Turijn krijgt z’n eigen Goodwood

parco valentino

Turijn is autostad bij uitstek natuurlijk, maar ontbeert al jaren een groot evenement op dat gebied. In de Piemontese hoofdstad bestaat dan ook al jaren de hang naar een nieuw eigen evenement. Terwijl er van Milaan tot Modena genoeg te beleven valt, moet Turijn het sinds het wegvallen van de grote internationale autosalon slechts met wat kleine evenementen doen een een automuseum van formaat. De autosalon werd na 68 edities in 2000 voor het laatst gehouden en in 2002 werd aflevering 69 op de valreep afgelast in een tijd dat het ook met Fiat erg slecht ging.

parco valentino4

Maar de rijke automobielgeschiedenis aan de voet van de Alpen vraagt om een nieuw eerbetoon en die gaat er komen ook, en wel op een historische locatie. Parco Valentino is het rustieke decor waartegen van 1935 (foto boven) tot 1955 zelfs een GP werd verreden. Namen als Ascari,  Nuvolari, Farina en Varzi reden hier op hoge snelheid over bochtige wegen in het groen op een steenworp afstand van het centrum van de adellijke industriestad. Hier, tussen paleizen en een groot middeleeuws kasteel, zal van 11 tot 14 juni 2015 een internationaal evenement in het leven geroepen worden. Met de sfeer die we al een beetje kennen van het Engelse Goodwood, zal er opnieuw tussen de bomen door gereden worden met de meest exotische klassieke voertuigen van merken als Ferrari, Maserati, Alfa Romeo en Lancia.

parco valentino3

Maar er zal ook aandacht zijn voor de auto van de toekomst, aangezien Turijn nog altijd een belangrijk centrum voor autodesign is. Uiteraard worden ook hedendaagse F1 bolides naar Parco Valentino gehaald. Turijn doet dit alles in het jaar dat het de Europese hoofdstad van de sport is. Voornaamste doel voor de organisatie (foto onder) is het neerzetten van een evenement dat historische en hedendaagse Italiaanse autocultuur met elkaar verenigd. Parco Valentino, wat ook de naam van het evenement zal zijn, moet straks de kers op de taart zijn, nadat in hetzelfde voorjaar op het schiereiland ook al de Mille Miglia en Villa d’Este al hebben plaatsgevonden. Er worden behalve in het park ook in hartje Turijn diverse highlights georganiseerd. Onder ander over de centrale ader Via Roma en het daaraan verbonden Piazza San Carlo en Piazza Castello. Maar ook aan de andere zijde van de Po zal er voldoende te beleven zijn wat genoeg zegt over de omvang die men voor ogen heeft.

parco valentino2

Een gedachte over “Turijn krijgt z’n eigen Goodwood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.