Amerikaanse autoriteiten onderzoeken verkoopcijfers FCA

FCA1

Bloomberg meldde vannacht dat de Amerikaanse justitie onderzoek doet naar de opgegeven verkoopcijfers van diverse autofabrikanten, waaronder FCA. Fiat Chrysler Automobiles heeft inmiddels te kennen gegeven hier volledig aan mee te werken samen met beurswaakhond SEC. FCA kwam in beeld nadat een bepaalde interne groep uit de school klapte dat er grof geld geboden zou zijn (20.000 dollar) voor het aannemen van grotere hoeveelheden auto’s, om zo de verkoopcijfers positief te beïnvloeden. Auto’s waar nog geen klant aan te pas is gekomen en dus feitelijk nog niet verkocht zijn, maar al wel zo vermeld staan.

Fiat Chrysler Automobiles maakt er overigens geen geheim van dat het aan de hand van leveringen aan dealers haar verkoopcijfers opgeeft. Dit om een gunstiger cijfer voor te leggen tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Vervolgens wordt in tweede instantie ook de reële verkoop berekend, die uiteraard lager ligt dan het aantal auto’s dat uit de fabriek richting een dealer is gegaan. FCA is het inmiddels gewend dat de Amerikaanse overheid met enige regelmaat diverse zaken uitgebreid tegen het licht houdt. Vaak met een boete over overtredingen uit het verleden als gevolg.  Justitie onderzoekt ook de cijfers van onder andere BMW. Door dit nieuws begon FCA de beursdag op Wall Street in de min.

3 gedachten over “Amerikaanse autoriteiten onderzoeken verkoopcijfers FCA

  • 19 juli 2016 om 18:59
    Permalink

    Toch merkwaardig met die cijfers. Als je extra op kenteken laat plaatsen, dan geeft dat eenmalig het verschil waar het hier boven om gaat. Maar die auto’s moeten toch ook een keer verkocht worden, anders wordt de voorraad steeds groter. Dus er zouden ook maanden moeten zijn met meer aan klanten geleverd dan aan dealers, dus met omgekeerde cijfers. En uiteindelijk zouden zo ook de jaarcijfers levering aan dealer en levering aan klant overeen moeten komen.

    Beantwoorden
  • 19 juli 2016 om 20:41
    Permalink

    Dat is ook zo Coupehans, dus uiteindelijk maakt het geen bal uit. Alles wat geproduceerd wordt zal uiteindelijk ook een keer verkocht worden, en er zijn talloze manieren om die verkoop bij te houden: aantallen aan dealers geleverd, aantallen kentekenregistraties, aantal afleveringen, enz. Waar het hier om gaat is dat FCA net als alle andere beursgenoteerde bedrijven zijn aandeelhouders eerlijk en transparant moet vertellen hoe de zaken er voor staan. En daar is twijfel over gerezen omdat er een paar dealers zijn die zeggen dat het anders gaat dan men noemt in de gepubliceerde kwartaalcijfers, en dat er grof betaald wordt om de cijfers kunstmatig omhoog te krijgen. Als dat klopt betekent dat heel slecht nieuws voor de koersontwikkeling, want aandeelhouders willen niet het idee krijgen dat ze belazerd worden. Ontevreden dealers mekkeren wel vaker iets, dus misschien valt het mee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.