107 jaar Alfa Romeo en 30 jaar 164

Vandaag is het precies 107 jaar geleden dat het bijzondere automerk Alfa Romeo is ontstaan. Het begin van een buitengewoon interessante geschiedenis. Dat zelfs de recente geschiedenis van Alfa Romeo tot de verbeelding spreekt, was gisteren goed te zien toen 60 bezitters van een 4C op het autodromo di Varano de’ Melegari samenkwamen. De moderne ’33 Stradale’ is uiteraard een waardige ‘nieuwkomer’ op het asfalt nabij Parma waar al zoveel Alfa’s overheen hebben geraasd. Op de al even gewijde grond in Arese zal bij het Museo Storico vandaag en morgen het museum iedere merkliefhebber met open armen worden ontvangen op het verjaardagsfeest van het Milanese merk. De eveneens jarige Alfa 164 is speciale gastheer.

Omdat de prachtige luxe sedan uit de jaren ’80 en ’90 ook na ’30 jaar vooral designtechnisch één van de vele hoogtepunten is van Alfa Romeo’s (en Italiaanse) rijke automobielgeschiedenis, zullen mensen die destijds in het Centro Stile aan dit project gewerkt hebben, aanwezig zijn als levende informatiebron voor de bezoekers. Ook demonstreren huidige medewerkers hoe ze kunnen vormgeven. De eerste grote voorwielaangedreven Alfa Romeo vormde één van de laatste der Mohikanen die nog in Arese werd geproduceerd. In de ‘Giulia’ zaal van het museum zal vanaf 9:30 geopend zijn voor dit evenement over de 164. Buiten zullen jong en oud intussen kunnen genieten van een grootschalig event met radiografisch bestuurbare Alfa’s getiteld “Grand Prix Slot Alfa Romeo” op een racetrack met 6 banen. Om 12:30 verzorgt FCA Heritage een meeting waarbij auto’s in de buitenlucht kunnen worden bewonderd.

De Scuderia del Portello organiseert intussen een evenement in het teken van Alfa Romeo’s rijke racehistorie getiteld “Formula Alfa” op het Autodromo di Vallelunga. Het vormt tevens de presentatie van een hoogst interessante internationale competitie met historische wedstrijdauto’s uit de Formula Alfa, Europa Boxer en F3, allen gebouwd tussen 1979 en 1994. Racewagens voorzien van Alfa Romeo-motoren. Op deze voor Alfa Romeo belangrijke locatie boven Rome zullen in het teken van Alfa Romeo’s verjaardag ook historische auto’s te zien zijn zoals de eerste A.L.F.A. 24 HP, de Mille Miglia winnende 6C 1750 Gran Sport van Tazio Nuvolari, 8C’s van Touring, de legendarische F1 wagen ‘Alfetta 159’ van Fangio, de Giulietta uit de jaren ’50 en de 33 TT 12. Kortom ook Vallelunga staat in het teken van 107 jaar Alfa Romeo dit weekeinde. Voor wie Italië even te ver weg ligt voor dit moment is er vandaag en morgen uiteraard Italia a Zandvoort.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.