Amerikanen diep onder de indruk van ’the Chrysler Miracle’

Chrysler miracle

Vorige week hebben we nog uitgebreid stilgestaan bij het wonder van Fiat dat zich nu lijkt te voltrekken vanuit een compleet uitzichtloze positie. In Amerika valt er van de andere kant inmiddels ook steeds meer enthousiasme te bespeuren als het gaat om de wederopstanding van Chrysler. Ooit redde de grote Lee Iacocca eind jaren ’70 Chrysler van de ondergang en was het Agnelli die graag hetzelfde wilde voor Fiat, door met de Amerikanen samen te werken. Op een haar na ging het toen allemaal niet door en kwam Ghidella uiteindelijk met een plan-B voor een sterk Fiat in Europa en Zuid Amerika. Inmiddels hebben beide concerns sinds die tijd een erg diep dal gekend en is ‘operation Phoenix’ onder leiding van Sergio Marchionne geen dag te laat gekomen.

Barack Obama maakt in zijn strategische plan voor de nieuwe verkiezingen, deze dagen dankbaar gebruik van de voortvarende koers die de firma Chrysler nu vaart. Chrysler maakt op de president de grootste indruk, terwijl het de kleinste groep was -en voor velen de meest kansloze- van de drie grote autobouwers van Amerika (GM, Ford, Chrysler). Obama bezocht iets meer dan een week geleden de fabriek in Ohio, wat tevens een zeer belangrijk kiesdistrict vormt. Juist omdat de president felle kritiek ontvangt over zijn economische beleid, zijn dit soort bezoeken aan succesvolle fabrieken uiteraard veel meer dan een formaliteit. Marchionne vindt deze vorm van extra aandacht alleen maar geweldig verklaarde hij aan de Amerikaanse pers.

Newsweek benadrukte vorige week dat ‘de Italiaan’ in Detroit voor een waar wonder heeft gezorgd. De CEO in slobbertrui trof op het hoofdkantoor te Auburn Hills, in 2009 een zeer gedemoraliseerde groep mensen aan die het eigenlijk al op leken te geven, vanwege een ogenschijnlijk kansloze situatie voor de LLC. Inmiddels is Amerika zelf nog niet uit de problemen, maar groeit Chrysler dankzij de grondige aanpassingen van Fiat, een stuk harder dan de andere twee autofabrikanten. De juiste investeringen liggen hieraan ten grondslag. Bovendien betaalde Chrysler binnen zeer korte tijd ook de lening terug aan het Witte Huis. Fiat had geen positieve naam in Amerika, maar dankzij de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar lijkt van die slechte reputatie helemaal niets te zijn overgebleven. Iedereen merkt dat de auto’s van Chrysler al een stuk beter zijn geworden en dat het bedrijf efficiĆ«nt opereert. Chrysler veroverde de afgelopen maand de derde plaats op Toyota en naderde GM en Ford, die momenteel stil lijkten te staan. De Amerikaanse krant noemt Chrysler daarom een serieuze outsider om in de toekomst rekening mee te houden.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.