar Turijn. Driehonderd Nederlanders stonden zich duidelijk te ergeren omdat demonstranten hun feest, waar ze kilometers voor gereisd hadden, onaangenaam kwamen verstoren. Leden van de COBAS SLAI (Sindaco Lavoratori Autorganizzati Intercategoriali) blokkeerde de toegangspoort. De actie had als doel aandacht te trekken voor een zaak dat in en rond Milaan de laatste maanden de gemoederen flink heeft bezig gehouden.

Voor een toegewijde Nederlandse Alfa-fan zeer onbegrijpelijk. Sommigen spraken van een schande. “Een feest verpesten voor je eigen zaak is iets dat we in Nederland nooit zouden doen”; zei iemand geërgerd. “Hier bereik je toch niets mee. Laat ze in Turijn gaan klagen en niet hier!” De demonstranten vonden daarentegen vooral dat ze onterecht werden tegengehouden en vroegen om meer begrip.

In Milaan spreekt men nu van de gemengde gevoelens rond het afgelopen Centenario feest, en van die indrukwekkende geparkeerde erehaag rond het reeds uitgestorven Arese. Dat gebouw dat tot gister symbool voor de teloorgang i.p.v. glorie en historie dreigde te worden. Fransen, Engelsen, Duitsers, maar vooral die vele ‘Olandesi’ werden het symbool voor diegene die wilde vieren in tegenstelling tot de verbitterde demonstrant. Daar tussen stonden agenten in uniform de boel in de gaten te houden onder de hete zon van Arese. Sommige Hollanders vonden het eigenlijk allemaal even mooi. Dat bracht voor de Italiaanse pers de Nederlanders vooral de bovenstaande titel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.