Lusso

 • Door iemand alvast verklapt?

  Met het verspreiden van geruchten moet je altijd op tijd stoppen vinden wij bij AutoEdizione. Vooral als er geen degelijke bron valt aan te wijzen. Bij de volgende hadden we […]

  • Een goede vriend van me heeft een Q wat een auto. Uniek zeker anno 2021 een droom auto hij is briljant als je juist rustig rijd want dat doet hij zo makkelijk en goed. Ok ik geef toe op snelweg dacht een BMW die Alfa pak ik wel even hij werd achter ons zeer snel klein. Mijn 166 is nog steeds een heerlijke auto maar de Giulia is dynamisch de beste in zijn klasse wat een auto mensen die normaal bij BMW shoppen moeten ook echt even langs Alfa Romeo! Zeker nu want je moet wel heel erg BMW gek zijn om de huidige modellen mooi te vinden.

   Ciao

   Squadra

  • Natuurlijk een nieuwe Giulia circa 2024, volledig elektrisch, en op korte termijn een flinke update. Maar ook de stationwagen, de stationwagen ‘cross’ en een coupé of grancoupé. Niet in 2027 maar gewoon tussen 2022 en 2024. Hoe moeilijk kan dat zijn? De basis is er al jaren. De vraag ook.

  • Waar vraag naar is, daar hebben ze geen boodschap aan !Slaan al jaren de plank mis en wordt nooit beter. Geen fan Dacia maar wel goede reclame: Wij vertellen geen verhalen, wij bouwen auto’s!

 • Nauw verbonden aan Alfa Romeo.

  Al jaren is het Concorso d’eleganza in het prachtige Cernobbio aan het Lago di Como een stijlvol evenement dat door het Duitse BMW wordt gesponsord… Uiteraard is dat in […]

 • ‘Democratische’ elektrische auto.

  Olivier François heeft tijdens Fiat’s ‘EV Day’ gezegd dat inderdaad de opvolger van de Fiat Panda in 2023 gepresenteerd gaat worden. Een volledig elektrische en vooral […]

 • In 2023 in plaats van de 500X.

  Fiat lijkt te gaan schuiven met haar SUV modellen. Dat meldt het Italiaanse Quattroruote vandaag. De meer rationele poot van het merk uit Turijn zal een kleine SUV gaan […]

  • Lijkt me verstandige keuze. De nieuwe zal dan wat praktischer zijn met wat scherpere prijs. De 500X kan dan meer met bv Mini Countryman concurreren. Een Alfa zou vooral iets lager op de poten en sportiever moeten zijn en rijden en op Audi Q jacht moeten.

  • Wel jammer dat de GSE firefly gelijk overboord wordt gegooid. Een Fiat of Alfa met Peugeot-motor, weet niet of dat went.

   • Die 1,5 mild hybrid is toch een Firefly?? Als die er daadwerkelijk komt, wordt er dus nog geen afscheid van genomen; benieuwd hoe die rijdt!

  • 1.5 4T Firefly milde hybride van Fiat gaat dit over. Deze zal gebruikt gaan worden. Ook op Tonale. Men zegt tussen de 130 en de 160 pk

   • Ik dacht dat de firefly 1.0 is als driecilinder en 1.3 als viercilinder.
    Ik hoor ook klachten over de PSA motor. Krachtig, zuinig maar kwetsbaar.

  • De 1.5 4 cilinder is een nieuwe variant die in Termoli gemaakt wordt binnenkort.

 • Uitgelekt?

  Men zegt dat het onderstaande Alfa Romeo’s plan is voor de komende 9 jaar. Hoe de opsomming op straat is komen te liggen is niet bekend, maar de timing vinden we niet heel onlogisch. De zomer is […]

  • Helaas loopt Alfa Romeo weer helemaal verkeerd. Die kans zal ook bij Lancia groot zijn. Wat een simplistisch achterhaald modellenbeleid. Maserati en Ferrari doen dit toch ook niet: alleen monovolumes c.q. hatchbacks? Waar is de sedan, de cabrio, de coupé en de stationwagen. Dat is het DNA van Alfa Romeo. De rest mag wel, maar deze vormen moeten Alfa Romeo gezicht blijven geven. Klaus Busse: wat doe je? Net als de directie van Stellantis: waar zijn jullie mee bezig (als dit waar is). Kijk naar BMW of Mercedes, of Tesla. De sedans en grancoupes worden massaal gelanceerd als “full electric”. Ok, een Duetto (Spider of GTV aub!) of cross-Giulia zijn ook genoemd over 7+ jaar op de markt. Droefenis, als dit waar is. Laat Alfa Romeo eindelijk eens leven. Het is zo makkelijk, maar iedere keer verprutst men het weer. Wordt vervolgd.

  • Iedereen mag er alles van vinden, maar FEIT is natuurlijk wel dat “hoogpotigen” (SUV/CUV/crossover) momenteel goed verkopen en sedans flink minder. Alfa heeft een hele mooie Giulia, maar die verkoopt slechts beperkt. Inderdaad gemiste kans om daar geen SW van uit te brengen, maar die zal wereldwijd geen enorm verschil maken en een CUV als de Tonale kan wel met één carrosserievorm toe.

   Vraag me trouwens wel af welke rol het inmiddels gebrekkige dealernetwerk speelt in de slechte verkopen: ik hoop (en denk) dat de Tonale een verkoopsucces wordt en daarmee bewijst dat Alfa Romeo ook zonder goed dealernetwerk nog levensvatbaar is. Want wie koopt nou zijn auto van internet??

   Ben trouwens heel benieuwd naar de “Giulia Cross”; zou dat dan de 5-deurs GTV worden waarvan eerder sprake was (10 jaar na de introductie van de huidige Giulia)??

  • De hele wereld draait vooral om SUV’s. Bread & Butter en zo.

   • Eens; en daarna hopelijk ook nog eens modellen waar het hart sneller van gaat kloppen. Altijd zo geweest…

  • Verkoop van personenwagens in de eerste 7 maanden van 2021 (in Nederland) per type :
   SUV : 41,4
   Hatch : 37,8
   SW : 12,2
   Sedan : 4,8
   MPV : 0,9
   Cabrio : 0,7
   Coupé : 0,3

   Totaal : 98,1 (rest : 1,9 (supersport en afrondingen ?)

   SM wou nooit in SW investeren. Zelfs die 10 à 15 % in Europa interesseerde hem niet.
   Maar wel een sedan in de topcategorie ?

   Dan kan je ook in een coupé en cabrio investeren : daar kan je ook hogere prijzen voor vragen én het is reclame voor je merk.

   Maar misschien inderdaad eerst een Hatchback en SUV om het (elk) merk terug op poten te krijgen ?

   https://www.autointernationaal.nl/2021/08/mercedes-politie-redt-mpv/

   • Ik zeg i4, Polestar 2, Tesla 3 en S of Mercedes EQS. Zijn dat geen sedans full electric?

    • @Rob : indien bovenstaande een reactie was op mijn post : ja, dat zijn elektrische sedans.
     De i4 en de EQS worden gemaakt door concerns die geld met hopen hebben, Polestar wordt gefinancierd door een Chinees concern (Geely). Ook niet arm.
     De Tesla’s zijn wereldwijd niet aan te slepen en halen hun geld uit overgewaardeerde aandelenkoersen (die telkens stijgen bij een Tweet of voorstelling van een concept) .
     Goed en leuk voor de huidige houders van die aandelen, maar of het blijft duren zal de toekomst uitwijzen.

     Vergelijk met de financiële slagkracht van Alfa Romeo, bij uitbreiding FCA en nu Stellantis.
     Soms wel eens de lamme en de blinde genaamd…..

     Ik begrijp dat ze NU eerst een hatchback en een SUV op de markt willen brengen.
     Als 2e poging….
     Daarna een SW en een sedan.
     Niet omgekeerd.
     En als het eindelijk eens wil lukken, is er misschien plaats / tijd / geld voor een coupé en cabrio.

     Andere mogelijkheid : op korte tijd (maximum 2 à 3 jaar) al die verschillende modellen in de markt zetten.
     Dan heb je een ineens een hele modellenrij.
     Zoals je zelf ook schreef : kijk naar de Duitsers.
     Maar haalbaar voor Alfa Romeo én Lancia én Fiat ? Abarth ? Maserati ?

     En toen werd ik wakker 🙂

  • Wat betreft het maken van plannen is er in ieder geval nog niets veranderd sinds de fusie. Dat lukt prima. Helaas is de uitvoering van de plannen het zwakke punt. Dus eigenlijk maakt het totaal niet uit wat er in de plannen staat. De meeste Giulietta rijders zijn al overgestapt naar een ander merk. Dat gaat ook gebeuren met Giulia en Stelvio rijders. Het duurt gewoon te lang. Een paar Alfisti misschien, maar het gros ruilt binnen 6 jaar in en dan is er weer eens geen opvolger.
   Zelfde geldt voor Lancia. Als Lancista heb ik misschien nog het geduld om 15 jaar te wachten op een nieuwe Delta, maar dan ben ik wel een uitzondering.
   Kortom, de meeste klanten zijn allang overgestapt naar een ander merk. En zie die maar eens terug te krijgen.
   Ik zie het somber in.

  • Omgekeerd zal het zelfde gebeuren: als een model gelanceerd wordt dat aanslaat, zullen vreemdmerkrijders net zo makkelijk de omzwaai maken. Zoals bij de 156. Ik denk dat de Tonale een succes zal worden. Ik zie de toekomst rooskleurig.

  • Leuker kunnen we het niet maken, belachelijker wel!

  • Oude tijden zijn voorbij. Bijna iedereen wil een SUV. Wat moet je dan als autofabrikant als je auto’s wil verkopen?

   • Ooit wilde “iedereen” een MPV. Nu niemand meer. De SUV -het lompe broertje van MPV- gaat dezelfde kant op: groot, inefficiënt en standaard slechte wegligging. I.c.m. een accu dus standaard minder bereik dan een lichtere, gestroomlijnde sedan, stationwagen, coupé of hatchback.

 • Niet als eerste, maar wel binnen afzienbare tijd.

  In een interview met het Franse L’Auto Journal, zegt Jean-Pierre Ploué dat de terugkeer van de Delta, een belangrijke pijler vormt voor de reconstructie […]

  • Orso antwoordde 1 maand geleden

   Hij zegt dat de nieuwe Delta niet voor 2026 zal verschijnen, dus veel prioriteit heeft het nu ook weer niet. Mijn Delta is dan 15 jaar oud.

  • Het is belangrijker dat het goed gebeurt dan dat er snel een nieuw model komt: Lancia was al min of meer opgegeven, er zijn geen dealers die van het merk moeten leven en zo verder. Een model op een oud platform lanceren voor een hoge prijs met slechte specificaties gaat niet werken. Dat een 100% elektrisch platform zijn tijd nodig heeft snap ik, de achterstand is groot. Op benzine lanceren zou op zich kunnen, maar dan moet dat met concurrerende motoren e.d. ook niet iets waar FCA prioriteit aan gaf…. 700km autonomie in 2026 klikt op zich goed, ik weet niet wat de concurrentie tegen die tijd doet, maar vandaag zou dat een doorbraak zijn.

  • Nou nee, de realiteit is dat het merk Lancia niet erg sterk is. Of men het merk kent of niet is dan niet zo belangrijk zijn.. Een nieuwe Delta moet een auto worden die je koopt omdat het echt een goede auto is.

  • @Chris

   FCA heeft er inderdaad een zooitje van gemaakt. Aan het begin van deze eeuw was de Lancia-dichtheid hier in het zuiden van Limburg behoorlijk hoog, dankzij de 4 (!) toegewijde dealers in deze regio. Amper 10 jaar later waren deze allemaal vervangen door 1 nieuwe die eigenlijk alleen liever de Amerikaanse merken verkocht. Niet echt vreemd dat de verkoop dan instort, het re-badgen van Chryslers dan nog even daargelaten.

   Idem voor Alfa Romeo trouwens, met op dit moment nog 1 dealer voor de hele provincie.

   Ik hoop oprecht dat de ‘oude’ dealers van toen Lancia terug mogen krijgen in hun portfolio. Maar Stellantis zal wel andere plannen hebben.

  • De Lancia Delta kan perfect worden gebaseerd op de nieuwe DS4. Die auto is al een halve Delta (Executive). De auto mag wat mij betreft ook uit Rüsselheim komen, net als de DS4, maar in vredesnaam nu alles goed. Goede dealers, goede online-verkoop, goede marketing, geen rare kleurkeuzes (zoals alleen brons op de Delta Executive of meerdere soorten achterbank..!). Anders is Lancia direct weer failliet na wederopstanding.

 • Ken jullie deze nog?

  Drie jaar geleden toonde de Braziliaanse designafdeling van Fiat, de concept Fastback aan de wereld. Enerzijds om aan te tonen dat men in Betim binnen 10 jaar tijd enorme stappen heeft […]

  • antwoordde 1 maand geleden

   Argo & Pulse inderdaad noodzakelijker om het gapende B-segment gat te dichten, dan zo’n “domme” suv-coupe…..

  • @BM
   Definieer “dom”.

   • antwoordde 1 maand geleden

    Over smaak valt niet te twisten maar het hele concept van een SUV Coupé is niet intelligent. Voordeel van een SUV is normaal gesproken dat ie ruim is maar met coupe-lijn mis je hoofdruimte. Daarbij is het idee van een Coupé dat ie sportief rijdt. Maar met een hoog op de wielen SUV werkt dat niet tenzij je de vering spijkerhard maakt.
    Er schijnt een markt voor te zijn, vermoedelijk huisvaders met ontkenningsverschijnselen, maar een rationele auto is het niet. En ik begreep juist dat Fiat bedoeld was voor de rationele auto’s.

  • @CCHans
   Een SUV Coupé is misschien niet intelligent, maar of een SUV dat is? Een flinke Stationwagon is praktischer. En een coupé is ook niet intelligent, want wat is sportief rijden met snelheidslimieten over de hele wereld? En wat te denken van een cabriolet, hoe intelligent is dat. Maar je krijgt er wel goede zin van. En zo zijn er, in toenemende mate, mensen die een SUV (Coupé) waarderen. Mijn stijl is het evenmin, maar door ze allemaal weg te zetten als huisvaders met compensatiedrang, mis je wel een heel stuk van de markt. Dan is het misschien wel intelligent om die klanten te bedienen met iets wat ze wél kopen. Blijft er ook nog geld over om leuke coupeetjes te maken. Voorbeeld: Porsche.

   • antwoordde 1 maand geleden

    @nicolo
    Dat er een markt voor is, helder. Vraag voor mij is: waar heeft FCA groep binnen Stellantis het grootste tekort. En dat is in de al decennia lang populairste klasse in Europa, het B-segment. Ik denk dat 6 van de 10 bestverkochte auto’s B-klassers zijn. Sinds vertrek Punto en Mito is daar alleen een gapend gat. Een SUV coupé gaat dat niet oplossen, een Argo-achtige ten minste deels en een reguliere SUV zou misschien meer weerwerk bieden tegen auto’s als Captur, 2008 en de niet uit elkaar te houden brei aan VAG SUVs. De 500X oogt goed maar legt het mede op praktische gronden af tegen de concurrentie. Net te weinig binnenruimte voor gezinsauto. De Renegade is dan weer klasse duurder. Een SUV coupé zit in zelfde vaarwater als 500X. Dus juist in enige nis in B-segment waar FCA wel al zit.
    Dus niks op tegen, maar niet eerste prioriteit. Zelfs niet tweede.

    • @CCHans
     Het rekensommetje moet ook kloppen. De VAG producten lijken niet voor niets zo op elkaar.

 • Duidelijk beeld.

  Deze gecamoufleerde Alfa Romeo Tonale hebben we natuurlijk inmiddels al best vaak gezien en gaan we minstens tot en met dit najaar nog veel vaker zien. Quattrouote publiceerde vandaag […]

  • Ziet er nog steeds fantastisch uit, laat maar gauw komen.

   Heel benieuwd of (en hoe dan) Alfa Romeo in staat zal zijn om van het inmiddels toch wat oudere CUWS-platform onder de Jeep Compass (en bijvoorbeeld de Tipo, de 500X en 500L, in de basis van de Grande Punto 2005…) een volwaardige Alfa te maken. Met de MiTo is dat indertijd niet erg gelukt, die reed niet bijzonder.

   Als dat nu wel lukt geeft dat ook vertrouwen dat dat later met PSA/STLA-platforms moet kunnen, maar eerst zien, dan geloven.

  • Verlichting lijkt inderdaad mooier dan die van VW of Audi, alleen een VW of Audi kan ik nu kopen en deze Alfa nog steeds niet 🙁

  • antwoordde 1 maand geleden

   Fijn dat ie vorm krijgt. Wordt afwachten of ie Alfa-waardig rijdt maar in ieder geval nemen ze daar ruim de tijd voor. Hoe eerder hoe liever!

 • Sowieso de 5-deurs elektrische 500.

  Er staat heel wat te gebeuren in het toekomstige B-segment van Fiat. Dat werd al aangekondigd door het management toen Fiat 120 kaarsjes uitblies (2019). Nu Stellantis […]

  • Eerst zien dan geloven.

   • Precies ! Nog twee jaar niets in het B-segment, een segment waarin Fiat jaren leider was met de 127,Uno & Punto.Triest, nog twee jaar wachten , ALS er dan nog wat komt……

  • Snap niet waarom de Centoventi als B-segmenten wordt aangeduid. Hij is 3 cm langer dan de huidige Panda en daarmee een echte A-segmenter. Hij is ook 10 cm breder, maar dat maakt hem nog geen B-segmenter; bovendien was er in Italië al kritiek op zo’n “brede” stadsauto, die zou lastiger door Italiaanse steegjes te rijden zijn, dus maar eens zien of hij echt zo breed in productie gaat (al geldt dat misschien ook voor de lengte :-)).

   Maar wel heel fijn als er eindelijk echt wat nieuwe Fiatjes zouden komen, Centoventi-Pnda plus CUV-Punto, 500 Giandinera én nieuwe Ypsilon lijkt me een prima offensief in de compacte segmenten waar Fiat vanouds sterk is!

  • @HZW Dank voor je reactie; is dat officieel? Dan heb ik dat gemist, maar zou niet onlogisch zijn. Wel erg jammer dat net nu FCA eindelijk weer eens echt wat nieuws te bieden heeft in de vorm van een klein BEV-platform, dit mooie stukje techniek dan nauwelijks meer gebruikt zou worden, alleen op de 500e. Had een goede, winstgevende basis kunnen zijn voor nieuwe Panda, Punto, 600 en/of Ypsilon, een paar B-CUV’s (500X, Pandona, Musa??) en wellicht zelfs C-klassers. Triest slachtoffer van de fusie die dan wel weer andere kansen lijkt te bieden…

  • men zegt ook dat de volgende C3 Firefly krijgt…

  • antwoordde 1 maand geleden

   @HZW Zou niet onlogisch zijn, tenzij de THP aan zijn maximum productiecapaciteit zit; dan zou de inzet van Firefly-motoren (die al kant en klaar beschikbaar zijn vanuit Polen) nog een goedkope optie zijn; we gaan het zien…
   Ook weer jammer dat FCA net voor de fusie met iets nieuws komt dat waarschijnlijk maar beperkt gebruikt zal worden, zonde van de paar investeringen die ze dan nog wel hebben gedaan. Overigens vanuit het perspectief van voor de fusie ook weer niet helemaal onlogisch, de FIRE-motoren waren echt wel aan vervanging toe en bij de investeringsbeslissing was nog niet te voorzien hoe hard elektrisch zou gaan.

  • antwoordde 1 maand geleden

   Volgens Allpar.com heeft Tavares bevestigd dat de Firefly ingezet zal worden in producten van voormalig PSA (https://www.allpar.com/threads/stellantis-firefly-turbo-also-goes-to-peugeot-and-citroën.237913/#post-1085254039). Je zou verwachten dat dat dan ook geldt voor producten van voormalig FCA, dus wellicht nog een mooie toekomst voor deze motoren?! Heel benieuwd weer…

  • antwoordde 1 maand geleden

   @Zebo De link verwijst naar autoproductie in Zuid Amerika. Niet naar modellen in Europa, helaas.
   Misschien dan toch wat modellen uit Brazilië naar hier halen!

  • antwoordde 1 maand geleden

   Ik lees vandaag op de site van Quattroruote dat de Tonale toch ook met Firefly komt, klinkt niet onlogisch. We wachten het af; waarom zou die inzet zich tot Zuid-Amerika beperken?! Er was enkele jaren geleden sprake van een nieuwe PSA 4-cilinder die Opel nog zou gaan ontwikkelen; wellicht inmiddels vervangen door de 1.3 (en/of 1.5??) Firefly?!

 • Dus niet alleen elektrisch.

  Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vandaag, heeft het management laten weten dat enkel op specifieke markten Alfa Romeo volledig elektrisch zal zijn. Dit moet vanaf […]

  • Alfa zal binnen 12 maanden concluderen dat deze strategie niet houdbaar is, investeren in verbrandingsmotoren èn in elektrische aandrijving is niet haalbaar. Zeker niet voor Alfa. Of “krijgt” Alfa derivaten van Ferrari-motoren voor ‘weinig’ en wordt de elektrische Alfa een kloon van een e-Peugeot? Kijk naar je Duitse en Britse concurrenten en volg minstens hun tempo. Aantallen worden momenteel toch niet gemaakt, dus waarom niet overschakelen naar elektrisch bij beperkte beschikbaarheid van accu’s en chips? Echt, de 2-liter turbomotor ga je niet missen en zelfs de V6’en twijfel ik over. Wel jammer van een V8 ooit weer. Zo’n jankende V8 uit de Montreal met maar 2,6 liter. Een iets terug getunede racemotor. Dat waren nog eens tijden…

  • Natuurlijk, de 8-cilinder uit de Alfa 8C ben ik niet vergeten, maar dat was eigenlijk een Maserati-motor, ontwikkeld door Ferrari op basis van hun eigen trouwe 4.2 V8 of later 4.7 liter. Wel een prachtig geluid, zo’n Alfa-Maserati-Ferrari V8.

  • @Rob
   The Times They Are a-Changin’ Is de auto-industrie van de toekomst, met de enorme investeringen in elektrische aandrijvingen, alternatieve brandstoffen en connectiviteit, niet meer nog dan nu, een kwestie van een eigen smoel geven aan min of meer basis-componenten? Kijk naar Rolls Royce die de weg naar coachbuilding weer ingeslagen zijn. Doen ze niet voor niets.

   • @Niccolo, eens, alleen niet uniek voor deze tijd. Er is al veel uitgewisseld met andere fabrikanten of zusterbedrijven. Ik zal het niet over de Alfa Arna hebben, maar even later had je in de jaren 80 dat project tussen Alfa, Lancia, Saab en Fiat (resp. 164,Thema, 9000 en Croma) of GM-Fiat motoren voor de 156 en 159. Een eigen smoel geven is nu heel belangrijk aan het worden, maar laat het geen doel op zich zijn. Een selffulfilling prophecy. Zoals bij de Corsa en 208: je ziet de onderliggende “botstructuur” veel te sterk doorschijnen. Of zoals je de BMW 7-serie terugziet in de goedkopere Rolls-Royce modellen. Dood in de pot. Wat dan wel: AUB altijd goede stoelen, ook voor Europeanen langer dan een Italiaan. Coupė, cabrio, stationwagen en Cross-modellen naast de sedan. Brera, 156/159 SW, Spider of Crosswagon ging niet ten onder aan teruglopende marktsegmenten. Wel aan slechte GM-motoren, overgewicht en beperkte motor- of transmissiekeuze. Een merk als Alfa moet vibreren, zoals: ‘oh wat een leuk Alfaatje” een mooie jonge dame riep toen ik met mijn Spider (916) vorige week bij het stoplicht stilstond. Dat. Mooie stoffen en materialen, fijne garages, lekkere stoelen, scherp sturen, uitstekend gedoseerd remmen met een gezonde dosis eigenwijzigheid. Hoewel dat laatste niet moeilijk is met die vele grijze muizen bij de concurrentie. Wees eigenwijs als Alfa Romeo, maar doe ook normaal. Zoals bepaalde kleuren of velgen alleen voor bepaalde typen houden. Wat een onzin. Vraag gewoon een meerprijs i.p.v. impossibele. Het succes ligt bij Alfa nog steeds voor het oprapen, het merk is mateloos populair alleen niet in de showroom. Hopelijk weet Alfa de elektrische schoenen goed te passen. Elektrisch kan -weet ik uit ervaring- heerlijk rijden. Met alle andere succesfactoren ook goed op een rij kan Alfa straks weer potten breken.

  • @Rob
   Allereerst dank, grote dank, voor het niet verder ingaan op de Arna. Ik vrees ik met grote vrezen dat het geven van een eigen smoel niet een doel op zich zal worden maar hét doel. Gelukkig kan dat ook met mooie materialen, dikke stoelen, niet alledaagse kleurcombinaties, oogstrelende vormgeving en een gezonde portie eigengereidheid, Tipo Quattro als voorbeeld. Met een onderliggende techniek die als gevolg van steeds groter worden investeringen de basis zal (moeten) zijn voor steeds meer modellen, is daar geen ontkomen meer aan. Ik deel het optimisme van Mareblu echter wel: Nog steeds zijn ze in Italië meesters in het bijzonder maken van het alledaagse. Sprezzatura stamt uit de renaissance en is nog steeds actueel. The future is bright and full of opportunities!

   • @Niccolo, ook hier vinden we elkaar. Ik bedoel wel met een eigen smoel een eigen vorm. Misschien een verre neef, maar zeker geen broer qua uiterlijke gelijkenissen. Platforms die teveel voorschrijven zijn nivellerend. Zelfs bijvoorbeeld een DS9 onderscheidt zich niet enorm van een 508. En hoe groot lijken op het eerste oog die verschillen? Maar succes moet zeker haalbaar zijn als Gucci zeer winstgevend is met leren tassen of een Tag-Heuer al jaren met dezelfde (semi-)mechanische horloges. Dan is er nog veel te winnen met de auto, een Alfa Romeo, op alle componenten behalve die afgeschreven verbrandingsmotor. Lijkt mij ook wel lekker voor een ontwerper: geen uitlaat meer, geen brandstoftank, geen aandrijfassen want motoren in de wielen. En steeds kleinere krachtiger accu’s in steeds lichtere Alfa’s. Op naar de GTA.

  • Specht antwoordde 1 maand geleden

   Ik ben inmiddels afgehaakt wat betreft Italiaanse merken. Ik ga een Ford Focus wagon ST line rijden voor 5 jaar in de private lease.
   En dan zie ik daarna wel wat er nog aan Alfa’s te krijgen is. 🙂

 • Eerst nog een MY2022.

  Omdat alle aandacht naar de Alfa Romeo Tonale moet gaan begin volgend jaar, zullen de Giulia en de Stelvio pas eind volgend jaar een serieuze facelift krijgen. Mogelijk wil Alfa […]

  • Zeer benieuwd of er inderdaad hybride versies komen, liefst PHEV, niet slechts mild hybride. Stekker-hybrides zijn in de huidige markt hard nodig, maar zouden ook in strijd zijn met het verhaal dat Giorgio niet geschikt is voor elektrificatie (onvoorstelbare misser als dat waar is, technisch ook nauwelijks voorstelbaar).
   Eigenlijk zou 2022 nieuwe modellen moeten brengen, maar nog een paar jaar gefacelifte hybride Giorgio-Giulia’s zou geen straf zijn en levert wat meer rendement op investering; inderdaad liefst alsnog met SW-variant…

  • Er is nog wat verwarring/onenigheid over het Giorgio-gehalte van de nieuwe GC, zie bijvoorbeeld https://www.motortrend.com/features/2021-jeep-grand-cherokee-l-chassis-deep-dive/

  • Het duurt te lang. En dan komen ze zeker eind 2022 met een PHEV, als bijna niemand die meer wil. Gaat misschien 1-2 jaar goed en dan weer niks, of het zou de nieuwe Gulia c.q. Stelvio moeten zijn. Gebaseerd op modellen van Stellantis die dan al vele jaren op de markt zijn (508 of 3008)? Laat het AUB niet waar zijn.

 • Hij is af!

  De Maserati Grecale is klaar voor een marktdebuut, dat merk je aan alles. Naast de vele testfoto’s op Italiaanse bodem, zien we nu ook ‘buitenlandse’ plaatjes binnensijpelen. De enige […]

  • Dit is ook niet iets om trots op te zijn.

   “Maserati is de fase van handgemaakte puristen auto (sexy maar niet echt geavanceerd) dus voorbij”.

   Dit segment behoord tot Alfa Romeo en/of Lancia. Merken om zeep helpen kunnen ze goed in Italië. Maserati hoort een Bentley concurrent te zijn. Gek genoeg lijkt alleen Ferrari te lukken in Italië. Maserati heeft een enorme opleving gehad onder Ferrari.

  • PS De stoelen op deze foto zijn een Maserati onwaardig. Die lijken op die goedkoopste stoelen uit de Giulia. Zitten slecht, weinig steun, te klein en een goedkope uitstraling. Dat kan niet waar zijn. Kies bij een Giulia altijd de Veloce-stoelen, die zijn heel goed. Die armsteun kan ook niet, het lijkt wel zo’n steun uit begin jaren 0 (zie Thesis, Granturismo of Quattroporte V).

  • Hoop inderdaad op een hybride en binnen 2 jaar ook EV. Anders kansloos in de EU en vrij snel daarna ook elders. En bovenal hoop ik dat ook de andere modellen van Maserati naar de jaren 20 worden gehaald. Mooi alleen volstaat niet om concurrerend te zijn.
   In ieder geval een nieuw model. Helaas een SUV maar beter dan geen nieuw model.

  • Allemaal poep reacties weer! Maserati maakt waanzinnige auto’s heel erg goed en echt nog uniek Porsche is een volume merk geworden is totaal niet uniek meer! Maserati’s gereden van GT tot QP nieuw en oud.

   Ciao

   Squadra

 • “Il Granturismo”

  Lancia’s designchef Jean-Pierre Ploué sprak de redactie van de Quattroruote voor een interview dat is gepubliceerd in de meest recente uitgave van Italië’s bekendste automagazine. Daarin k […]

  • Fijn als Lancia verschoond blijft van lompe, onzinnig hoge SUV’s, maar de nieuwe wagens moeten ook gewoon verkocht worden. Behalve de 3 Duitse premiummerken lukt dat vrijwel niemand meer met sedans. Er lijkt echter een nieuwe trend gaande in de vorm van cross-overs tussen SUV’s en traditionele berlina’s. Wellicht dat daar voor Lancia kansen liggen: nu vooraan de nieuwe golf met iets hogere dan traditionele, maar elegante wagens, volledig elektrisch. Dat is zowel stilistisch als technisch een moderne invulling van Lancia’s innovatieve karakter…

   • Kijk naar de Tesla 3 en S, en je ziet dat elektrisch en (semi-)sedan best succesvol kunnen zijn.
    Traagheid: veel te lang wachten op full EV en halfslachtigheid: te weinig varianten, zoals bij de Giulia, zijn de nagels aan de doodskist van de hedendaagse Italiaanse auto-industrie.

    • Dat is inderdaad een goed voorbeeld, maar ook uitzonderlijk: de Tesla’s waren de eerste serieuze elektrische auto’s en Elon Musk was bereid er letterlijk miljarden privé-vermogen in te steken. Zo’n bedrijfsmodel kan Stellantis zich niet permitteren en wat zou nu het uitzonderlijke USP van elektrische Lancia’s zijn? Elektrisch wordt de norm, dus daarmee onderscheid je je niet meer.

     Heel lastig om in te schatten of mooie, stijlvolle Lancia-berlina’s wel of niet voldoende onderscheidend zouden zijn om goed te verkopen, maar ik zou een goed marktonderzoek loslaten op de mogelijke nieuwe mode van cross-overs als tussenvorm van berlina’s en SUV’s: wel iets hoger en daarmee comfortabeler dan berlina’s, maar niet zo lelijk en lomp als SUV’s. Denk aan Citroën C4/C5 X, Ford Mustang Mach-e en nieuwe Mondeo…

    • De Italiaanse markt ligt wagenwijd open en ook delen van andere markten ten zuiden van ons. Je moet vanuit dat perspectief de kansen voor Lancia zien. Ik kan me enorm goed voorstellen als het merk goed in de markt gezet wordt met EV’s dat het een prima kans maakt. Vooral omdat dit nog lang niet al helemaal is ingevuld. Bovendien zal Brussel al steun verlenen om zoiets tot bloei te laten komen ten zuiden van de alpen.

  • Overigens vind ik il Granturismo nog steeds fantastisch mooi, maar de Thesis en de laatste Delta die daaraan stilistisch verwant waren, waren weinig succesvol. Vraag is dus hoe een moderne interpretatie wel succesvol te maken…

   • De motor van een Lancia is al decennia niet meer doorslaggevend. Zelfs de motor uit de Integrale of de geleende Ferrari-motor van de Thema niet. Het is wel de historie, uitstraling, lef en extravagante elegantie waarmee je nog steeds kunt winnen. Je wilt geen saaie perfecte Volvo of BMW, misschien wel een Alfa, verlangt nog naar Saab, en dus is er gelukkig nog Lancia.

  • Juist als Groot concern moet je ook kleinere series kunnen maken. Kijk naar het grote aantal verschillende modellen van Mercedes. Maar ook de eindeloze reeksen binnen VAG. Het ironische is dat de Fiat groep ooit begon met delen techniek tussen merken toen VW en Audi nog elk hun eigen motoren bouwden. Nu heeft VAG dat trucje goed door, veel beter dan FCA. Hopelijk lukt het met Stellantis.

   Lancia moet bijzonder zijn. Dat wordt het niet door de aandrijflijn. Iedere EV kan snel. Wel door de uitrusting. Verzin wat en maak er wat moois van.

 • Wat geprononceerder.

  De jongste editie van de Fiat Tipo is nog altijd een bescheiden goed ogende auto. Met de introductie van de vijfdeurs Cross (€ 27.330), nieuwe LED verlichting en nieuw letterlogo in d […]

  • Ik vind het een mooie auto, ruim en erg comfortabel. Helaas lijkt het alsof ie totaal niet wordt verkocht. Ik zie ze niet rijden en inmiddels staan er wel bijna 200 Tipo”s model 2021 te koop op voorraad bij de dealers. Jammer, jammer. Ik denk dat een versie met mild hybride het hier beter zou doen, en ook versie met 1,3 motor als Sport, Racing of GT zou misschien meer liefhebbers aanspreken.
   Mooi dat deze 1,0 motor ook prima bevalt en mooi zuinig is. Ik heb de T-jet en die Is bij gewoon gebruik dorstig maar met lange afstanden en niet boven de 110 zit ik rond de fabriekswaarde van 6 liter per 100 km. Waarbij de boordcomputer te optimistisch is en rond de 1 op 18 weergeeft, dus rond de 5,5 l/100km. Dat kan nauwkeuriger. Het kan dus zuinig, ben wel benieuwd wat ik met de nieuwe zou halen als gemiddelde.
   Is in nieuwe versie ook nog wat veranderd aan het interieur, behalve het meer digitale dashboard? En hoe bevalt dat?

 • ‘Magic door’.

  Het lijkt ons werkelijk de meest ideale elektrische 500. Een dot praktischer dankzij de toevoeging van een heel slim deurtje. En nu de 500 3+1 toch (zacht)rose is… ‘Huup huup, Barbatruuk!” […]

 • Fiat voor Z generatie.

  Rationeel modern en… een tikkie ambivalent. Dat typeert wat ons betreft de nieuwe Fiat Pulse. Fiat toont bewust alvast het interieur van de Pulse. Het is namelijk de […]

  • Ziet er prima uit. Met automaat zelfs. Helaas niet leverbaar op de nieuw Tipo. Jammer dat er zo weinig FCA modellen over zijn in Europa terwijl er in Brazilië wel keuze is. Geldt voor deze maar ook z’n niet-SUV broertje Argo.

 • Komt overeen met wat we al weten.

  We kunnen heel opgewonden doen bij iedere scoopfoto die we zien van de Alfa Romeo Tonale, maar wie goed kijkt naar de algehele vorm, moet toch wel concluderen dat het […]

  • @Alfa147TI; ik hoop met je mee! Vooral het lage deel van de auto ziet er wat mij betreft zo iel uit. Mag wel wat “dikker” en velgen meer naar buiten/groter oid.

 • Tussen 2026 en 2030 alleen BEV’s.

  Luca Napolitano heeft onlangs nog wat meer uitgeweid over de te volgen strategie met Lancia. Zoals we weten zal de Franse premium tegenhanger DS het meer over de […]

  • Zou mooi zijn als Lancia een volledig gamma kan opbouwen van elegante, elektrische cross-overs (wel wat hoger dan normale hatchbacks, maar lager dan SUV’s; iets boven 150cm, ook comfortabel instappen en zitten), met in 2022 een Ypsilon op 500-basis, in 2023 een Musa op e-CMP, in 2025 een Delta (of Appia??) op STLA Medium en in 2026 een Thema/Aurelia op een langere versie van STLA Medium (of Large?), conceptueel vergelijkbaar met de C5X. Heel benieuwd naar een richtinggevende concept!

  • Duurt allemaal veel te lang !

 • Maserati Quattroporte VII.

  Ons is ter ore gekomen dat Maserati voor haar toekomstige vlaggenschip een nieuw concept in gedachten heeft, waarbij er twee modelvarianten tot stand zullen worden gebracht. Nu […]

  • Uh Maserati heeft nu al een E-Segment sedan en F-Segment sedan zou dan gaan om 2 F segment modellen en dat is slim omdat Alfa en Lancia dan samen een E Segment sedan zouden kunnen maken samen met Dodge Chrysler DS bijvoorbeeld

   Ciao

   Squadra

  • Het gaat in dit bericht om twee modelVARIANTEN dus in 1 en hetzelfde segment. E-segment is trouwens niet meer wat het geweest is (jaren ’90). Boven D heb je enkel nog grotere auto’s voor wie alle luxe wil en niche. Maserati dus en heel misschien een keer een Alfa. E voor een bredere doelgroep (bv door Lancia) is niet lucratief. Misschien is dat dan gewoon een D met een paar centimeter langere wielbasis.

  • Zo meteen gaan we terug naar de jaren 70 waar Citroen de volledig mislukte Quattroporte II op de markt bracht. Een waardeloos platform gebaseerd op een domme strategiewijziging. En wat is dit voor geklets over segmenten en varianten in een wereld van concurrenten die tig-keer variëren op een thema binnen een segment? Zie BMW, Mercedes of Porsche. NB De naam Ghibli is nu al 3 keer gebruikt door Maserati voor 3 keer verschillende type auto’s. Wanneer blijft Maserati eens wat vasthouden? Bang voor succes, dat een naam blijft hangen?

 • “Non si svendono le macchine!”

  We missen Marchionne, die morgen exact 3 jaar geleden is overleden nog best vaak, al was het vanwege z’n heerlijke markante en controversiële houding. Marchionne hield […]

  • Nou zo mag ik het horen, maar bij top kwaliteit hoort ook een prijskaartje, en zijn potentiële bmw of mercedes rijders bereid om dat prijskaartje te betalen? Want kwaliteit moet zich wel bewijzen, dus dat betekent geen knoppen die je aan kermisspeelgoed doen denken. Dus eerst kwaliteit bewijzen, daarna het prijskaartje er aan hangen, maar zijn ze daartoe in staat?

 • Meer laden