Italiaanse merken komen met diverse V6 Turbo MultiAir motoren

Op een geheimzinnige sheet, waar wij via-via de hand op hebben weten te leggen, blijkt dat het gerucht van een nieuwe sterke Italiaanse V6 familie daadwerkelijk aanstaande is.

Eerder bleek dat al uit bevestigende berichtgeving over een nieuwe V6 voor Ferrari. Het gaat om een fragment uit een presentatie voor de komende jaren die nog niet aan het brede publiek is getoond. Een belangrijk gegeven hierbij is dat evenals in eerdere geruchten, aangenomen mag worden dat het gaat om een samensmelting van Italiaanse (Paolo Martinelli) en Amerikaanse techniek (Pentastar). Ook vanuit Alfa Romeo kringen werd recent wel eens gezegd dat men veel belang hecht aan de terugkeer van een goede V6, waar zelfs ‘Busso’ aanhangers trots op kunnen zijn. Dankzij de gedeeltelijke samensmelting met de Amerikaanse zespitter kan de de nieuwe Italiaanse V6 gewoon op dezelfde assemblagelijn gebouwd worden.

De sheet die we zien vertelt dus deels een Amerikaans verhaal en deels een Italiaans verhaal. Uit dit plaatje blijkt dat MultiAir-techniek een zeer belangrijke rol gaat spelen als het gaat om nieuwe 4 cilinder motoren en V6 krachtbronnen. Je kunt zo met een beetje fantasie de merken en modellen invullen bij de betreffende blokjes. Helemaal links onderin zien we in het oranje een 4 cilinder motor met turbo, die wij reeds heel goed kennen (1750/1.8). De dikste variant moeten we nog van dichtbij meemaken in de vorm van een 235 pk sterke Giulietta QV. Mogelijk zal ook de toekomstige ‘Giulia’ deze motor krijgen op het meer gangbare topmodel.

Daarboven zien we iets heel interessants. De huidige Chrysler ‘World Engine’ 2.4 viercilinder zal namelijk met dank aan Fiat Powertrain Technology (FPT) een grondige metamorfose ondergaan. Daarvan zal er een MultiAir variant op de markt komen met enkele turbo, maar ook eentje met mogelijk twee turbo’s (‘performance’). Deze laatste zal meer dan 300 pk hebben. Ideaal voor Alfisten die graag een echt sterke maar vooral lichte ‘Gran Turismo Allegerita’ willen. Kortom de echte GTA komt terug. Mogelijk op modellen als de Giulietta, Giulia en wie weet een Spider Duetto en/of nieuwe GTV. Als dat gebeurt kan Alfa zich ook wat sportiviteit betreft weer vestigen op de plaats waar het hoort.

Daarnaast (rechts onderin) zien we de 3.3/3.6 varianten van de Pentastar. De grootste is een 3.6 zonder turbo voor extra comfort. Topmodellen van Lancia/Chrysler zullen hiermee worden uitgerust. Aan deze krachtbronnen zal de excellente Duitse 8HP ZF transmissie gekoppeld worden. De grote Lancia van de toekomst heeft technisch gezien dus nauwelijks Italiaans DNA in tegenstelling tot modellen van de laatste 104 jaar. Het positieve aspect is echter dat Lancia in staat zal zijn om ultra moderne auto’s te bouwen tot in het hoogste segment. Bovendien zal er ook een prestatie gerichte variant van de 3.3 V6 komen met MultiAir techniek, wat wel weer heel Italiaans is.

Bovenin zien we een 3.0 V6 (Martinelli) in twee varianten. Een Turbo MultiAir en een performance versie met naar wij aannemen twee turbo’s onder de kap. Deze motoren zullen we terug zien op modellen waar we erg naar uitzien als liefhebber van grote Italiaanse Berlina’s. Een nieuw tijdperk breekt aan. Maserati komt met een E segment model met deze motor en ook in de nieuwe Quattroporte zal een extra sterke V6 verkrijgbaar worden. En wie weet dus wat er dankzij deze nieuwe motortechniek met 6 cilinders nog voor Alfa Romeo in de pijplijn zit want het is heel waarschijnlijk dat het meer gangbare topmodel (niet de GTA dus) van de aanstaande Giulia deze 3.0 zal krijgen. Maar ook andere Alfa Romeo modellen van de toekomst zoals een grotere SUV zullen van de nieuwe V6 gebruik kunnen maken. Overigens komt er ook een grote V6 diesel met MultiAir. Inmiddels heeft CEO Harald Wester van Abarth/Alfa Romeo/Maserati laten weten dat het model onder de Quattroporte ook gebruik zal maken van deze nieuwe Diesel met topprestaties.

[nggallery id=385]

37 gedachten over “Italiaanse merken komen met diverse V6 Turbo MultiAir motoren

  • 6 juli 2010 om 12:53
    Permalink

    Laat maar komen!! En zo snel mogelijk a.u.b. ook met de Duetto! Er is in gereden getuige het bericht in het meest vooraanstaande autoblad (NOT) van Nederland, Autoweek… Ik kan niet anders dan concluderen dat er wel degelijk plannen zijn met de Duettottanta. Er werd eerst nog gesproken over een ‘display’ model zonder motor en aandrijflijn. Niets is minder waar dus. Dat beloofd wat.

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 13:52
    Permalink

    Als ik de slide goed lees zal de 3.0 turbo multiair 450pk krijgen. Dat is idd een Ferrari/Maserati waardige hoeveelheid PK’s. Ik vraag me overigens af of Ferrari niet voor eigen motoren zal blijven gaan in verband met exclusiviteit? Betekent dit dan het einde van de V8 familie van Ferrari/Maserati (Tipo F136)? Of blijft dit bestaan naast de nieuwe V6 familie?

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 15:16
    Permalink

    De V8 wordt zelfs vernieuwd en ik verwacht dat de V6 van Ferrari misschien extra aanpassingen zal krijgen in Maranello.

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 16:13
    Permalink

    Dit verhaal over nieuwe motoren vind ik persoonlijk wel erg voorbarig. Laat FGA eerst maar eens met (nieuwe) Italiaanse modellen komen welke überhaupt in aanmerking komen voor een v6 :|.

    @ Bart Jan
    Zou jij een Duetto met v6 willen? Ik zie meer in een topmodel met een sterke 1750 motor, om maar in de geest van zijn legendarische voorganger te blijven. V6 is veel te zwaar voor deze roadster.

    Buiten kijf staat overigens dat het design van de Duettottanta zeer goed nieuws is voor AR. Het zou de perfecte imagebuilder zijn.

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 16:46
    Permalink

    ” Deze laatste zal meer dan 300 pk hebben. Ideaal voor Alfisten die graag een echt sterke maar vooral lichte ‘Gran Turismo Allegerita’ willen.”

    Doe mij maar een kleine 2liter V6 turbo en biturbo ipv een 4 pitter. Willicht zelfs lichter en korter kan hij in de lengte richting voor rwd’s en awd’s ochter de vooras voor een betere gewichts ballans, maar dan natuurlijk wel de sound van een V6. En ook dat past in het verleden zelfs kleinere 6pitters als ik het goed heb van 1.5L zijn er geweest in het verleden. Dan graag de 3.0V6 in alle sportieve italianen en mag de lancia wel met de pentastar daar heb ik geen moeite mee dat zijn toch meer limo’s voor de luxe en comfort class en daar passen hitsige V6jes minder.

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 18:43
    Permalink

    Daar heeft Henkie wel een punt want hoelang heeft het geduurd voor de 0.9 eindelijk komt ruim twee jaar na dato.

    Beantwoorden
  • 6 juli 2010 om 19:36
    Permalink

    Het zijn natuurlijk zaken die je tegelijkertijd moet ontwikkelen. Alfa Romeo is druk bezig met de Giulia, dus ze zijn zeker niet te voorbarig. Als alles volgens planning gaat moet de combinatie in 2012 in de verkoop gaan.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 08:25
    Permalink

    @ar159: twee jaar is gelijk aan een dag in autoland. De modellen die hier boven genoemd worden zijn al lang in fase van ontwikkeling.

    Ik denk juist dat motoren de basis van nieuwe modellen vormen en niet andersom. Kijk maar naar de gerenommeerde premium merken. Je kan er flink door groeien want vanaf een bepaald punt hoef je ze enkel te updaten. FGA stond achter op dat gebied (behalve qua kleinere motoren) en maakt nu over de volle breedte een inhaalslag.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 09:50
    Permalink

    @Mattia Mariani

    Ik bedoelde eigenlijk dat de 0.9L twee jaar later op de markt komt. In eerste instantie werd gesproken over een markt introductie van sept 2008 nu is het juli 2010 en komt de motor beschikbaar. Met het boven genoemde argument ben ik het met je eens. Helemaal over het stukje premium waar AR geen breed motor pallet heeft en de rest wel. Ik zou alleen persoonlijk liever een kleinere 6 pitter zien dan een 2.4 4 pitter een dergelijke motor kan dan naast Alfa ook in de E klasse maser en denk dan in te trant van de Gibli met 2.0 V6 biturbo en ruim 300pk. Met de nieuwe technieken zou daar nog meer uitgehaald kunnen worden maar ook met een enkele turbo zou het een leuke basis motor kunnen zijn waar je je niet voor hoeft te schamen :). Voor een dergelijk blok hoeven ze niet iets nieuws te ontwikkelen. Immers als basis kan de 1.4 dienen net als o.a. VAG dat doet knippen en plakken. De cilinderinhoud van 1368 cm3 / 4 x 6 = 2052 cm3 zou je dat ook niet willen?

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 10:50
    Permalink

    Wat die 0.9 te betreft. Heeft dat niet te maken met de ontwikkeling van MultiAir techniek? Dat was in 2008 nl. nog niet klaar.

    In ieder geval is een instap V6 om het zo maar te noemen best denkbaar en ook iets wat meer aantrekkingskracht heeft dan een opgerekte 4c. Alleen doel je dan ook op grotere aantallen.. En dan vraag ik vraag me af hoe het dan zit met verbruik en CO2 uitstoot. Je weet immers dat de fabrikanten met een wedstrijd bezig zijn.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 14:58
    Permalink

    Vermits we van een 3.6 – 3.3 – 3.0 – 2.4 – 1.8 met 4 of 6 cilinders naar een 0.9 met 2 cilinders zijn afgeweken 🙂 , doe ik maar verder.

    “””Wat die 0.9 te betreft. Heeft dat niet te maken met de ontwikkeling van MultiAir techniek? Dat was in 2008 nl. nog niet klaar.”””
    Zou kunnen.
    Maar heeft het ook niet te maken dat een aantal modellen in de ijskast zijn gestopt wegens “de financiele en economische” crisis ? (er is ook een milieucrisis, maar daar hoor je niet veel over 👿 )
    De nieuwe Ypsilon (met 5 deuren ? tegenovergesteld ? of eerder een “Deltina” ?).
    De kleine stadsauto “Topolino” / “Y10”.
    Beide auto’s werden niet op de markt gebracht in “crisis” tijden. Dit om te vermijden dat ze al “oud” gingen zijn op het moment dat de markt weer aantrok / stabiliseerde.
    Vermits de “schrootpremie” dit jaar is afgelopen in Italië (en o.a. ook in Duitsland), zal pas in 2011 de markt (mogelijk)weer aantrekken / stabiliseren / niet vertekend zijn.

    Ivm de V6 4c : een V6 is duurder in aankoop en onderhoud. Hoeveel kopers zullen zij daarmee (meer) aantrekken ?
    Dat FGA eest zijn zaken regelt met kleine en middelgrote motoren, reorganisatie dealernetwerk (FGA & Chrysler), reoganisatie productievestigingen (niet alleen Polen Pomigliano, maar ook Servië en Bertone fabriek !).
    Pas (lang) daarna kunnen ze met die V6’n voor AR en Lancia komen.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 17:31
    Permalink

    @Koen
    “Pas (lang) daarna kunnen ze met die V6′n voor AR en Lancia komen.” daar ben ik wel bang voor. Maar toch is dat iets wat mist. Daarom een klein lichte V6 die de copetitie alleen heeft met veel inhoud en geen turbo’s zou een strategische goede zet zijn wel het geleid wel het vermogen maar niet de drank in name wellicht dat een 2.0 4c zuiniger zal wezen dan een gelijke 6c maar mist wel het al het mooie. En een klein (bi)turbo 6c zal minder drinken dan een grote 6c.

    @Mattia Mariani
    In 2008 zou deze komen wellicht dat ze gewacht hebben op de Multiair techniek. Maar even goed zonde Multiair techniek had dit al een leuk motortje geweest voor 500, panda ypsilon en B segement wagens. Toepassing van multiair is als ik het goed begreep door de modulaire bouw appeltje eitje om toe te passen slecht kleine modificaties. En had dan nu geïntroduceerd kunnen worden als SGE II maar ja daar zal de crisis wel aan te grondslag hebben gelegen. Maar had in NL wel voor heel wat extra verkopen kunnen zorgen. Helaas zijn de Italianen te veel op de eigenmarkt gericht en verliezen ze zelfs daar sterk markt aandeel en blijft een VAG stabiel in een dalende markt. Dan doet VAG iets heel erg goed en heeft FGA toch ergens de boot een beetje gemist en moeten ze nu hard roeien om bij te komen. Gulukkig doen ze het hier eindelijk goed door de gunstige BPM en MRB vrij modelen. Al hoewel dat niet lang meer gaat duren nu ook NL’s meest gewilde ook een modeletje heeft met FGA techniek en meer vermogen.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 19:23
    Permalink

    @ Henkie
    Ik denk dat een geblazen V6 (300 pk?) en de 1750 Turbo (200 en 240 pk), beide prima passen in een cabrio als de Duettottanta.

    Vergelijken met het verleden gaat op veel fronten mank gezien de huidige (milieu)technische ontwikkelingen. Echter naar welke kernwaarden wil bijvoorbeeld Alfa heen. Praten we over het Alfa van de Jaren 60: heerlijke 4 cilinders en licht van gewicht? Met in ogenschouw genomen dat er op veel technische vlakken steeds minder onderscheid tussen de merken is dan voorheen het geval was. Design wordt bijvoorbeeld ook steeds lastiger. Sommige schrijvende pers vinden dat de Giulietta schokkend anoniem kan overkomen. Volgens mij is Alfa echter nog steeds een van de meest geïmiteerde merken op deze aardkloot. Dus veel auto’s lijken (op sommige details) op Alfa’s en niet andersom!

    Even terug naar de motoren: Om als merk serieus genomen te worden zal een V6 noodzakelijk zijn in de grotere middenklasse en SUV, ook over 2 tot 3 jaar. Maar eigenlijk nu! Alfa heeft natuurlijk de boot gemist om een waardige opvolgers te ontwikkelen voor de GT, 156 en 147 GTA’s. Nu zijn dat vast niet de grote aantallen, maar hierdoor zijn er wel degelijk klanten overgelopen naar vooral Audi. De V6 is en blijft dus een must.
    Een 2.4 4 cilinder? Klinkt erg onlogisch, dan liever een 1.8 of 2.0 V6. Misschien is er wel veel vermogen te halen uit een 2.4, maar wat betreft “laufkultur” (Duits is soms best een mooie taal) kan dat gevoelsmatig nooit op tegen 6 cilinders, ook niet met Turbo en MultiAir. Tot slot, petje af voor FGA. Ook al zijn ze laat. Ze weten toch met relatief geringe middelen, in vergelijking met VAG mooie techniek voort te brengen. Deze berichten/sheets zijn misschien wel voorbarig, maar het is ook een vorm van marketing. Hiermee laat je zien dat je volop aan het ontwikkelen bent en dat wekt vertrouwen. Een schimmige sheet? Het kon dus weleens heel bewust “gelekt” zijn. Ik hoop alleen nog dat de volgende combinaties (voor met name Alfa) nu eens uitgevoerd BLIJVEN worden: Sportiviteit – Kwaliteit (Giulietta is OK!) – Continuïteit – Creativiteit – Productiviteit – Visie. Maar ja, een volksaard is ook maar zo niet te veranderen, dus het zal deels wel ijdele hoop blijven.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 19:33
    Permalink

    De grootste voordelen van een 4-cilinder zijn volgens mij toch wel het lagere gewicht en de minder bewegende massa. Wat mij betreft dé ideale motor voor een Giulietta GTA. Kunnen ze toch een mooie tegenhanger voor de Megane en Focus RS maken.

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 22:53
    Permalink

    Mooi dat er een dikke atmosferische V6 tussen zit. Toch wel de veiligere keus op de tweedehands markt. Niemand weet tegenwoordig nog fatsoenlijk om te gaan met een turbo.

    Moet de eerste nog tegenkomen die na een rit zijn motor nog een halve minuut tot het liefst een hele minuut stationair laat draaien. 🙁

    Groot volume motoren blijven ook lekker smeuiger. 🙂

    Beantwoorden
  • 7 juli 2010 om 22:56
    Permalink

    Waar kunnen we trouwens de volledige tabel vinden?
    Ben toch wel benieuwd wat er op de x-as en in het onderste gele vakje staat.

    Beantwoorden
  • 8 juli 2010 om 00:44
    Permalink

    “””Ben toch wel benieuwd wat er op de x-as en in het onderste gele vakje staat.”””

    Een 2.4 met 180 Pk ?

    Beantwoorden
  • 8 juli 2010 om 09:34
    Permalink

    @6C Jordy

    Dat gaat ook niet lukken met stop start op de nieuwe motoren. Maar dat hoeft niet perse. Je kunt ook er voor zorgen dat je het laatste stuk van de rit niet meer de turbo opjaagt en rustig het laatste stuk hem laat rusten. Als ik naar huis rij dan zijn de laatste 6km toch 80 en 50 en 30 stukken ik kom dan niet meer boven de 1700 rpm uit. De 156 zijn turbo was na 325.000km nog tip top. De 159 draad zo i zo minder toeren dank zij 6 bak dus die kan nog langer toe. Op het 80 stuk draad hij niet meer dan 1400 rpm dus heeft hij een rustige koeling down en warming-up. Naar mijn werk toe dan gaat het nog soepeler dan is het na 70 uitlaten rollen tot in het parkeervak. Voor ik op de snelweg ben is hij lekker op de 90 graden. Alleen in de winter duurt het lang voor het aggregaat op tempratuur is. Ik mis alleen wel een olie tempratuur meter in de klokken winkel.

    Beantwoorden
  • 8 juli 2010 om 21:48
    Permalink

    @AR159,

    Temperatuur is ook niet het grootste probleem. Smering van de turbo is het grote probleem.

    De meeste turbo’s lopen op glijlagers met daar tussenin een oliefilmpje. Deze oliefilm verdwijnt direct na het afzetten van de motor. Dat terwijl het turbo-asje nog een toerental van 100.000+ rpm heeft. Tegen de tijd dat die een keer stil staat heeft die een minuut lang drooggelopen. Met alle gevolgen van dien op den duur.

    Met de huidige “rij-stijl” van mensen is een turbo gedoemd om stuk te lopen ver voordat de motor het leven laat.

    Dat de jouwe nog tip-top is zou kunnen, maar dat is nog geen juist toonbeeld voor het hele turbo-rijdend-wagenpark.
    (tip-top zal bij wijze van spreken zijn, controleer de speling op de as eens)

    @Koen,

    Bedankt, krijg op mijn pc de grafiek niet beeldvullend. Geen idee hoe ik dat voor elkaar moet krijgen. Alles onder de 200pk krijg ik niet in beeld……

    Beantwoorden
  • 9 juli 2010 om 12:20
    Permalink

    @6C Jordy : zoek niet verder hoe je de hele grafiek op je scherm zichtbaar krijgt. Dat heb ik ook niet gedaan 🙂

    Ik heb gewoon een beetje “gegokt” : het oranje bolletje staat vermoedelijk aan de linkerkant van het oranje rechthoekje. Dus een 2.4.
    Het oranje bolletje kan waarschijnlijk niet rechts staan, want dan is het een 3.0. En dan zou het rechthoekje eerder roodkleurig zijn.
    En een 3.0 met 180 à 200 Pk ? Zou toch raar zijn.
    Om aan 180 Pk te komen : dat is een beetje ‘afpassen’ en er van uit gaan dat het bolletje onderaan het rechthoekje staat.
    Maar het kan ook 200 Pk zijn (bolletje in het midden).

    Beantwoorden
  • 9 juli 2010 om 22:09
    Permalink

    Ah oke, nu kan ik je inderdaad volgen Koen. 🙂
    Het is dus zeker dat het iets is tussen de 2400 en 3000cc is maar wel met een opmerkelijk laag vermogen i.v.m. de andere 4-cillinders.

    Zou het dan mogelijk kunnen gaan om een 2.4 die bedoeld is voor Iveco? Met de nadruk op een hoger koppel en rendement?
    (ookal zijn dat toch altijd JTD’s)

    Beantwoorden
  • 11 juli 2010 om 11:50
    Permalink

    Zoals gezegd, ook hier, de start/stop intallaties geven al aan dat bij een normaal gebruik de turbos geen enkele behoefte meer heeft om een minuut uit te draaien.
    Deze zal dan ook nooit in een keer zijn oliefilm kwijt zijn als mede nooit 100.000 rpm draaien als we uitrollen en stoppen. Het is er voor gemaakt zoals gezegd.
    Het betreft geen WRX of EVO”s 🙂 Dat is een ander verhaal.

    Beantwoorden
  • 11 juli 2010 om 14:19
    Permalink

    @Johnny,

    Sorry, maar weer zit je fout. Mijn werk betreft truckmotoren. De nieuwste generatie turbo’s hebben een toerentalsensor ingebouwd. De 100.000 rpm is bij een truckmotor makkelijk te bereiken en daarvan komt het motortoerental niet gauw boven de 1500 rpm. Moet je nagaan hoe dat bij een kleine 1.4 zal zijn. Zeker 100.000+ rpm.

    Olietoevoer van de turbo zit op het hoofdoliekanaal. Direct na de oliepomp. Zodra deze stilstaat verdwijnt direct de olietoevoer en dus ook de kleine oliefilm waar de turbo-as in draait. Of beter gezegd in “zweeft”. Zonder olie draait de as dus gewoon in de turbobehuizing (slakkenhuis).

    Wel start/stop of geen start/stop , geen olie betekend slijtage. Voordeel voor de huidige automarkt is dat men al snel van auto wisseld. De eerste eigenaar rijd de wagen te kort om slijtage aan de turbo te gaan merken. De tweede eigenaar zal dat veel eerder tegenkomen.

    Beantwoorden
  • 11 juli 2010 om 18:59
    Permalink

    @6C Jordy: dan hebben we dus de situatie dat als we de motor uitzetten de olie in het niets verdwijnt. Dat zou mooit zijn . Na 10 km stuk dus….
    Nee ,het snel afzetten van een moderne motor heeft niet meer zoveel om het lijf. Dat is zelfs dagelijkse kost en dat weten fabrikanten.
    Downsize motoren hebben zo’n kleine turbo die eerder stilstaan als wij de radio uitgezet hebben .
    Het manko die er eventueel kan optreden is dan ook niet het niet aanwezig zijn van geen olie (..) , maar optredende plaatselijke hitte die de olie kan laten verbranden met als resultaat scherpe aangekoekte delen die de glijlagers kan beschadigen.
    Natuurlijk is het direct stop zetten , turbo en non-turbo ( even de ”plaatselijke” spanningen verdelen) niet goed .

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 00:56
    Permalink

    “”Na 10 km dus””

    Nee slimmerd, met een stilstaande motor kun je niet 10km ver rijden. Niet in slaap vallen nu.

    “”die de olie kan laten verbranden””

    Er is maar 1 plek in de turbo waar dat kan. In het slakkenhuis aan de turbine-zijde. En hoe komt die olie daar? Door slijtende glijlagers misschien? Dan moeten toch echt eerst de lagers slijten voordat je olie kan verbranden op die plek.

    Volgens jouw omschrijving verbrand je eerst olie en daarna slijten de lagers. Dat moet je toch echt even verder uitlichten.
    Want, ……. als de lagers in jou situatie NOG niet versleten zijn, hoe komt dan jouw olie in het turbinehuis? Via een lekke koppakking zo het uitlaatspruitstuk in? Word steeds spannender…..

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 01:15
    Permalink

    BTW, in jouw omschrijving is het start/stop systeem ook weldegelijk schadelijk…..

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 10:02
    Permalink

    Jordy : De turbine as zweeft in een laag olie . Als die olie onmiddelijk verdwijnt , zoals jij omschrijft , en de turbine altijd langer, ook door de middelpunt vliedende krachten doordraaft , zal deze na de eerst de beste start/stop actie , door het gebrek aan olie versleten zijn en vastdraaien.
    Dat is natuurlijk niet zo.
    Zoals gezegd is plaatselijke hitte ophoping , die de olie met zijn functie nu eenmaal moet compenseren , het grootste gevaar.
    De praktijk is dat het met downsize motoren geen rol van betekenis meer heeft .
    De start/ stop systemen geven dit eigenlijk ook al aan.

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 10:28
    Permalink

    Als het dan ook daadwerkelijk om de inhoud ( blijft) gaan is het zeker aangenaam. Als er egos gered moeten worden (..) gaan we naar het volgende onderwerp 🙂

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 11:10
    Permalink

    Je antwoorden worden in ieder geval inhoudelijk steeds beter. Lijkt er op of je technische kennis steeds beter word met het uur.

    Nu de praktijk nog. Controleer de speling op de as van een nieuwe turbo, dan een turbo met 150.000km en dan nog een met 300.000km. Je zou het verschil duidelijk moeten voelen.

    Een turbo draait niet gauw vast. De as zou juist meer speling krijgen met meerdere gevolgen van dien. Onder andere olielekkage (niet andersom) en het schrapen van de schoepenwielen in de behuizing.

    “”Zoals gezegd is plaatselijke hitte ophoping , die de olie met zijn functie nu eenmaal moet compenseren , het grootste gevaar.
    De praktijk is dat het met downsize motoren geen rol van betekenis meer heeft””

    Met laagvolume motoren zou het juist een grotere rol spelen omdat een 1.4 eerder tot de limiet gedreven word dan een 3.0

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 11:27
    Permalink

    Tja , technische kennis , al wat autos geretaureerd hoor 🙂
    en al iets ouder , ik denk zelfs het dubbele.
    Laat de lezers hier nu maar concluderen dat in een gesloten systeem (..) een as die op olie MOET zweven onmiddelijk zijn olie verliest door bv. een start / stop systeem .
    Dat is wat ik moet concluderen na jouw betoog. Ik stop ermee om genoemde reden hierboven.

    Beantwoorden
  • 12 juli 2010 om 12:36
    Permalink

    Is geen betoog.
    Wat ik omschrijf is niet nieuw, maar een bekend probleem sinds de uitvinding van turbo. Zal zeker omschreven staan in 1 van jouw restouratiehandboeken.

    Ben je echt zo oud dan? Je weet waar de mosterd gehaald wordt dus? Gefeliciteerd met je 52e verjaardag dan maar. 🙂

    Jammer dat je gaat omdat je je ego niet wilt redden. Je had het zelf over een klok met bijbehorende klepel. Zal ik er dan maar de pot en de ketel bijhalen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.