Marchionne: ‘Hervormingen moeten ook na Monti doorgaan’

Monti Marchionne

Sergio Marchionne hecht in deze zoveelste politieke overgangsfase van Italië, veel waarde aan het voortzetten van premier Monti’s hervormingsagenda. Daarin is de CEO van Fiat niet de enige momenteel, want veel Italianen hebben geen behoefte aan een terugkeer naar de weinig bevorderlijke koers van Berlusconi’s lange regeringsperiode. Wie de klus moet klaren, zegt de CEO natuurlijk niet. Hij benadrukt dat de internationale geloofwaardigheid die Italië nu geniet dankzij de technocratische ingreep, koste wat het kost behouden moet blijven.

Alleen dan kunnen bedrijven uit binnen- en buitenland floreren op het schiereiland. Volgens Marchionne moet het land definitief afrekenen met de negatieve condities, die het productieve potentieel van Italië altijd in de weg hebben gezeten. Italië heeft voldoende mogelijkheden, om de twijfelachtige status van de meeste Zuid-Europese landen te ontstijgen.

Overigens liet de Fiat-baas in donkere trui ook weten dat er helemaal geen sprake is van een acute drang, om het aandeel in Chrysler te vergroten. Er zijn volgens Marchionne vele wegen die tot 2016 nog naar Rome kunnen leiden (of beter gezegd Detroit). Volgens hem kwam de speculatie over een eventuele verkoop van andere bedrijfstakken (zoals Magneti Marelli), vooral uit de hoek van bepaalde Italiaanse kranten. Fiat laat zich dus niet opjagen door de speculatie dat aandeelhouder VEBA, het overige aandeel nog wel eens aan iemand anders zou kunnen verkopen dan de firma uit Lingotto. Dit omdat VEBA graag alsnog een hogere prijs wil, voor iets minder dan de helft van Chrysler LLC.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.