Pininfarina nu in Indiase handen

pininfarina

Het hing al geruime tijd in de lucht dat Pininfarina over zou gaan in Indiase handen als het om de bedrijfsvoering gaat. Nu is het dan ook echt zover want Mahindra heeft nu ook op papier de touwtjes in handen van de legendarische carrosseriebouwer uit Cambiano. De investering door Mahindra & Mahindra en TechMahindra, is een noodzakelijk kwaad omdat de designhuizen zichzelf allang niet meer adequaat kunnen bedruipen. Deze ambachtelijke firma’s zijn te klein geworden voor de industrie waar alles om mondiale investeerders draait. Na de dood van Andrea Pininfarina in 2008 kwam het bedrijf in een diep dal terecht, waar het zich vervolgens dankzij de nodige Piemontese ondernemingsdrang, wonderwel aardig weer uit wist te vechten. Eenmaal opgepoetst werd de toko weer goed genoeg voor een investeerder van buitenaf.

De Indiërs steken het komende jaar alvast 20 miljoen euro in het 85 jaar oude Italiaanse bedrijf. De aandelen worden van Pincar overgenomen voor 1,10 euro per aandeel. Goed voor een totaal van bijna 25 miljoen. Silvio Angori laat als baas van Pininfarina weten, dat het bedrijf in Milaan beursgenoteerd zal blijven. Pininfarina blijft in alles Italiaans heeft TechMahindra baas Gurnani geruststellend laten weten. De Indiërs willen de sterke Italiaanse identiteit met zorg te bewaren, maar tillen het naar eigen zeggen nu naar een mondiaal plan. Vooral in Azië zal Pininfarina ook weer een grotere rol kunnen gaan spelen.

3 gedachten over “Pininfarina nu in Indiase handen

 • 15 december 2015 om 07:50
  Permalink

  Op zich is het bedroevend dat de hele Italiaanse designindustrie op enkele jaren tijd volledig in verval is geraakt. Gelukkig is Pininfarina opgevist geweest en gaat het niet dezelfde kant op als Bertone.

  BeantwoordenReport user
 • 16 december 2015 om 16:54
  Permalink

  nu maar hopen dat de Indiers zich niet inhoudelijk met het design gaan bemoeien… bij Jaguar en Landrover lijkt dat goed te gaan.. dus het moet kunnen

  Beantwoorden
 • 17 december 2015 om 09:38
  Permalink

  Bertone kon zelf niks het is dat Marcello Gandini en Giugiaro voor hem werkte wat het bedrijf heel veel succes bracht. Toen deze onder eigen naam verder gingen was het eigenlijk al over bij Bertone. Gelukkig heeft Italie zo’n design geschiedenis dat het altijd wel weer goed komt.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.