Marchionne noemt de komst van de Fiat 500 EV….onrendabel

500 EV

De elektrische Fiat 500 EV zal het bedrijf voorlopig alleen geld kosten zei Marchionne vandaag in een interview die hij gaf in Rome. Hij zei deze opmerkelijke woorden tijdens de bijeenkomst van de ANFIA, de Italiaanse nationale raad voor de autoindustrie. Er zijn maar weinig autofabrikanten die elektrische auto’s ontwikkelen en tegelijkertijd durven toe te geven dat het helemaal niet rendabel is voorlopig. Marchionne durft dat wél en blijft daarmee in lijn met wat hij altijd al heeft gezegd over de elektrische auto. Elektrisch rijden is volgens de CEO iets dat pas op de langere termijn (pas ver na 2020) geld zal opleveren. De tot nu toe geproduceerde aantallen (waar in Europa overigens wel veel subsidie naartoe gaat!) is totaal verwaarloosbaar. Fiat-Chrysler blijft na zijn zeggen actief op dit gebied, zij het op relatief kleine schaal als je het vergelijkt met sommige andere fabrikanten.

Volgens Marchionne blijven er voor producenten vooralsnog alleen maar veel nadelen aan dergelijke activiteiten kleven en is het absoluut niet rendabel. Marchionne verklaarde zelfs openlijk dat Fiat in 2012 voor elke geproduceerde 500 EV, ongeveer 10.000 dollar moet toeleggen. Het ontwikkelen van zo’n vrijwel emissie-loze auto vormde in 2009 een onderdeel van het contract dat Fiat tekende om een fusie door te kunnen laten gaan. Het klinkt bijna als een noodzakelijk kwaad als je de woorden van de ‘elektroscepticus’ zo hoort.

Marchionne noemt elektrisch rijden wel het beste alternatief als het om de verre toekomst gaat. Ook geeft hij de politici gelijk die deze markt willen stimuleren; “Je hoort mij zeker niet zeggen dat je als bedrijf er beter mee op kunt houden, maar feit is wel dat als je er nu vol voor gaat, dat het alleen op een manier kan die alleen maar grote kosten met zich meebrengt.” De elektrische Fiat 500 is intussen met de laatste testfase bezig, zoals je deze week bij ons hebt kunnen lezen (foto).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.