SCOOP: FIAT 600 gespot zonder camouflage!

Eerste vruchtbare resultaat.

FIAT is zoals gezegd klaar voor de productie in Polen van de nieuwe compacte SUV met vrijwel zeker de naam 600 (we kunnen de naafkappen net niet aflezen!). Het teruggrijpen op de oude naamgeving is een manier om het meer historiserende deel van het gamma op basis van de 500 een vervolg te geven. En hier zien we dan het definitieve resultaat wat echt groot nieuws is wat ons betreft. Waarom? Omdat de nieuwe FIAT het bewijs moet zijn dat men ook voor het Italiaanse merk voldoende in de pen heeft qua merkeigen design. Dit is het eerste bewijs sinds de fusie van Lingotto met Stellantis. De Alfa Romeo Tonale en FIAT 500e (maar ook Maserati’s nieuwkomers) lagen immers allang op de tekentafel toen FCA nog onafhankelijk was. Dit kun je dus als eerste vrucht zien sinds de samensmelting met de Fransen. Centro Stile lijkt dus aardig autonoom gebleven.

Onderscheidend geslaagd design.

Het resultaat van wat feitelijk de opvolger is van de FIAT 500X, is voldoende onderscheidend ten opzichte van de onlangs verschenen Jeep Avenger en al helemaal in vergelijking met andere equivalenten op het (e)CMP platform. Je zou het een aangename evolutie van de 500X kunnen noemen, met meer gevoel voor raffinement. Heel mooi vinden we de wijze waarop de daklijn op vloeiende wijze naar de achterzijde glooit. De sierlijst in chroom accentueert dat. Het front lijkt een mooie grotere versie te zijn van wat we reeds kennen van de 500e, evenals de achterzijde. De huidige generatie 500 leent zich meer voor een dergelijke blow-up dan de vorige. De hier vastgelegde laktint in Siciliaanse sinaasappel kleur staat de auto goed. De lichtmetalenvelgen in twee tonen ogen mooi en passen qua stijl goed bij de 17 inch Potenza velgen van de 500e. Op de sideskirt lijkt ‘eco’ te staan wat wellicht de naamgeving voor de EV-versie zal zijn.

Debuut heel dichtbij. 

We verwachten binnen nu en een paar uur/dagen meer beeldmateriaal te zien, aangezien deze kiek lijkt te zijn gemaakt tijdens een officiële shoot. De shoot is een aanloop naar een uitgebreide reclamecampagne met de titel “more amore” (meer liefde). FIAT wijst hierbij op meer ruimte in een auto die verder dezelfde feel heeft als de typisch Italiaanse 500e uit Turijn. We verwachten commercieel gezien veel van de nieuwkomer, die zowel elektrisch als hybride de Italiaanse en Europese markt zal bestormen. Het schaalvoordeel draagt bij aan de inkomsten bovendien. Dat de Avenger en de 600 zoveel van elkaar verschillen, doet ons positieve verwachtingen hebben voor de nummer drie uit Tychy: de Alfa Romeo B-UV die volgend jaar debuteert. De FIAT 600 debuteert als EV en zal volgend jaar ook als 1.2 Turbo Hybrid en vervolgens zelfs als Abarth op de markt verschijnen. Deze laatste enkel als extra krachtige EV.

10 gedachten over “SCOOP: FIAT 600 gespot zonder camouflage!

 • 5 mei 2023 om 16:35
  Permalink

  Beetje algemeen design. Het interieur zal het surplus moeten bieden voor het benodigde onderscheid & succes.

  Beantwoorden
 • 5 mei 2023 om 23:27
  Permalink

  Ziet er goed uit en geen 2008 clone. Echter een 1.2 turbo 3 cilinder van PSA als Abart??!!! Dat is dan wel weer erg jammer zo goed zijn die PSA blokken helaas niet de 1.5fire fly zou 10x beter zijn om te gebruiken en ook de 1.3 is beter

  Beantwoorden
 • 6 mei 2023 om 09:47
  Permalink

  Qua proporties is het wel heel duidelijk een Opel Mokka. Even afwachten tot er een volledig beeld is, maar deze eerste foto is niet erg veelbelovend. Wel een goede scoop trouwens!

  Beantwoorden
 • 6 mei 2023 om 14:19
  Permalink

  Ingetogen design. Grotere versie van de 500x. Benieuwd of die blijft bestaan, denk het niet. Ik verwacht dat deze op veel punten beter zal zijn, ruimer en comfortabeler, maar toch jammer van de prachtige GSE motoren.

  Beantwoorden
  • 6 mei 2023 om 18:23
   Permalink

   Beter dan het soms hysterische en overgestyleerde Aziatische design van vandaag.

   Beantwoorden
   • 7 mei 2023 om 10:44
    Permalink

    Doe mij maar een verlengde fiat 500 met het design van 5 jaar geleden, maar dan wel met 5 deuren. Dat model was een icoon in lelijk autoland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.