Onthuld: Pininfarina Cambiano Concept is een hybride diesel

Cambiano Concept

Precies een week voor de opening van de autosalon van Genève toont Pininfarina het eerste totaalplaatje van de Cambiano Concept. Verder is ook wat extra informatie vrijgekomen: Het betreft een elegante vierzitter coupé met een hybride combinatie waarbij nogal verrassend een compacte dieselmotor de basis vormt. Elk wiel is apart aangedreven, en produceert op zichzelf bijna 82 pk en over een relatief korte afstand, is het zelfs mogelijk om per wiel meer dan 200 pk te produceren, oftewel een maximum totaal vermogen van meer dan 800 pk. Nul tot honderd kan in slechts 4,2 seconden en de topsnelheid kan variëren van 250 tot zelfs 275 km per uur. Dit alles bij een CO² uitstoot van slechts 45 gram per kilometer. De auto is licht en weegt de helft van wat je normaal gesproken nodig zou hebben om deze prestaties mogelijk te maken. Pininfarina heeft dus een zuinige hypermoderne sportsedan ontworpen, dat zo maar een blauwdruk voor een Alfa Romeo of Maserati van de toekomst zou kunnen zijn.

De Cambiano heeft twee portieren aan de ene zijde en één grote aan de kant van de bestuurder. Er is geen B-stijl aanwezig dus de enkele achterportier draait in tegengestelde richting open. De kooiconstructie rond het passagiersgedeelte is opgetrokken uit carbon fiber en het voorste en achterste gedeelte, waarin het hybride-systeem schuilgaat, bestaat uit hoogwaardig aluminium. Leuk detail is het feit dat bepaalde delen van het smaakvolle houten inleg in het interieur, gemaakt is van Venetiaans hout dat ook gewonnen wordt voor het vervaardigen van (rood-wit gelakte) meerpalen, die in de bodem van de lagune worden geplaatst om boten aan aan te kunnen leggen.

De Concept heeft een zeer strak en puur design, dat het onmiskenbare DNA moet weergeven van een stijlvolle grote coupé van Italiaanse komaf. Het ontwerp kwam tot stand onder leiding van Fabio Filippini, die in april vorig jaar is aangesteld bij Pininfarina. Filippini verklaart dat de eerste inspiratie is opgedaan bij het bestuderen van Pininfarina’s Lancia Florida II concept uit 1957. Elegantie wordt bereikt door het gebruik van zo min mogelijk extra lijnen en decoraties.

5 gedachten over “Onthuld: Pininfarina Cambiano Concept is een hybride diesel

  • 27 februari 2012 om 12:38
    Permalink

    200 PK per wiel… ben geen natuurkundige maar heeft deze auto in een keer 800 PK?
    Wel een alljezus mooi design weer, dat frontje!

    Beantwoorden
  • 27 februari 2012 om 14:44
    Permalink

    Als ik het goed heb begrepen is ie idd tot 800 pk in staat maar dan alleen heel kortstondig omdat de batterij ineens leeg wordt getrokken.

    Beantwoorden
  • 27 februari 2012 om 14:52
    Permalink

    Ik hoop dat dit prachtig design een blauwdruk vormt voor toekomstige Alfa Romoeo’s. Wat een beau ❗ ty!

    Beantwoorden
  • 27 februari 2012 om 16:54
    Permalink

    @Dutchbird;

    Dat zou een verschrikkelijk mooie alfa zijn, en als ik me niet vergis zie ik stijl-elementen terugkomen die ze in het duettotanta ontwerp ook gebruikten, hetzij minimaal, maar toch.
    Die lichtelijk overhangende bovenkant van de neus, die mooi afgeronde motorkap, smalle ledverlichting.

    Speaking of: stop die Duettotanta in productie!

    Beantwoorden
  • 28 februari 2012 om 07:36
    Permalink

    Pininfarina is terug! Deze auto als basis voor de giulia en dan aangevuld met de duettottanta. Perfect.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.