Officieel: Lamborghini Sesto Elemento

En daar is ie dan helemaal; De Lamborghini Sesto Elemento op basis van de Gallardo.

Intussen kunnen we op dit meer hoogwaardige beeldmateriaal goed zien dat dit meer is dan alleen een in carbon opgetrokken Gallardo. Deze concept ís niet alleen heel licht maar oogt ook ontzettend licht dankzij een smaakvol opengewerkte carrosserie. Wat dat betreft hebben de mensen van Centro Stile de boodschap goed weten te verwerken binnen de bestaande kaders van de oerdonor. Een indrukwekkende staaltje herinterpretatie. Plots herkennen we ook goed wat de teasers ons nu daadwerkelijk toonden. De Sesto Elemento ziet er uit als een hightech vliegmachine dat onzichtbaar is voor radar.

Het begrip ‘zesde element’ heeft natuurlijk alles te maken met de ontdekking van het lichte, maar tegelijkertijd oersterke carbon. Alsof deze unieke materie zojuist in het universum is ontdekt, zo presenteert Lamborghini hier een auto dat bijna uit een stuk lijkt te zijn gegoten van dit kostbare materiaal. Uiteraard heeft dit heel veel werk gekost en vormt dit een zeer kostbaar geheel. Lamborghini heeft het dan ook niet alleen gedaan, maar riep de hulp in van experts uit de vliegtuigindustrie in Amerika.

Volgens CEO Stephan Winkelmann is deze in elk opzicht hoogwaardige concept het prototype van iedere toekomstige Lamborghini. Werkelijk alles is van carbon. Van het chassis tot de carrosserie en van de transmissie tot de velgen, remschijven en de draagarmen. Dankzij de techniek van het produceren van carbon fiber kon heel veel uit één stuk worden opgetrokken. De auto bestaat dus feitelijk maar uit enkele componenten en heeft dus een vrij eenvoudige opbouw. Het lijkt alsof de auto geen lak heeft, maar er is gekozen voor een transparante speciale lak, dat bestaat uit keramische nano deeltjes en waaraan microkristallen zijn toegevoegd die rood kleuren wanneer het licht erop valt. Het interieur kent zoals gezegd veel gaten en weinig luxe. Het enige wat voor zitcomfort zorgt is het compleet verstelbare stuur en de pedalen.

De cijfers die bij deze auto horen zijn geheel zoals verwacht behoorlijk indrukwekkend. De techniek komt grotendeels uit de LP570-4 Superleggera; Een V10 met 570 pk. Vierwielaandrijving en sequentiële gerobotiseerde transmissie. Het gewicht is 999 kilo, wat goed is voor slechts 1,75 kilo per pk. 0-100 gebeurt in oogwenk van 2,5 seconden. De top zit op 300 km per uur, maar de grootste verrassing moet toch echt de bespottelijk lichte lichtvoetigheid zijn waarmee dit voertuig zich straks over een circuit beweegt. Gaat Lamborghini voor een revolutie zorgen?

Moet het paard van Ferrari nu bang zijn voor de stier uit Sant’ Agata? Zou kunnen, al zegt Maranello zelf dat de nadelen van het vervaardigen en gebruik van carbon nog te kostbaar zijn voor het echte commerciële werk. In dat geval kunnen we hier spreken van het eenmalig showen van een hele hoop spierbundels door ‘il Toro’.

[nggallery id=462]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.