Mario Monti hoopt op continuïteit voor Italiaanse (auto)industrie

monti susa1

Vanuit Turijn zelf, waar Mario Monti als aftredende premier van Italië aanwezig was, om een hypermodern nieuw station voor de HSL richting Frankrijk te openen, sprak hij de vurige wens -maar ook zorg- uit, dat Italië industrieel enkel mag groeien de komende jaren. Monti was ooit adviseur binnen die industrie en wel voor Fiat. Zijn recente steun aan de autofabrikant uit Lingotto en goede relatie met het management, heeft de technocraat die nu verkiesbaar is, ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Volgens de premier zijn het onzekere, maar ook hoopvolle tijden voor de Piemontese hoofdstad en het land.

monti susa

Uit de woorden van Monti, die afgelopen maandag dus het nieuwe Porta Susa station opende (foto’s), blijkt ook dat het nog alle kanten op kan, nu de kiezer aan het woord is. Er is veel dat de Italiaanse vooruitgang tegen kan houden. In een ogenschijnlijk neutrale toespraak uitte Mario Monti duidelijk kritiek op de jaren onder Berlusconi. Maar de dreiging komt ook vanuit een redelijk radicale linker hoek. Op de achtergrond weerkaatste intussen het lawaai van met de politie vechtende demonstranten, tegen de indrukwekkende glazen sculptuur van Stazione Porta Susa. Er is nog dagelijks verzet tegen de hogesnelheidslijn, die straks vanuit Turijn richting Lyon vertrekt. Marchionne heeft zich in Detroit letterlijk onttrokken, van het Italiaanse rumoer rond de verkiezingen.

monti susa2

Het nieuwe ondergrondse HSL-station van Porta Susa, dat de afgelopen jaren is verrezen op de locatie van een oud achttiende-eeuws emplacement. Het oude Turijn ontmoet hier niet ver van Lingotto het nieuwe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.