niccolo @niccolo ?

actief 5 uren, 7 minuten geleden
 • Uiteraard de mooiste.

  Hoewel Jean-Pierre Ploue momenteel de leiding heeft over de designafdeling van Stellantis, was het nog voormalig FCA-designchef Klaus Busse die de mooie erkenning voor de Maserati […]

 • Als een schaduw over de vorming van Stellantis.

  De beursnotering van Stellantis was wellicht een reden tot feest… Maar de laatste weken is er een heel ander nieuwtje dat binnen bepaalde Italiaanse […]

 • Afwezigheid van relatief korte duur?

  Het is vrijwel zeker dat Fiat terugkeert naar de fabriek in de kop van Frankrijk (arrondissement Valenciennes). In 1988 begon Lingotto daar al aan een vruchtbare […]

 • Toevallig op hetzelfde moment?

  Het kon nog weleens zo zijn uitgekiend. Carlos Tavares bezocht in navolging van Melfi (waar hij maar liefst 6 uur verbleef!), vanmorgen ook de fabriek van Cassino. Precies […]

 • Twee Alfa Romeo topmodellen in aantocht?

  Nog maar net is Stellantis geboren, of ons worden wat aanwijzingen toegespeeld vanuit een bron dicht bij het vuur. Het zou gaan om twee grote Alfa’s die als eerste […]

  • Zeer grote kans dat het hier een Alfa Romeo variant op de DS9 betreft. Techniek is namelijk voorhanden, maar helaas geen mooi gebalanceerde auto als de Giula.

  • Doet VW al jaren met succes..en wat zijn mensen er gek op!!

  • Lancia4Ever schrijft:
   Doet VW al jaren met succes..en wat zijn mensen er gek op!!

   🙂 🙂
   Helemaal juist.
   Daar is niks mee en het verkoopt.
   Sommigen (velen) weten zelfs niet dat hun auto een rebadge is….

   FCA heeft het gedaan met de IDEA en Musa, de Chrysler 300C en de Lancia Thema.

   Nadien waren ze heiliger dan de paus en vond een zekere SM (en zijn boekhouders) dat het beter was om maar één A-segment en één B-segment model (etc) te hebben.
   Niet per merk, maar over alle merken heen ééntje per segment.
   Voorbeeld ?
   A segment : Fiat 500 / Panda
   B segment : MITO / Ypsilon
   C segment : Guillia / Delta
   enzovoort
   Merk de gaten per merk….
   (de huidige Tipo is er gekomen ondanks SM. Die was er geen voorstander van)

   Gevolg : verkopen van FCA tuimelden naar beneden, Lancia van de Europese markt, marktaandeel naar beneden.
   Goed gedaan ?

   ’t Kan alleen maar beter worden.

  • Liftback en Giulia SW graag en ooit zag ik opvolger Giulietta als spy model, doe die dan ook gelijk maar.

  • @Jan Wintein
   En wat heeft Macron met de verbintenis tussen Maserati en Citroën in de jaren zeventig te maken?

  • @Mareblu
   Een citroën met achterwielaandrijving? Ik zie de reacties op “Edition Automobile” al voor mij! 🙂

  • Binnen de ‘Premium’ groep van Stellantis zal één platform op termijn het veld moeten ruimen. De ontwikkeling van het EMP2 (oa. DS9) platform heeft PSA bijna 650 miljoen gekost, dus ik zie dat niet snel verdwijnen.

   Voor een E-segment is er ook geen alternatief beschikbaar. De Ghibli krijgt waarschijnlijk geen opvolger, dus dan zou Giorgio (ontwikkeling nu al iets meer dan 1 miljard) alleen voor AR gebruikt moeten worden. Hoewel Maserati ook een nieuw platform nodig heeft.. Dan zou Alfa Romeo (hoewel ingedeeld in de ‘Premium’ tak, als enige techniek moeten gaan delen met Maserati.

   Of..

   – Stellantis laat EMP2 en Giorgio op termijn samensmelten zodat er componenten uitgewisseld kunnen worden.
   – De Premium tak gaat volledig over een Giorgio. RWD/AWD DS/Lancia

   Spannende tijden.

  • Er word hier te klein gedacht. Bedrijven ontwikkelen niet een duur platform om ‘m vervolgens failliet te verklaren omdat ze iets over het hoofd gezien zouden hebben. Een mondiaal autoconcern is geen banketbakkerij. Giorgio is breed inzetbaar en het E-segment komt er uiteindelijk ook bij. Dat laatste was niet op brede schaal mogelijk tot nu toe vanwege te hoge kosten voor het doorontwikkelen van allerlei technische snufjes die in dat segment van belang zijn. Zogenaamde luxury voor ‘de massa’ (rijke bredere doelgroep die om verschillende argumenten een bepaalde auto overwegen).

  • Klopt…maar dat was het noodlijdende Maserati van toen…appels met peren dus. Mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Fiat en Peugeot dat al decennialang een groot succes is. Bovendien merk je aan alles dat de bedrijfscultuur van PSA de laatste jaren heel erg lijkt op die van FCA. Donkere truien mentaliteit i.p.v. ego gerichte maatpakken handelswijze.

  • Lancia4Ever schrijft:
   Klopt…maar dat was het noodlijdende Maserati van toen…
   Jan Wintein schrijft:
   De fusie tussen Citroën en Maserati in de jaren 1970 is desastreus afgelopen door de onoverbrugbare meningsverschillen tussen de directie van Maserati en die van Citroën.

   Ook Citroën verkeerde toen in slechte papieren. De blinde en de kreupele ?
   Resultaat : overname door Peugeot.

   Lancia4Ever schrijft:
   …. i.p.v. ego gerichte maatpakken handelswijze.

   Je vergeet de kleuren : bruine schoenen onder een blauw maatpak….
   Kijk naar de parlementairen en ministers (zowel in België als in Nederland).
   Zelfs de Groenen doen er aan mee…. OMG….

  • @Koen

   LOL!

  • Een hybride Giulia en Stelvio had er ook al kunnen zijn als overgangs model. Die zijn weleens aangekondigd maar ik zie ze niet komen.

  • @mareblu
   Je mist mijn ironie, maar eens.

  • @Rene1964 klopt wat je zegt: De Jeep Wrangler 4xe gebruikt volgens mij de 2 liter TBi in combi met elektromotoren. Dan kunnen de giulia en de stelvio dat dus ook!

 • Het vertrouwen van iedereen.

  Hoog bezoek voor de fabriek in (San Nicola di) Melfi, waar de compacte SUV’s Fiat 500X, Jeep Renegade en Jeep Compass worden geassembleerd. Carlos Tavares en John Elkann kiezen […]

 • Vanuit de bakermat.

  Online en geheel Covid-proof was Carlos Tavares (evenals Elkann) gisteren vanuit Mirafiori getuige van de beursgang in New York. Via een Live Stream gaf hij vervolgens een […]

  • AR 159 antwoordde 1 week geleden

   Nu snel ook de giulia voorzien van Hybride vormen. Zodat dat model beter gaat verkopen. De Q is een leuk ding maar ik zie er daar van meer te koop en rondrijden. Ik weer maar 1 gewone te vinde in de omgeving 2 straten verder en verder zijn er in naast gelegen gemeenten diverse Q’s en de Italië speciaal list heeft is zijn online showroom 6 Q staan meeste recent verkocht en slechts 1 gewone en dan ook nog een incourante diesel waar de markt voor verziekt is.

   Ik hoop dat ze Giorgio platform onder meer merken gaan zetten. En dat er snel een mito/Punto en Giulietta opvolger mag komen. De c4 is net nieuw en de 308 en Astra volgen dus daarop een Giulietta bouwen met giulia Based wiel ophanging of Giorgio inkorten voor Giulietta.

   Lancia delta op c4 basis en alleen als EV verlengen als Lybra EV nieuwe ypsilon op 500e basis en dan nog een crossover op de 2008e basis en Lancia is back als EV luxe merk.

  • @AR 159, een Giulia SW is ook wenselijk. Sowieso van een hoop modellen kan een versie gemaakt worden voor verschillende merken, dat benadrukte Tavares duidelijk. Ik koop niet graag gauw anders dan AR, net zoals Hilbert graag een Lancia heeft. Voor een ieder moet er wat wils komen.

  • AR 159 antwoordde 1 week geleden

   @Rene1964 de SW is zeker een gemiste kans dat scheelt ze in de EU 80% van de aantallen. De Stelvio is leuk voor wie een SUV wil maar is geen alternatief voor een Giulia SW.

  • Koen antwoordde 1 week geleden

   Enkele links naar Stellantis-websites.

   Wie zit aan welke knoppen (CEO, Brand CEO’s, Region CEO’s, etc) :
   https://www.stellantis.com/en/news/press-releases/2021/january/appointment-of-the-top-executive-team-to-steer-stellantis

  • Koen antwoordde 1 week geleden

   Korte voorstelling van al de merken (en nog enkele diensten), met foto van enkele huidige modellen maar ook een foto uit hun respectievelijke geschiedenis.
   In alfabetische volgorde (klik telkens op “next” bovenaan rechts in de foto) :
   https://www.stellantis.com/en/brands/abarth

  • Koen antwoordde 1 week geleden

   Iemand bij Stellantis die zich geamuseerd heeft om een blitse webpagina te maken, met een link (helemaal onderaan rechts) naar de “archieven” van PSA en FCA.
   Waarbij je dan terecht komt op de officiële website van bijvoorbeeld Fiat, maar ook financiële rapporten en bepaalde Events van beide merken (toen ze nog apart waren).
   Eigenlijk is dit de Home pagina (?) van Stellantis, waar je (via de 3 bolletjes rechts) uitkomt op een pagina met alle merken.
   Waarop je dan weer kan klikken per merk.
   En dan kom je uit op de 2e link die ik postte…
   https://www.stellantis.com/en

  • Koen antwoordde 1 week geleden

   Als je zin hebt om veel te lezen : (pers- en andere) mededelingen vanaf 31 oktober 2019 tot 19 januari 2021 :
   https://www.stellantis.com/en/news/press-releases

   (@AutoEdizione : de 2 posts die “pending approval” zijn, mag je schrappen 🙂 )

  • @AR 159, nu we het over SW’s hebben. De AR 33 SW heeft nooit een opvolger gekregen, de 147 kwam en de MiTo kwam zonder SW. De AR 156/159 waren ooit goed verkopende SW, vooral 156 SW, op elke hoek van de straat stond er toen wel een. Opvolger Giulietta heefft nooit een SW gekregen. Ik heb twee vrienden met een BMW 3 Toering, en zo zijn er wel meer mensen die een AR SW willen hebben als ze er zijn!

  • En Alfa Romeo mondkapjes, 2 stuks, heb ik op marktplaats besteld bij iemand uit Ulestraten besteld, zie foto. Kan je rustig daar bestellen.

  • niccolo antwoordde 1 week geleden

   ,@AR159
   Giulia mag dit jaar zes kaarsjes uitblazen. Ik zou inzetten op een opvolger.

  • Er gaan fabrieken sluiten omdat er gesneden moet worden, maar precies zoals ik verwachtte valt het muntje voor de FCA-fabrieken momenteel goed uit: De meeste fabrieken hebben nog koerante modellen, dus is het is niet logisch om in de FCA-fabrieken te snijden.

   Het was mijn verwachting dat Ellesmere Port zou sneuvelen en het lijkt inderdaad die kant op te gaan: De fabriek produceert de uitlopende Astra. De fabriek zou de nieuwe Astra mogen bouwen als de vraag hoog genoeg was (primair Rüsselsheim), maar dankzij corona lijkt me dat nu uitgesloten. Ellesmere Port heeft dus geen nieuw model, het oude droogt op. Tel daarbij op Brexit waarbij de oorsprong van componenten opeens een grote rol speelt om tariefvrij te mogelijk handelen met het VK en je weet dat Ellesmere Port nooit geen nieuw model meer toegewezen zal krijgen.

   Als het snijden in fabrieken bij Ellesmere Port stopt, is dat heel goed nieuws voor de Italiaanse fabrieken. Moet er nog meer gesneden worden, dan wordt het oppassen.

 • Jean Philippe Imparato.

  Zijn achternaam is Italiaans en hij zou al zijn hele leven gek zijn op Alfa Romeo. Toch is dat niet alleen de reden dat Jean Philippe Imparato de nieuwe directeur van Alfa Romeo is […]

  • Zeer goede berichten Alfa Romeo heeft een mooie toekomst en denk zelfs beter als die van BMW die zichzelf lijkt te zijn kwijt geraakt.

   Ciao

   Squadra

  • Ja, klinkt als goede persoon voor Alfa Romeo

  • “Sister cars” is niet altijd iets negatiefs. De 500X en de Renegade zijn dat ook namelijk. Ik hoop vooral dat Centro Stile een dominante rol krijgt in de groep, want design technisch is men nooit erg sterk geweest in Parijs. Zie de rommelige nieuwe C4…

  • @Lancia4Ever

   Wel als Alfa Romeo techniek gaat delen met de FWD merken. Een gemiste kans…

  • Onder D-segment is AWD niet interessant. Daarboven zal het altijd en immer AWD zijn voor AR en Maserati. FWD voor Peugeot, DS en Lancia.

  • Timothy Kuniskis was een noodoplossing leek het wel, deze man zie ik meer zitten, die Imperato! Forza Imparato!

  • Koen antwoordde 1 week geleden

   Die Kuniskis wordt “Brand CEO” van Dodge en Chrysler :

   American Brands:
   – Chrysler: Timothy KUNISKIS Interim
   – Dodge: Timothy KUNISKIS Synergies Referent

  • Joh! Kuniskis weg, daar mag op gedronken worden! Alfa Romeo heeft iemand nodig die zowel het merk begrijpt als inzicht in de markt heeft. Kuniskis heeft wat mij betreft vooral aangetoond het merk niet te begrijpen… en inzicht in de markt, heel sterk was het ook niet. Of Imparato het beter gaat doen is natuurlijk afwachten, maar de eerste indruk is niet slecht.

 • Italiaanse luxemerken.

  Tavares sprak vandaag hoopvolle woorden voor wie de Italiaanse merken liefheeft. Zo zullen Alfa Romeo en Maserati in het luxe segment erg belangrijk worden in de toekomst. Tavares […]

  • Heel mooi. Denk dat in eerste instantie inzet op luxe elektrische auto’s nuttig is. Ypsilon op basis 500E, misschien vierdeurs.
   Naast thuismarkt ook kansen in grote steden, Parijs,Londen, Lissabon. Steden waar Lancia het vroeger goed deed.

  • @Hilbert, Heb je nog even geduld voordat je een Audi besteld?

  • Mooie en hoopvolle berichten voor de hele groep en met name voor Lancia. Het samenbrengen van Lancia met DS en Alfa in een segment is begrijpelijk. De Lancia Delta en de DS5 zijn vergelijkbaar. Als Stellantis het aanpakt als het Tipo4 project dan kunnen er mooie en toch verschillende modellen worden uitgebracht op dezelfde platformen.

 • Vliegende start.

  Het aandeel Stellantis ging op de eerste dag al de lucht in op de beursen van Milaan en Parijs lag de stijging rond de 7,5%. Morgen volgen resultaten van die in New York. Een historische […]

 • Lang niet vers meer, maar wel onverminderd aantrekkelijk.

  Ja hij is al vaak afgestoft. Maar de dartele Abarth met ploffend uitlaatsysteem, zoals we die nu al jaren kennen, blijft aantrekkelijk en dus […]

  • De huidige 500/595/695 is toch echt uitgemolken tot op het bot, zonder echte vernieuwingen.
   Het stelt voor 2021 ook weer niets voor wat er veranderd is.
   Abarth slaat al wat jaren de plank volledig mis met hun aanpassingen.
   Er had ondertussen al lang een handgeschakelde 6-bak in moeten zitten.
   Ook hadden ze voor 2021 de nieuwe 1332cc (1.3ltr) 4T Firefly motor met 150 pk moeten invoeren als basis motor voor de 595 ter vervanging van de oude T-jet met IHI turbo.

   Als de geruchten uit Italië kloppen is het in 2023 over en uit met brandstof motoren in de 500/595/695.
   Abarth zou al werken aan een vol elektrische 595e, die in 2022 het daglicht zou moeten zien.

 • Een nieuw begin.

  Vandaag is de eerste dag dat het door wijlen Sergio Marchionne in 2009 gecreëerde Fiat Chrysler Automobiles, niet langer bestaat. Voor het eerst is de Italiaanse kolos, die zich tevens […]

 • Fiat 500X mag niet achterblijven.

  Fiat heeft de 500X bovenaan het lijstje staan voor een grondige update, zodat het model in het zich stilaan transformerende gamma blijft passen. De nieuwe elektrische 500 […]

  • Past bij de geschiedenis en als het tegen niet te veel meerkosten kan zoals bij de gewone 500c, prima.

   Als het goed is, is de nieuwe Tipo nu ook leverbaar. Op website fiat.NL nog weinig info, geen prijzen of specificaties en configurator werkt alleen voor de nieuwe 500E. Die zal ook wel betere verkoopcijfers scoren.

  • Een 500X “découvrable” dus.

   (op een Vlaamse zender wordt al reclame gemaakt voor de nieuwe Tipo)

  • Ik vind het een goeie beslissing, al is het rijkelijk laat. In ieder geval, moest ik de 500X willen, zou ik zeker de cabrioversie nemen. Uiteraard omdat het profiel van de auto bewaard blijft. Ik snap evenwel niet waarom er geen full hybrid versie komt (zoals de renegade).

  • @Lusso: eens, dat snap ik ook niet. Vorig jaar werd al aangekondigd dat ook van de 500x een full hybride versie zou komen á la de Jeep Renegade. Ik ga mijn huidige 500X echt niet inruilen voor alleen een open dakje.

  • er is volgens insiders wel sprake van een stoffen kap die over de volle lengte opengaat. Geen cabrio in de puurste zin van het woord maar toch.

 • Carlos Tavares spreekt.

  “PSA en FCA zijn twee bedrijven in goede gezondheid, maar we zijn bewust van het feit dat we samen veel sterker zullen zijn.” Met deze woorden sprak de CEO van het toekomstige […]

  • Hopelijk brengt dit positieve zaken mee voor de Italiaanse merken, zonder de eigenheid te verliezen.

  • Deze fusie begrijp ik, nu doorpakken graag! Die van KLM-Air France heb ik nooit begrepen…

  • @Hilbert, idd Amerikanen hebben zich vandaag compleet belachelijk gemaakt wereldwijjd met de bestorming van het capitool, meer zeg ik er niet van. Over de geest uit de fles gesproken, ik hoop dat de geest nu uit de fles van PSA/FCA komt met nieuwe modellen en samenwerking. Is in het verleden al bewezen dat ze dat kunnen dus gaat goed komen. Krijg je de merkbeleving. Ik heb een MiTo, een omhooggevallen Punto zegt men, ik zeg er zit een Alfa embleem op dus het is een Alfa, sommige mensen denken er anders over. Hij heeft specifieke Alfa kenmerken zoals het DNA knopje. Stel je voor een Brennero en Tonale model als Lancia, luxer en comfortabeler, de Alfa wat sportiever van uiterlijk en vering, we moeten er aan wennen dat auto’s onderhuids niet zoveel van elkaar verschillen. De grootste blunder binnen Alfa vind ik toch wel geen station van de Giulia.

  • Eens René. Hopen dat ze nu wel de goede modellen op de markt gaan zetten. En wel snel genoeg! De afgelopen 12 jaar werd veel aangekondigd maar veel te weinig waargemaakt. Laat het de komende jaren omgekeerd zijn, minder woorden maar veel nieuwe modellen!

  • PSA moet 220.000 auto’s terugroepen die uitgerust zijn met de 1.2 Pure Tech 3-cylinder motor (gemaakt tussen 03/2013 en 04/2017).
   Er zijn problemen met de distributieriem, die misschien beter vroeger vervangen wordt dan iedere 8 jaar of 180.000 km… (dat is eigenlijk wel lang in vergelijking met bijvoorbeeld de 1.2 FIRE van FCA).

   In de toekomst (2022 ?) zou de 1.2 Pure Tech een ketting krijgen en mild hybride.
   Wat FCA nu al heeft op de 3-cylinder FireFly.

   Wat is wijsheid in de toekomst qua motoren bij FCA / PSA ?

   De 1.2 FIRE terug uit pensioen roepen ? 🙂

   Volledig artikel :
   https://www.autointernationaal.nl/2021/01/puretech-drama-psa-moet-220-000-autos-terugroepen/

  • @mareblu : Niet akkoord met het door jou voorgestelde recept ivm focus van bepaalde merken op bepaalde continenten.
   Dat doet FCA al bijna tien jaar lang, zonder resultaat.
   Als je in een bepaald marktsegment wil groeien of een bepaald merk wil bevestigen, moet je wel op langere termijn denken en handelen.
   Niet zoals FCA na 2 jaar beslissen : het is niks geworden.
   Voorbeelden : fusie Chrysler en Lancia : er is geen enkele auto op de markt gebracht die een vrucht is van hun samenwerking (?).
   Alfa : na 2 of 3 jaar ligt het allemaal weer op apegapen. Idem voor Maserati.
   Hoe wil je dan klanten lokken die ook een herhaalaankoop doen ?

   Misschien lezen en weten we het niet graag : kijk wat Audi en Volkswagen hebben gedaan sinds de jaren ’70.
   VW : terend op enkel de Kever, begonnen met een K70 (een flop), een vierkante Passat en kijk waar ze nu staan.
   Audi : kijk eens op Wikipedia naar de Audi 60 – 75 of 90 : een beetje lachen mag.
   Maar begin jaren ’80 was daar de (r)evolutie van de Audi 100 : gestroomlijnd, gedurfd (de laatste maal… 🙂 ).
   En zo hebben ze verder gebouwd en volgehouden.
   Nu is dat de “premium” (bweeurk) “referentie” (jaja, dat zal wel : over het paard getild / opgeklopt, maar het verkoopt).

   Vergelijk met Lancia : de Thema van half jaren ’80 is uitgemond in …. niks meer.
   Na de minder verkopende Kappa (duurder dan de Thema), kwam een nog duurdere Thesis.
   Een beter betaalbare Chrysler 300 als Thema zou een overgangsmodel zijn in afwachting van samen ontwikkelde modellen.
   Nooit van gekomen.
   Opdoeken, zeggen ze dan bij FCA (na 2 jaar “samenwerking” (?).
   Nee: herpakken en doorzetten, zeg ik.

   Ik ben wel akkoord dat gedeelde techniek belangrijk is om kosten te besparen.
   Maar die gedeelde techniek had ook gekund met Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia, Alfa, Maserati en Fiat.
   Maar dat is er nooit ten volle uitgekomen. Gemiste kans.
   Of een gewild gemiste kans ? (om veel geld naar de hoofdaandeelhouders te kunnen schuiven)

  • @Koen
   De vraag riem of ketting wordt steeds minder relevant.
   Dat de focus van FCA al 10 jaar zonder resultaat is lijkt mij een onjuiste conclusie. Dat het in Europa niet heeft geleid tot voor velen gewenste producten is iets anders. VW als voorbeeld aanhalen vind ik wat eenzijdig. Kijk eens wat de Koreaanse merken hebben gedaan in kortere tijd. Kijk eens naar de transformatie van Mercedes Benz. Zo zijn er veel voorbeelden te noemen. De dynamiek in de markt is aanzienlijk anders dan in de decennia na de jaren zeventig. Dat gedeelde techniek belangrijk is, is een understatement, het is een speerpunt van de fusie. Misschien moet ik zeggen randvoorwaarde. Er is een bedrag van 5 miljard opgeplakt. Ik denk dat de uitgangspositie nu substantieel beter is. Een Fiat Panda, Dodge RAM en een Giulia hebben wat minder gemeen dan een Corsa, Punto, 208, C3, etc.

  • @niccolo : mij is een riem of ketting gelijk. Zolang dat die het maar lang volhoudt of minstens zijn voorziene termijn haalt.

   Wat ik bedoelde met : “”Wat FCA nu al heeft op de 3-cylinder FireFly.”” : een mild-hybride systeem zoals op de Panda, 500 en Ypsilon (dat was niet duidelijk).
   Met zo’n mild-hybride systeem komt PSA pas in 2022 mee af op hun kleinste modellen. Dus daarin loopt FCA wel mee voorop. (niet wat betreft (plug-in) hybride op de grote modellen).

   VW en Auwdi heb ik vernoemd omdat zij al enkele jaren als “referentie” worden vermeld door autojournalisten (en de gewone pers volgt hen slaafs).
   Natuurlijk is het bewonderenswaardig wat de Koreaanse merken hebben gerealiseerd. Die knabbelen rustig verder aan de poten van (bijna) alle types auto’s die de Europese merken aanbieden. Ook aan de “gevestigde” Duitse merken, maar zeker ook aan de “budget”merken als Fiat.

   Ik vrees voor de Chinezen dat zij hetzelfde zullen doen.
   Maar of het voor de consument / eigenaar een goede zaak is met hun snelle modelwisseling (onderdelen) en beperkt dealernetwerk + afstand naar het productieland ?
   Misschien zo’n wagen beter private-leasen dan kopen. Van zodra er wat mankementen aankomen : weg ermee.

  • @Koen: er is een nog pril gerucht dat FCA na de fusie op termijn (als er financieel veel voordeel is gecreëerd) Lancia middels een B-suv, een nieuwe Delta en een Thema een eigen volledig gamma wil geven. Hybride en elektrisch van karakter. Ik denk in basis gedeeld met modellen van een ander merk uit de groep. Opel en Chrysler?

  • 🙂
   Eerst zien, dan geloven.
   Er is nog altijd een duiveltje dat op sommigen hun schouders zit en dat fluistert : 14 merken is teveel….

  • Ja die lees ik soms ook… 🙁

 • Grote toekomst voor Mirafiori?

  FCA gaat morgen het glas heffen met PSA, op het nieuwe jaar en op de formatie van de groep Stellantis. Wie vreest dat FCA minder technische inbreng zal hebben dan PSA en dat […]

  • Hoe sneller, hoe beter. Maar gebruik wel goede kwaliteit onderdelen.

  • Een elektrische Fiat, daar kan ik niets mee aanvangen….

  • Het gaat de goede kant uit met Fiat. Elektrisch, nieuwe modellen en gebouwd in Italie. Laat maar komen die Centoventi en 500 Stationcar. Zelf ga ik geen nieuwe brandstofauto meer kopen en een elektrische is mij voorlopig te duur in aanschaf. Ik hoop, dat er nog een nieuwe elektrische Lancia Ypsylon komt, maar acht de kans klein. Mijn betrouwbare 7 jaar jonge Mito Diesel moet nog maar een tijdje mee…

  • @Lusso
   Flink deel van de 500’s en Panda’s rijdt vooral in en rond de stad en dan heeft elektrisch rijden veel voordelen. Schoon, snel verwarming, geen problemen door motor die niet op temperatuur komt (condens in olie, verstopt roetfilter).
   Als ze nou ook nog zo slim zijn om vermogen van de motor daarop aan te passen (1-100 in 14 seconden is snel genoeg, idem top 140) dan kan zo’n auto met vrij kleine accu toe en blijft het overgewicht beperkt. Dus voor zulke auto’s zijn praktische aspecten heel belangrijk (naast styling).

   Voor een Alfa gelden natuurlijk andere eisen, die moet naast mooier ook sneller & beter zijn dan z’n klassegenoten.

 • September 2021.

  Belangrijke nieuwkomer voor Alfa Romeo, is uiteraard de langverwachte Tonale. Na de fusie van FCA met PSA, wordt voor het merk de draad hier opgepakt. In een fase erna volgt onder deze […]

  • Lusso antwoordde 4 weken geleden

   Goed dat er nieuws is, maar dit model had er al lang moeten zijn. Waarom duurt het toch altijd zo lang?

  • Ik mag hopen dat na voltooiing van de fusie er wat vaart komt want met dit tempo gaat Stellantis het niet redden.

   Als je kijkt welke stappen de Koreanen maken dan vrees ik het ergste. In de tijd dat FCA een schets af heeft, hebben zij het model op de markt gebracht en al een opvolger klaar staan. Ook op design gebied gaan ze snel en de goede weg in. Kijk maar naar de Ioniq 5. Dat zou een EV versie van de Delta kunnen / moeten zijn. Niet Lancia tekent dat maar Hyundai.

   Ik rij al 21 jaar Lancia maar ik vrees dat de huidige de laatste is.

   O ja dat sentimentele gedoe op dit forum over de locatie waar de fabriek staat waar een Fiat, een Alfa of een Lancia wordt gemaakt is werkelijk tenenkrommend. Gewoon auto’s bouwen en snel!

  • @de logo; inderdaad gewoon snel bouwen maar wel goed, ze kunnen zich geen kinderziektes permitteren. Voor B segment zijn de marges zeer klein en moet je dus slim en efficiënt bouwen, als dit buiten Italië moet so be it. Wel zeer belangrijk om weer in het Mito en Giulietta, B en C segment mee te doen, zo krijg je het jonge publieke mee die ook later grotere auto’s kopen. Een Giulia en Stelvio kopen als eerste AR is voor velen toch een te grote sprong zowel financieel als qua vertrouwen (met dat laatste wat volledig onterecht is)

  • Helemaal akkoord met @Hilbert .

   Het was de bedoeling van FCA dat Lancia-rijders voor een (groot) deel zouden overstappen naar Alfa en Fiat. Zie voor die laatste de luxueuze aankleedmogelijkheden van de 500 reeks.
   Uit principe zal ik ook nooit een Alfa kopen (en ik zal ook mijn vrouw daar niet voor motiveren / misschien zelfs afraden) .

   En ja, sommigen geloven nog in “de wortel voor de neus” : als het met Alfa goed gaat, dan kan of zal – zeer misschien – opnieuw worden geïnvesteerd in Lancia.
   Nee, na het gedwongen huwelijk met Chrysler – waar ik na een tijd (niet in het begin) in begon te geloven – heeft FCA beide merken “de grond ingestampt”.
   En dan zou ik (voor hun schoon ogen ? ) een Alfa moeten kopen ?

   Er zijn nog merken op de markt die goed rijdende auto’s verkopen.
   Maar goed rijden + de betaalbare en aangename luxe van een Lancia, zonder protserigheid maar net dat tikkeltje “anders” / avant-garde : nee, die vind ik niet.

   O ja : Audi is echt een no-brainer. Overroepen, veel geld zodat je met een (bweeurk) “premium segment” auto kan rijden / op de oprit zetten.
   Ik denk eerder aan Mazda, Hyundai (jaja), Renault, Fiat (ja, die wel) of PSA (geen DS : te overdreven).
   Mercedes en BMW kosten teveel voor wat ze bieden (bijvoorbeeld 3-cilinders van Renault maar met 25% toeslag 🙂 ).

  • PSA heeft een flink tempo bij vernieuwen van modellen als 3008, 308 en 208. Hoop dat ze dat ook op FCA overdragen. Verder lijkt het me prima om een sportieve en Alfa waardige uitvoering te maken op basis van PSA chassis. Dus laat maar komen die Tonale. Ik maak me wel een beetje zorgen om de betrouwbaarheid van elektronica en motoren. De 3008 ziet er prima uit voor een SUV maar is zeker niet feilloos.

   Al meer dan10 jaar begrijp ik niet wat bedoeling is met Lancia. Juist in Lancia”s had de FCA groep nieuwe technieken, hybride en E, kunnen introduceren. Er had al 4 jaar een E-Yps moeten zijn, en Plug nu hybride en E Delta. En een hybride Kappa vierdeurs Coupé met Teslatechniek. Was nuttige bestemming geweest van opbrengst verkoop Magneti Marelli.

  • @CCHans

   Heeft PSA een chassis met dynamische kwaliteiten of gretige motoren? eCMP kan een prima basis voor Lancia zijn, maar zeker niet voor Alfa Romeo. Laten we niet teruggaan naar de jaren 90, waar inferieure techniek met een leuk jasje werd verkocht.

  • Mijn volgende auto wordt een AR Brennero, basta! ( Als opvolger van mijn MiTo Savali) Tonale wordt mij prive te duur, zakelijk zou ik een Tonale overwegen!

  • @marublu: elektrisch rijden heeft zo zijn voordelen maar met de huidige vorm nog veel nadelen, een accu meeslepen van 700kg is gewoon niet efficiënt ook voor de agility van het voertuig komt dit niet ten goede. Dan hebben we het ook nog over emotie, een BEV doet me vrij weinig, ook al zijn de acceleratie op papier sneller. Ik mis het geluid, het karakter van de motor en de optie om zelf te kunnen schakelen. Volgende auto zal wel een hybride worden aangezien de korte afstanden dan goed te doen zijn met de accu wat het milieu en auto ten goed komt.

  • @Mareblu; electrisch rijden heeft inderdaad zijn voordelen, maar in de huidige vorm ook nog veel nadelen. 700KG aan baterijen meeslepen is gewoon niet efficient en komt de agility van het vertuig niet ten goede. Op papier zijn de acceleraties vaak snel van electrisch echter de echte emotie (als autoliefhebber) vindt ik ver te zoeken. Ik mis het geluid, de motor karakteristiek en de optie om zelf te kunnen schakelen. Op middellange termijn vindt ik een hybride de beste optie mits goed gebruikt. Geen uitstoot op korte afstanden maar wel een grote range en eigen karakter in de aandrijflijn. Auto rijden is emotie.

  • @mareblu; dacht eigenlijk dat model 3 een c segmenter was, zo oogt hij wel. Maar blijkbaar is hij toch iets groter. Een Giulia oogt toch heel anders mi. Qua afschrijving, wellicht heb je een punt maar ik koop mijn auto’s altijd voor mezelf en niet voor een ander. Ik rijd ze ook langer dus maakt het verschil niet veel meer uit.

   100 op de snelweg is ook drama!

  • Ik reed laatst eens om een uur of een ’s nachts 180 waar 130 was geboden, normaliter hou ik mij aan 100 of 130. Gelukkig wordt er een huis voor mij gebouwd 35 km van Duitse grens, als hij klaar is regelmatig de hond, ik bedoel auto, uitlaten, ha ha!

  • De tonale moeten ze wel iets van in hoogte verstelbaar maken ofZo in N en D stand plat op de weg. De koplampen moeten ze ook zo op de stel ik en giulia zetten met een face lift veel krachtiger. Net als 159 en sz/rz. Tot nu blijft mijn ideale alfa een 159SW in rood of wit met giulia techniek en interieur en 156 GTA busso inlaatspruitstuk en kleppen deksel weg met dat plastic. De tonale is het handigs voor als je verder wil dan NL. EV in de stad en ice op de snelweg met hulp van ⚡️ Voor optrekken. En terugwinning van energie.

  • Mm bemoei zucht van een telefoon. Stel ik was stelvio 😉

  • @cchans de Tonale is op FCA platform. Die ontwikkeling was al ingezet voor dat PSA in zicht was als partner.

   De brennero zal op het 208/2008 platform komen. Bij de benzine versies hopelijk wel met FCA blokken die zijn beter als die van PSA dus ik hoop ook dat PSA later deze gaat gebruiken. Diesel is FCA ook beter maar ik denk niet dat er nog diesels in dit formaat auto gaan komen. Alle nieuwe zullen plug-in, benzine aldan niet in combi zijn en EV. Hoewel een euro6 diesel beter is voor lange ritten dan een EV zowel in gemak als milieu

  • die is er niet. De grijze waar jij op doelt is niet het eindresultaat

 • Belofte maakt niet altijd schuld.

  Toen Marchionne nog onder ons was en de leiding had over FCA, zwoer hij nooit een Alfa Romeo buiten Italië te zullen bouwen. Maar Marchionne leeft niet meer en FCA gaat […]

  • Brennero? Gemiste kans! Lombarda (Lombardapas) een pas tussen Frankrijk en Italië, met een knipoog naar de roots van Alfa Romeo. Véél beter! 😉

  • Echt goed nieuws is dit niet…Inderdaad, de Alfa Spider is er niet gekomen omdat een Alfa niet in Japan mocht gebouwd worden – daarom dus de Fiat 124. En nu krijgen we dus een SUV’je uit Polen…Langs de andere kant, hoeveel merken hebben nog eigenheid?

  • Laten we eerst eens kijken wat voor auto dit gaat worden PSA bodemplaat met eigen wielophanging heeft iemand weleens met de nieuwe 2008 gereden. Onderstellen kunnen de Fransen echt wel maken. Dus als het echt een hele leuke betaalbare SUV gaat worden die prima rijdt en een gaaf model heeft met echt Alfa Romeo DNA. Lijkt mij een leuke auto voor de toekomst. En de Polen bouwen volgens WCM keurmerk dus zeer hoge kwaliteit. Ook draait deze fabriek al heel lang zeer stabiel dus ik wil die nieuwe SUV echt wel eerst zien en rijden!

   Ciao

   Squadra

  • Tenenkrommend! Wederom goedkope badge engineering. Sergio Marchionnne had een visie met Alfa Romeo, nu zie je dat Tavares voor de makkelijke methode kiest. Zonder rekening te houden met merkwaarden. De Giulia en Stelvio waren de laatste stuiptrekkingen van het ooit roemruchte merk onder een visionair.

   Alfa Romeo wordt het merk dat op PSA techniek leunt. Goedkope productie waar weinig nieuwe investeringen voor nodig zijn. Ik begrijp überhaupt niet dat er een B-segment Alfa Romeo komt, zeker niet op basis van PSA techniek, gemaakt in Polen. Volgens de laatste geruchten komt het Giorgio platform te vervallen (gaat naar Maserati) en komt de opvolger van de Giulia op een 508 platform (EMP2).

   De gemiddelde Premium koper haalt z’n neus hiervoor op. Alfa Romeo zou samen met Maserati techniek en productiecapaciteit moeten delen. Het boek gaat langzaam maar zeker dicht…

  • AR 159 antwoordde 4 weken geleden

   @Squadra die 2008E is niks mis mee. Hoewel niet als PSA of ander. Ik hoop wel dat ze het onderstel beter maken want dat is niet echt des alfa’s. Niet slecht na 3500km kan ik je zeggen dat hij prima zijn werk doet. Alleen als het koud is is de range wat matig zoals bij een EV te verwachten valt. De Giulietta staat er als backup en als we buiten de benelux willen reizen zullen we wel met de Giulietta gaan anders komen we nooit op de bestemming aan. Want als je bij 20% een half uur moet laden tot80% dan kun je maar met een interval van 100-200 km (afhankelijk van temperatuur buiten) ver komen na je eerst rit op volle batterij en daar doe je dan 1,5-2,5uur over incl laden. Dus dat is niet echt iets om ff naar Italië te gaan.

   Maar een alfa B segmenter EV is wel leuk als boodschappen wagen en korte ritten. En klein is hij niet op een paar mm na is hij net zo groot als de Giulietta en de kofferbak is groter. De tonale is beter geschikt voor langere afstanden lekker bij laden de berg op en de electro motor die helpt met zijn enorme koppel de berg op dat is de perfecte match. Toch wel te hopen dat Giorgio platform voor giulia op ophef blijft en met plug-in techniek gaat komen niet op 508 basis. De Giulia is een prachtige wagen maar een plug-in zou wenselijk zijn. Net als een sportwagen voor wie geen SUV wil.

  • @Il Quadrifoglio De visie van Marchionnen mocht dan wel mooi zijn, in de praktijk is daar voor Alfa Romeo weinig van terecht gekomen. Of zoals wij zeggen: In schoonheid sterven is ook dood.

  • @niccolo / @mareblu

   Absoluut oneens. Marchionne heeft Fiat weer deels relevant gemaakt en Alfa Romeo de beste auto in misschien 50- jaar laten bouwen. De visie die hij met Alfa Romeo had was gebaseerd op een lange adem. Een superieure technische basis (Giorgio) en daar modellen op maken. Ook dan is het niet meteen succesvol, door het matige imago dat het merk heeft. Het is een proces dat je moet herhalen om erkenning te krijgen.

   Natuurlijk was het eenvoudiger om inferieure techniek te gebruiken, zoals het in de jaren ’90 heeft gedaan. Leuke auto’s maar geen Alfa Romeo’s, maar gewoon Fiat-jes met een leuke smoel. De gemiddelde Premium koper haalt hier z’n neus voor op. Je ziet nu dat het merk eindelijk erkenning begint te krijgen. Maar de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Zijn het geen Fiat’s met een leuke smoel, maar nu Peugeot-jes.

   De Giulia en Stelvio kunnen zich zeker meten met de Duitsers en zijn dynamisch zelfs beter. Het lijken dit de laatste stuiptrekkingen van het ooit mooie Alfa Romeo te worden.

  • …Je ziet overgens het merk Jaguar hetzelfde proces doormaken. Echter blijven zij consistent doorontwikkelen. Door geldgebrek niet op het tempo van de Duitsers, maar langzaam zie je het merk terugkomen.

  • Eens met Mareblu. De inzet van Sergio was op grote, zware auto’s. Hij heeft daarbij geredeneerd vanuit Amerikaans standpunt en gemist dat de rest van de wereld de andere kant op bewoog. Met als gevolg het kelderen van EU marktaandeel.
   Met Maserati en Alfa had de visie nog kunnen werken als er voldoende nieuwe modellen waren gekomen. Maar Maserati is nu een schaduw van wat het had moeten zijn. En Alfa heeft een modellenaanbod dat veel te beperkts is.
   Hoop dat het met Stellantis beter wordt.

  • Mijn volgende auto wordt een AR Brennero, basta! ( Als opvolger van mijn MiTo Savali)

  • @AR 159, precies wat je zegt, het kan best een leuk ding worden die Brennero. Vooral als er nog typische AR elementen te vinden zijn en hij dynamisch op de weg ligt als een (mini)Stelvio. Ik ben benieuwd, anders een tweedehands Tonale Hybrid.

 • Is dit echt een Ferrari?

  Ja, volgens de bronnen rondom de oorsprong van dit spionagemateriaal is dit de Ferrari Purosangue. Qua maat- en lijnvoering op de bovenste foto is het echter niet moeilijk om hier […]

 • Groen licht voor Stellantis.

  Vanuit Brussel is de goedkeuring voor de vorming van de nieuwe groep Stellantis inmiddels gegeven. Binnen FCA bleek al enkele weken dat men wist dat het goed zou komen. De […]

 • Ooit komt er ook een ‘Tributo 4C’…

  Het universum dat Alfa Romeo heet, bestaat uit tal van mythische modellen. Zoveel dat je je soms afvraagt of een ode aan het ene model, wel recht doet aan het andere. […]

  • Blijft waanzinnig mooi de Alfa 4C Spider

  • “”Alleen voor de Amerikaanse markt? Met een goed lijntje naar de fabrikant is dat vast niet het geval. “”
   Weet je ook, voor mij, het stippellijntje naar de bank ? Of die goudpot in de buurt van de regenboog ?
   🙂

  • Al 3 jaar eigenaar van mijn 4C. De auto gaat nooit meer weg. Echt geweldig. Mijne heb ik direct na aankoop een beetje laten aanpassen (software + luchttoevoer (nu 300pk) en wat aanpassingen aan de draagarmen). Op semislicks een waar kanon en feest om te rijden.

 • Meer laden