CBS toont interessant interview met Sergio Marchionne

Marchionne CBS

‘Big Serge’, oftewel Sergio Marchionne, gunt CBS een kijkje in zijn leven als CEO van Fiat-Chrysler in het bekende programma ’60 Minutes’, dat nu al decennia lang op de Amerikaanse televisie te zien is. Opnieuw wordt de wonderlijke aanpak van de Italiaanse CEO die in Canada opgroeide benadrukt. Zijn optreden bij Fiat, waar hij als talentvolle ondernemer vroeger al eens naar voren werd geschoven door Agnelli zelf, wordt gezien als een eerste daad in een lange reeks van succesvolle stappen als CEO. De climax in dit alles is natuurlijk de vaak benoemde redding van kolos Chrysler, dat op de rand van afgrond stond en er door de man in slobbertrui voor weg is gesleurd. De eigenzinnige Marchionnne geeft in dit voorproefje die kunt zien, direct aan dat hij dit niet had gekund zonder de mentaliteit van de Amerikaanse werknemer.

We zien een openhartige, realistische Marchionne, maar vooral ook een humoristische en opgetogen man met ernstige rokershoest. Een mooi moment is bijvoorbeeld hoe in beeld gebracht wordt hoe de ingewikkelde top-down mentaliteit is doorbroken. Marchionne wijst bijvoorbeeld enigszins sarcastisch naar de hoge toren waar ooit het management zat, ver van elke werknemer waar het zo afhankelijk van is. Marchionne’s kantoor zit nu veel lager en dichter bij de uitvoerende krachten. De workaholic zonder vrije tijd rijdt voor de gelegenheid nog wel even rond op het dak van Lingotto met een 8C Spider (dat deel is werkelijk smullen met alle Maserati’s, Lancia’s, Ferrari’s en Alfa’s in beeld). Wat opvalt is de permanente bewaking. De CEO reageert verder met voor hem typerende humor op aantijgingen vanuit de republikeinse politiek en geeft op een zelfde wijze aan dat slechts één productiefout momenteel nog te incasseren valt, maar dat een tweede weleens fataal zou kunnen zijn. Marchionne noemt overigens de situatie zoals hij die aantrof in 2009, een situatie van grote angst. Die angst is nu helemaal verdwenen.

De Amerikanen noemen Marchionne doortastend, meedogenloos maar vooral correct en talentvol. Dat ze in de VS Alfa Romeo nog niet goed kennen blijkt trouwens heel duidelijk uit het gekozen beeldmateriaal, waarin men de Giulietta noemt (i.v.m. het platform voor de Dart), maar de MiTo toont. Daaruit blijkt ook dat alles vanaf het C-segment en lager, in Amerika als compact en klein wordt ervaren. De Dart moet in mei de Amerikaanse markt nog op, maar wordt nu al als een zeer verfrissende en sterke auto gezien. Eentje met net voldoende Italiaanse flair, om geen negatieve precedenten te scheppen, zoals Marchionne dat zo grappig zei.

Bekijk hier dit inspirerende voorproefje. (Tip: bekijk op de site ook andere filmpjes met Marchionne)

5 gedachten over “CBS toont interessant interview met Sergio Marchionne

  • 27 maart 2012 om 19:56
    Permalink

    maar sergio zegt niks over de hyundai 6 speed versnellingsbak voor de dodge dart.
    jammer.

    Beantwoorden
  • 27 maart 2012 om 22:03
    Permalink

    zou ik ook niet doen. Je gaat toch niet de naam van een van je grootste concurrenten noemen?

    Beantwoorden
  • 28 maart 2012 om 10:00
    Permalink

    ja dat is ook weer zo.
    maar het leuke is natuurlijk dat hij met zijn slobbertrui die openheid en directheid als reputatie heeft, maar zoals jullie zeggen, het is een verkoper, first and foremost.

    waarom eigenlijk geen tct in usa?
    ik ben zeer tevreden over mijn mito met tct.

    Beantwoorden
  • 28 maart 2012 om 10:10
    Permalink

    Hé de MiTo TCT, daar hoor je nog niet veel mensen over. De Giulietta TCT is ook werkelijk subliem, maar omdat de opvatting in Amerika over wat nu een goede automaat is, erg is ingebed in een lange traditie, voorziet men geloof ik dat de TCT zoals ie nu is, hen nog niet zal bekoren. Tenminste, dat is wat ik zo links en rechts begrepen heb. Proficiat met je MiTo TCT!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.