Alfa Romeo 33 Stradale al 50 jaar ongeëvenaard

Als je het hebt over een sportwagen waar je als liefhebber altijd graag over dagdroomt, dan heb je het natuurlijk over de Alfa Romeo 33 Stradale. Voor ons staat buiten kijf dat dit op de Tipo 33 gebaseerde model uit de jaren ’60, van een enorme iconische waarde is. De 33 Stradale kent eigenlijk geen gelijke. De schoonheid van het model inspireerde Alfa Romeo niet voor niets tot enkele oogstrelende meer recente creaties als de 8C en de 4C. Het is de heilige graal voor auto-ontwerpers die een tijdloos model nastreven. Overmorgen is het precies 50 jaar geleden (31 augustus 1967) dat in Monza tijdens de GP van Italië deze creatie aan de wereld werd voorgesteld. Een fantastische uiting van Alfa’s ambitie, om dat wat het op het circuit wist te presteren, door te vertalen naar de weg. De Stradale der Stradale’s. Zelfs Lancia’s Stratos en tal van prachtige Ferrari’s staan in de schaduw van deze 33 Stradale.

Om dit perfecte eerbetoon aan de Alfa’s prestaties op het circuit nog eens te benadrukken, draagt de 33 Stradale de ‘Quadrifoglio’ als een zegel op een roemrijke geschiedenis. Dit werd vanaf dat moment bovendien een goede traditie en knipoog naar de eerste keer dat een Alfa Romeo aan de start verscheen met dit symbool. Ugo Sivocci gebruikte het als talisman in 1923. Ontwerper Franco Scaglione gaf Alfa Romeo met de 33 Stradale de status terug die het verdiende. Dit bleek helaas een momentopname te zijn, want in het decennium dat volgde, was er de teloorgang dat dit mooie merk voor lange tijd op een veel lager niveau zou brengen.

Om de komst van dit icoon een halve eeuw geleden te vieren, toont het Museo Storico in Arese een tijdelijke expositie dat de volledige geschiedenis van dit model in 33 etappes vertelt. Van het prototype tot de concepten die er op gebaseerd werden. Een paar jaar geleden mochten wij al een dergelijke unieke verzameling in het Louwman museum bewonderen tijdens de expositie Stijl Iconen (foto’s). Alleen de concepten Cuneo en Iguana waren er toen niet bij. In Arese kun je vanaf donderdag dus ook deze en de Carabo, 33/2 Speciale en Navajo bewonderen, samen met de 33 Stradale en de racemodellen 33/2 Daytona , 33/3, 33 TT12 en de 33 SC12 turbo. De expositie draagt de titel “33 La bellezza necessaria” (33 De noodzakelijke schoonheid), mede mogelijk gemaakt door FCA Heritage. Op alle dagen behalve dinsdag geopend van 10:00 tot 18:00.

Een gedachte over “Alfa Romeo 33 Stradale al 50 jaar ongeëvenaard

  • 30 augustus 2017 om 08:00
    Permalink

    Heb dit altijd de mooiste auto ooit gevonden. En wat een geluid! Ik vind wel niets terug van die tentoonstelling op de website van het museum…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.