mareblu

 • Afscheid van een icoon.

  De in 2007 onder Marchionne geïntroduceerde herinterpretatie van de iconische Fiat 500, gaat binnenkort met pensioen. De nieuwe elektrische 500 neemt het stokje over. Reden dat dit […]

  • Dus eind 2023 zal de laatste (benzine) 500 geproduceerd worden ?
   Is dat niet de kip met de gouden eieren slachten ?
   Weten ze nu al bij FCA – sorry Stellantis – dat binnen 1 jaar en 7 maanden bijna niemand meer een benzine 500 wil ? Maar wel “allemaal” een elektrische ?
   Rare jongens, die Romeinen….

 • ‘Tsjiieeloo’

  Het is duidelijk dat Maserati maast exclusiviteit, vooral ook erg Italiaans wil zijn. Er komen nieuwe namen op de markt, die de toekomst inluiden van het merk uit Modena. Na Folgore voor […]

 • Een polletje of twee..

  Eindelijk ben jij weer aan het woord… Al 9 jaar zag je geen poll meer op AutoEdizione, maar met dank aan onze lezer Rob is er eindelijk weer eens eentje. Uiteraard met Alfa Romeo […]

  • Roberto antwoordde 1 week geleden

   Dank Lancia4ever!
   PS Op mijn iPad lijkt het bekijken van de resultaten nog niet te werken, maar verder douze pointes.

  • De resultaten kan ik ook niet zien na het “stemmen”.
   Ik heb de poll wel ingevuld, maar eigenlijk zou ik nooit een Alfa Romeo kopen….
   Als ik de Lancia Delta vergelijk met de Giulietta, is mijn keuze snel gemaakt.

  • Er gebeurt niets als ik op “Stem” klik…

  • Nog steeds geen reactie van de STEM knop, resultaten zijn niet te bekijken

   • Helaas zelfde probleem. Verder wel lastig kiezen omdat er teveel modellen ontbreken. Sportwagon, kleine hatchback, coupé (echte), spider, C8-achtige. Met motoren ben ik nog geen fan van EV maar wel nodig om niet deel klanten te verliezen.

  • Vind ik ook een uitstekende optie. Wat zuiniger zodat je niet de hoofdprijs aan BPM betaalt zonder overmatig extra gewicht.

  • voor een goede marktinvulling zijn ze allemaal op hun plaats qua model, wat betreft de motoren vergeet de diesels en de V8

  • Dank voor jullie reacties! Na verwoede pogingen krijg ik helaas de plugin niet gecorrigeerd. Het stemmen werkt inderdaad niet. Uiteraard blijf ik hieraan werken om het een keer wél functioneel te krijgen!

   • antwoordde 2 dagen geleden

    Hoe symbolisch voor de toestand van de Italiaanse auto-industrie…

    • 🙂

     @Lancia4Ever: misschien een link naar een andere “poll”-site een idee? En dan zet je na een week het eindresultaat op de Autoedizione-site.

     Maar ‘analoog’ mijn keuze:
     – Stationwagen (met Cross-optie)
     – 4-deurs Grand Coupé .. 2drs GTV natuurlijk ook graag, vleugeldeuren? SM-variant met DS en Maserati (Alfa Mondial ..), hoe historisch wil je het hebben. Doe in ieder geval een prototype!

     Motoren: elektrisch (want onontkoombaar) en eventueel een 1750-plugin-hybrid (400+ pk) voor de zwaardere modellen

 • Abarth is een krachtig merk.

  Italiaanse automerken hebben een ontzettend groot potentieel gezien het uitgesproken karakter van hun DNA. Dat roepen we al jaren en het is iets waar concurrenten die het […]

 • Het D-segment gaat veranderen.

  Volgens enkele bronnen zou onder andere Larry Dominique, chef van Alfa Romeo North America, al ietwat uit de school geklapt zijn wat de opvolger van de Giulia betreft. De […]

  • Alfa is een sedan. En een stationwagen. En coupé en cabrio. Dat is het DNA. En na het gezwabber met de SUV Stelvio (géén verkoopsucces) dan nu weer experimenteren met een ‘shooting break crossover’? Doe normaal. Geen serieuze concurrent doet dit. En waarom zou een Alfist hierin stappen? Nooit gedaan, nooit gebeurd. Veel te groot risico en dat halverwege de 10 jaar proeftijd die Alfa (en Lancia) krijgt. Zelfmoord. En dat op basis van een lelijk Chrysler-concept. Is iedereen aan de pillen bij Alfa? Ga voor schoonheid, historie en evolutie. Zoals Ferrari met een evoluerende Purosangue, maar nooit haar geest verraad (Roma, F8). En ga in vredesnaam voor vele varianten.

  • Goed plan AR159, zo’n poll. Hopelijk doet marketing van Alfa dat ook eens en papegaaien ze niet mee over de algemene trends. Maar ik heb mijn dikke bedenkingen (..) Of nog erger: de informatie is er wel, maar de directie doet niets. Geen stationwagen, geen crosswagon of grancoupé, zoals de Giulia die ontbeert. En dan maar motoren produceren die 10 jaar geleden in de mode waren.
   Laat Imparato de oren te luisteren leggen bij Mercedes. Ook om hun nieuwe inzichten: de sedan is ideaal voor de elektrische aandrijving (stroomlijn), zeker nu het accupakket steeds platter is.
   Tenslotte, een Alfist is een Alfist. Vindt hoogstens Maserati ook leuk. Haat lompe bakken, compromissen en middelmaat. Houdt van geschiedenis met gezonde vooruitstrevendheid. Zoals ooit de Disco Volante, SZ, GT Junior of Montreal. Giet die heritage in een modern -commercieel- concept / lijn en succes is verzekerd.

  • Ik wil best een poll maken over conventionele Alfa’s vs Hoogpotige modellen, maar is de vraag stellen op een site als deze ‘m al niet beantwoorden? Ik schat 90% voor conventioneel en 10% tegen. 🙂

  • Laten we de vraag omdraaien: welke carrosserie-variant mis je (bijv. 7 keuzes, inclusief “moderne” zoals de grancoupé, SUV-coupé of shooting-break).
   Dan vragen over de motor: elektrisch, hybride, waterstof en benzine plus iets over de motor-inhoud. NB als Alfa gewoon bij de 1750-motor was gebleven en daarop eindeloos gevarieerd: veel goedkoper plus historisch beter (toch?)
   Zo iedere week een poll, en laat Alfa maar reageren na een aantal uitslagen. Interview met Imparato? 😉
   Nog een paar vragen voor de Poll: welk merk vind je het best te vergelijken met Alfa? (Noem zeker ook Cupra, Polestar of Tesla). Of welke typische Alfa-eigenschappen mis je straks het meest/minst in een EV-variant van Alfa. Of dilemma’s voor je elektrische Alfa: meer gewicht en meer range of lichtgewicht en minder range. Genoeg munitie voor de polls. Ik zie de eerste polls graag tegemoet. Succes!

  • Die eerste vind ik een goeie Rob, ik kom er op terug. Die tweede mag je aanbieden bij een forum waar men ook graag over niet-Italiaanse merken nadenkt 😀

   • Roberto antwoordde 1 week geleden

    Mooi en leuk! Zijn we een paar stappen verder. We komen vast nog eens tot de ideale roadmap voor Alfa Romeo 😉

 • In de tempel van Volta.

  Hoewel de Tonale voorlopig nog niet heel elektrisch is, leek Stellantis met de locatiekeuze van de persintroductie al wel duidelijk in die richting te willen hinten. Het ‘Tempio […]

  • Eindelijk! De eerste rijimpressies van Autoweek en Autovisie zijn gematigd positief. Mooi afgewerkt, mooi vormgegeven, rijgedrag wat sportiever dan doorsnee maar niet helemaal de Alfa Romeo standaard. Daarbij wel erg ruim, ook met 1.90 zit je achterin goed. Daarmee een mooie en praktische auto. Niet helemaal typisch Alfa maar wel een auto die veel van de klanten die in deze categorie zoeken kunnen aanspreken. Jammer dat niet gelijk meer versies leverbaar zijn zoals de plug-in hybride die het in NL extra goed kan doen dankzij op papier veel lagere CO2 dan de mild hybrides.

  • Gemengde gevoelens. Ik lees overal toch 3 essentiële issues. Waardeloze besturing (waar Audi en sommige anderen overigens mee groot geworden zijn), bizar trage/slechte gaspedaal respons en ook de versnellingsbak is ook verre van prima. Met vervolgens het standaard antwoord van Alfa door de jaren heen:”betreft voorserie auto’s” 🤨 Ruimte achterin wordt gek genoeg door de één als voldoende en door de ander als krap ervaren. Motoraanbod ook is wel discutabel. Op andere vlakken gelukkig geen kritiek en zelfs ronduit positief, zoals multimedia en afwerking. Dát was tot en met de Giulia/Stelvio altijd wel anders. Misschien is dit wel de eerste mainstream Alfa?

  • Typische Alfa-introductie, met een vreemd motoren-aanbod. Hoge prijzen voor een auto met 130 pk haardroger voorin. Nog vreemder dan bij de introductie van de Giulia (4 diesels plus QV). Het is typisch van en typerend voor Alfa. Gedachtenkronkels die ik niet kan volgen. Of is het cappuchino-lurkende lamzakkerigheid?: “Niet goed? Uhh, eerst weekend vieren. Tot maandag!”
   BMW, Volkswagen en ook concerngenoot Peugeot doen dat veel beter.
   Imparato zal aan veel meer knoppen moeten draaien dan bouwkwaliteit. Alfa is motoren, ontwerp en emotie. Noem dat bRouw-kwaliteit, de totale smaak. Daar heeft Alfa nu grote steken laten vallen. Het verkoopsucces van de Tonale staat eigenlijk al ter discussie. Zeker in Nederland en dat vind ik erg jammer.

  • Bij de introductie van de Giulia was er nog veel vraag naar diesels, met name in Italie en Spanje. Dat is in een paar jaar tijd snel veranderd. Volgens mij hadden ze één diesel met 4 verschillende vermogens. De Tonale begint met een 130 pk 4 cilinder motor en daar is niets mis mee. Sterkere versies zullen ongetwijfeld komen net zo als lager geprijsde modellen. Rustig afwachten en zelf er mee gaan rijden en dan conclusies trekken. Of concerngenoot Peugeot het zo goed met hun 1.6 THP motoren betwijfel ik. Deze motor wordt ook gebruikt in BMW en Mini en kent veel problemen. Eigenlijk een regelrechte ramp. Kijk maar eens op Google. ANWB expert: Het is algemeen bekend dat de THP motor tal van problemen kent, zoals inwendige vervuiling, vermogensverlies en het oprekken van de distributieketting. Het zou mij niet verbazen als straks in de grotere Peugeots de 1.5 Alfa motor van de Tonale komt.

  • Roberto antwoordde 1 week geleden

   Verschil van mening is nooit slecht en dan gaat het ook over ‘maar’ een auto, weliswaar een Alfa Tonale. Toch, beginnen met 130pk in een 1600+ kg wegende Alfa, 0-100 in 10 seconden voor 47.000 euro. Elon Musk lacht zich rot. Het zal allemaal jaren terug al mis zijn gegaan, valt dan qua ontwikkeling niet meer in halen, maar toch symptomatisch voor Alfa. Voortdurend hebben Italianen moeite met de lange termijn. Succes is gebaseerd op “lucky shots”, zoals de 156. Die aanpak is dodelijk. Zeker nu de motor door elektrificatie geen USP meer is of zeer binnenkort zal zijn.
   PS De ANWB is over de THP-motoren vanaf 2014 best tevreden (aldus Expert Jos) op hun site.

  • Iemand al enig idee wanneer en waar deze in Nederland in de showroom zal staan ?

 • Flinke verkooptoename.

  Het succes van de elektrische Fiat 500 uit Mirafiori is eentje die gestaag toeneemt. Mede dankzij extra subsidie op de Italiaanse markt, gaat het de laatste maanden hard. In maart is […]

 • Iconische geweldenaar.

  Wie denkt dat alleen Lancia namens Italië op dominante wijze heeft geschitterd in de Rally-sport heeft het mis. Fiat kende ook een heel aantal hoogtepunten en net als bij Lancia, […]

  • Weer een icoon met de haren erbij gesleept, net als de kleur.

  • Ach, de kleur is prachtig en op zich is iedere reden goed om een feestje te vieren. Het zou misschien passender zijn geweest als de auto wit/groen of eventueel oranje (naar de Racing) was geweest maar dat is toch minder mooi. Daarbij is dit azzurri wel heel Italiaans.

  • Kleur is niks mis mee, maar niet de eerste kleur waaraan ik denk bij een 131. En ook niet de tweede. En zelfs niet de derde. Verder voelen al die Tributes een beetje als ieder jaar opnieuw je achttiende verjaardag vieren. Op een gegeven moment is het niet meer geloofwaardig. Maar, wel een leuke uitvoering. Dat dan weer wel.

 • Trots op de Italiaanse merken.

  Carlos Tavares noemt het een geweldig mooie uitdaging om het volle potentieel van de Italiaanse automerken binnen Stellantis te benutten. Het zijn stuk voor stuk prachtige […]

  • Er komt alleen tot nu toe niet veel van terecht. Alleen maar plannen en een hoop gepraat. Trots op de Italiaanse merken? Laat dat dan zien.
   Het nieuwe tijdperk leidt tot maar liefst 3 nieuwe Lancia’s tot eind 2028. Indrukwekkend.
   De andere niet-Italiaanse Stellantis-merken presenteren aan de lopende band nieuwe modellen, dus ik betwijfel zeer of er ook maar iets van dat marketinggezwets van Tavares terecht komt. Jammer.
   Binnenkort heb ik een nieuwe auto nodig en helaas helaas helaas wordt dat geen Italiaan.

  • Het wordt tijd dat na al dit gepraat er werkelijk een paar nieuwe modellen op de markt komen. De Tonale duurt ook al maanden voordat er maar één bij de Dealer staat.

 • ‘Wie het kleine niet eert…

  …is het grote niet weerd’, zei oma altijd. Maar wat nou, als dat kleine eigenlijk alles in zich heeft wat het exclusieve grotere product ook als eigenschap bezit? Fiat heeft […]

 • Ongegronde angst.

  Een tijd lang vreesde men dat de nog nieuwe Fiat-fabriek in het Servische Kragujevac geen lang leven beschoren zou zijn. Althans als moderne Fiat-fabriek. Maar niets is minder waar. Op […]

  • De eerste Fiat die in Kragujevac van de band rolde was niet de 500L, maar de Punto Classic.

  • staat ook niet in het artikel. Er staat in de nieuwe in 2012 gerealiseerde fabriek. De Punto rolde nog in de oude hal van de band. totdat deze werd opgeheven.

 • Ultiem Spider-gevoel van Ferrari.

  De nieuwe 296 GTS is gepresenteerd en lijkt nog mooier dan de GTB al was. De komst van de Ferrari 296 ‘Gran Turismo Spider’ zorgt dat Ferrari’s ontwikkelingsmachine op […]

 • Sportieve ambities.

  Het was Tavares zelf die Lancia graag opnieuw in een sportieve context plaatste eerder deze maand. Tijdens een event van Maserati (foto onder) rond de E-prix van Rome, waar het merk met […]

 • De officiële bevestiging.

  Luca Napolitano mocht namens Lancia deze week officieel bevestigen wat we allemaal al wisten. Lancia wordt één van de volledig elektrische premium pijlers van Stellantis (v […]

  • Delta in 2028. Mooi op tijd weer. Dan is mijn Delta 17. Was er nu een nieuwe Delta, dan zou ik die direct kopen. Maar nog 6 jaar wachten? Hou toch op
   Wat een idioterie. Ze hebben nog steeds niet begrepen dat klanten houden veel makkelijker is dan klanten krijgen. Wie neemt al die plannen nog serieus??? Het tempo van de introducties is trouwens indrukwekkend. Maar liefst 3 nieuwe modellen in 6 jaar. Dat zal de concurrentie angst aanjagen!
   Kap er maar gewoon mee.

   Cordiali saluti,
   Een gefrustreerde liefhebber van Italiaanse auto’s.

  • Gelukkig wel een nieuw logo! Toe maar. Wat een daadkracht.
   Sluit de tent maar.

  • Wat is het verschil tussen 100% elettrificata en Full BEV? Ook bijzonder dat de A1 genoemd wordt, een auto waarvan Audi wereldkundig gemaakt heeft de productie te stoppen zonder opvolger te produceren, omdat deze niet rendabel zou zijn. Nu zou je kunnen redeneren dat dit kansen in de markt biedt voor Lancia, maar om dan in een adem een forse verhoging van het rendement te noemen is wel bijzonder. Maar goed, genoeg historische aanknopingspunten om tot een bijzondere auto te komen, dus zoals altijd wachten wij in spanning op al het moois dat komen gaat.

  • Klanten, die 17 jaar met een Delta rijden zijn over het algemeen niet de klanten voor het nieuwe elektrische Lancia. Hetzelfde zag je bij Saab, waarbij de vaste aanhang in Saabs reden van gemiddeld 15 jaar oud, maar een nieuwe Saab kopen? Ho maar! Waarom zou de nieuwe Lancia geen succes worden? Neem bijvoorbeeld Skoda. Aanvankelijk als budget oostblokmerk steeds minder verkocht tot dat de moderne voorwielaandrijvers kwamen. Uit de as herrezen en thans een zeer serieus merk. Lancia is er nog en komt sterker terug. Daar zorgen in ieder geval de Italiaanse kopers wel voor. Dat het allemaal lang duurt is jammer, maar ook deels verklaarbaar: Een nieuw concern, waarbij Lancia opnieuw gepositioneerd moet worden en de elektrificatie. Ook kan het tekort aan grondstoffen, de oorlog en de hoge inflatie de zaak gaan vertragen.

  • De Italianen weten ons inderdaad iedere keer weer te verbazen. Ferrari vooraan in de Formule 1 en de Fiat 500E was in het eerste kwartaal van 2022, na de Kia E Niro, de best verkochte EV in NL.

  • Gelukkig zetten ze er nog wel een eeuwvermelding voor! Net geen 21…, gewoon laat allemaal…

  • De Iti’s doen alles om de kopers weg te jagen naar andere merken

 • Nieuw grille en koplamp-lay-out.

  Na de lichtjes afgeplakte Stelvio zien we dat Alfa Romeo ook de Giulia een Tonale-proof update mee zal krijgen. Met dat laatste bedoelen we natuurlijk dat op milde wijze de […]

  • Nog steeds een unieke auto met zeer goede kwaliteiten fantastische techniek en 1 van de weinige misschien wel de enige die nog echt karakter heeft. Ook als deze auto 10 jaar op de markt is maakt nog steeds dit een van de beste Sportsedans ooit is!

   Ciao

   Squadra

  • Op zich moet je nog zien of hybride echt winst oplevert. De auto wordt zuiniger maar ook zwaarder, dus hogere wegenbelasting, en onderhoudskosten zullen wat hoger worden. Grootste belang is dat de BPM veel lager is en daarmee de aanschafprijs relatief gunstig. Verder blijft de Giulia mooi en blijft het jammer dat er geen SW variant is.

 • Estrema is Q light en dikker dan Veloce.

  En ja hoor, daar is de de Estrema editie als toevoeging aan de bestaande uitvoeringen van de Alfa Romeo Giulia en Stelvio. Hij is precies wat we al tot in detail […]

  • 2023, 2005, 2026, 2027… Give or take a few years. In Alfa’s case probably later than sooner. The whole company is characterised by too little too late. Tonale plug-in: add another year. Tonale Hybrid: still 140 g CO2/km, so practically unsellable in NL, certainly compared to mild hybrid competitors. It’s just a complete mess. In the meantime my Italian cars, of course without successors are now 11 and 9 years old. I can’t imagine I will be able to buy a competitive Italian car soon. So, I will probably have to look elsewhere. It’s just a bloody shame.

 • De mist trekt op.

  In 2027 presenteert Alfa Romeo een grote elektrische SUV in het hogere segment. De basis zal het nieuwe STLA Large platform zijn van Stellantis. Jean-Philippe Imparato nam de rol op zich […]

  • SUV’s … straks een B-, D- en een E-segment SUV. Elektrisch bijna zelfmoord. Te zwaar, te hoge luchtweerstand, ..en vooral: geen Alfa Romeo. De Stelvio verkoopt hier nog slechter dan de Giulia. Als het dan “utility” moet zijn, doe dan een Giulia Crosswagon, zoals die ooit van de 156 is afgeleid. Hebben we ook gelijk de stationwagon. En doe er nog graag een shooting break bij. Met vleugeldeuren. Elektrisch. ASAP AUB.

  • 2027

  • BEV is afkorting Van Beverly, de bardame van Bakken aan de Bar, ontwikkel en marktlanceringen zijn laat en niet iedereen kan en wil wachten. Bovendien niet iedereen zit op weer een nieuwe suv te wachten, liever een Guilia SW of nieuwe Giuletta!

 • Aantrekkelijke teaser.

  Ferrari toont met een contrastrijk plaatje de strak gelijnde eerste SUV uit Maranello. Een term overigens die Ferrari zelf nooit zal gebruiken straks. In oktober van dit jaar zal […]

  • Hoe lelijk -voor een Ferrari- de grijze versie is, zo mooi lijkt de rode versie. Ik hoop dat Ferrari nog veel heeft fijngeslepen. Dat moet haast wel gezien de kieren in de grijze versie. Fingers crossed.

  • hahaha dat is een productiemodel Rob, een auto produceren is geen boetseerwerk 😉

   • Ik denk een preproductie-model want rond de wielkasten zit het vreemd in elkaar en de kunststofdelen achter lijken wel los te zitten. Zoals eerder over deze Purosangue (klinkt als okselspray of een suikerhoudend vruchtensapje…) door mij geschreven: die grijze versie is niet mooi, al wint hij het net van een Urus. Een 3 voor de moeite!

 • NFT en 5 jaar garantie.

  Gisteren is de Alfa Romeo Tonale officieel gepresenteerd in de lage landen. Op een mooi ontworpen hotel locatie, in een uniek aan het bombardement ontsnapt industrieel oud pakhuis […]

  • En als deze dan te bestellen is, weten wij dan ook wat voor prijskaartje er aan hangt?

  • In Italië vanaf €39.000. Toch wat duurder dan gehoopt. Gelukkig valt de BPM mee door de mild hybride constructie. Dus ergens tussen €40.000 en €42.000, zou logisch zijn. Als Stellantis NL niet net als bij de Fiat Tipo en 500X kiest voor alleen compleet uitgeruste maar toch vrij stevig geprijsde versies. Hoop dat dat een slimme strategie is. Een basic uitgeruste 1.0 hybride zou volgens mij meer kans hebben.
   Weet iemand wat de logica is dat de 1.5 liter minder vermogen levert dan de 1.3? Is de 1.5 specifiek afgestemd op zuinigheid?

   • Bpm ongeveer 6000 euro, want de mild hybrid stoot 135 tot 140 g CO2 per km uit. Veel meer dan de concurrentie. De Tonale wordt hierdoor in NL geen verkoopsucces. Weer een gemiste kans.

  • Alfa Romeo wil blijkbaar geen 3 cilinders, maar 4 cilinders in hun nieuwe modellen. 130 pk is een mooi begin en dat geeft ruimte voor snellere (en duurdere) versies van de 1.5. Uiteraard spelen ook emissie- eisen een rol.

  • De plug-in pas in 2023? Het is toch niet te geloven hoe ontzettend traag het weer is. Ze doen echt hun uiterste best om iedereen naar de concurrentie te jagen.

  • Prijsvergelijking met een aantal andere merken : https://www.autointernationaal.nl/2022/03/prijs-vergelijking-alfa-romeo-tonale/
   Wel Nederlandse prijzen.

 • Hoger niveau SUV.

  Je krijgt bij het zien van de presentatie vandaag het gevoel dat de Maserati Grecale een D-segment SUV is van een nieuwe orde. Tot in detail lijkt de auto een toonbeeld van verfijning en […]

 • Meer laden