Alfa Romeo toont op Silverstone F1 DNA met GP Tipo 159 “Alfetta”

Dit weekend toont Alfa Romeo tijdens de GP van Groot Brittannië hoe sterk de verbondenheid met de F1 van oudsher is. Een duidelijk signaal aan iedereen voor wie dat nog niet duidelijk was. Want op het circuit zal de machtige ‘Alfetta’ GP Tipo 159, die op 13 mei 1950 uitgerekend op Silverstone de eerste F1 race (plus kampioenschap) ooit won, te zien zijn. Een belangrijk gegeven dus niet alleen voor Alfa Romeo, maar voor de hele racehistorie van de F1. Nino Farina zorgde voor de victorie voor ‘il Biscione’.

De beroemde ‘Alfetta’ 159 met innovatieve lichtmetalen achtcilinder blok, met dubbele bovenliggende nokkenas en roots compressor, is een evolutie van de 158 met 195 pk uit 1938. Een auto met een in het differentieel geïntegreerde transmissie op de achterwielen, die bij uitstek toonde hoe geavanceerd Italiaanse (auto)techniek al voor de oorlog was. En in Portello wilde men deze hoogwaardige racewagens dan ook koste wat het kost bewaren tijdens jaren van destructie. In de oorlog werden exemplaren van de 158 op een boerderij verstopt, onder een stapel gesprokkeld hout, dat geen echte stapel bleek te zijn, maar goed bedachte overkapping.

De ‘Alfetta’ waar Alfa Romeo Racing Team mee mag flaneren dit weekend, zal door Kimi Räikkönen zelf rond Silverstone gereden worden. In de voetsporen van de drie ‘F’s, oftewel Farina, Fangio en Fagioli. De 425 pk sterke 159 (top van 305 km/u, gewicht 710 kg) is eigendom van FCA Heritage en is normaal gesproken onderdeel van de vaste collectie van Alfa Romeo in het Museo Storico, te zien in een permanente expositie genaamd ‘La Macchina del tempo’.

[nggallery id=1238]

2 gedachten over “Alfa Romeo toont op Silverstone F1 DNA met GP Tipo 159 “Alfetta”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.