Productie Maserati in Modena gaat uit als nachtkaars

Maserati Modena

In Modena wordt wat men al enkele jaren vreest, waarschijnlijk werkelijkheid. Maserati zal vanaf 2017 vrijwel zeker alleen nog in naam verbonden zijn met de stad waar de uit Bologna overgekomen gebroeders Maserati ooit een grote sprong voorwaarts maakten. Bij AutoEdizione schreven we regelmatig over de gemengde gevoelens onder de mensen in de Emiliaanse stad. Hoewel iedereen de recente groei van het merk met de drietand toejuicht, is het verlaten van deze ‘heilige grond’ een bittere bijkomstigheid. Vooral voor de medewerkers in de oude fabriek aan Viale Ciro Menotti (foto onderaan). Het eeuwfeest van twee jaar geleden had dan ook al een klein een zwart randje. Gelukkig heeft FCA het voornemen om het personeel in de toekomst deels bij Ferrari en op andere locaties onder te brengen.

Maserati Modena4

Na 80 jaar staat de fabriek op het punt om geheel tot stilstand te komen. De exclusieve GranTurismo en GranCabrio zullen in de toekomst waarschijnlijk vervangen worden door modellen die in grotere aantallen van de band zullen rollen. Daarbij valt te denken aan het delen van het platform met Maserati’s die nu al in Turijn van de band rollen of daar binnen enkele jaren in productie zullen gaan. Ook de Alfieri op een nieuw modulair platform, dat bijvoorbeeld met Alfa Romeo gedeeld zal worden, zal in Turijn (Mirafiori) tot stand komen.

Maserati Modena3

Pietro De Biasi mocht deze week de harde werkelijkheid vertolken namens FCA. De eindeverantwoordelijke voor industriële relaties in Italië stond de vakbonden te woord. Lange tijd werd er nog een rookgordijn opgetrokken, maar daar wilde de directie nu een punt achter zetten. Ook de inzet van de gemeente om mee te werken aan vernieuwing van de bestaande structuur mocht niet baten. De fabriek stamt uit een ander tijdperk en is enkel geschikt voor een kleine seriematige productie, zoals die van de Alfa 4C. En wat dit laatste betreft is niet duidelijk of FCA op dezelfde wijze deze kleine series wil blijven produceren. In ieder geval zal de oude Maserati-fabriek ook deze marginale rol op termijn los moeten laten, ook al wordt er nu nog wel gehoopt op het produceren van een ander exclusief model naast de 4C (6C?). Modena zal dus ook wat deze soort productie betreft buiten beeld raken en uiteindelijk. Momenteel produceert de locatie in de provinciehoofdstad gemiddeld nog maar tien auto’s per dag. De GranTurismo en de GranCabrio gaan in december van dit jaar echter uit productie. Onderzoek en ontwikkeling zal nog wel op deze historische plek blijven bestaan. Maar dat is een schrale troost voor wie de geschiedenis graag ziet voortleven op dit soort plaatsen (wij!). Op deze plek aan de rand van de stad waar Alfieri Maserati in 1914 een werkplaats begon voor het onderhoud van exclusieve Isotta Fraschini’s, zal binnen afzienbare tijd voor het laatst een stukje hoogwaardige Italiaanse techniek vervaardigd worden.

Maserati Modena2

5 gedachten over “Productie Maserati in Modena gaat uit als nachtkaars

  • 10 april 2016 om 20:45
    Permalink

    Persoonlijk slechte herinnering aan deze fabriek; autoradio uit mijn Alfetta gejat op het parkeerterrein toen ik op een beurs in de naastgelegen Expo hal was….. 🙂 Voor de echte liefhebbers wel erg jammer omdat dit deel uit maakt van de historie en dus het charisma wat om auto’s als Maserati heen hangt.

    Beantwoorden
  • 10 april 2016 om 22:35
    Permalink

    Wat ik ervan lees blijft de fabriek voorlopig gewoon open, omdat de 4C in produktie blijft. Het is de produktie van Maserati’s die beëndingd wordt, omdat de betreffende modellen aan het eind van hun produktieleven zitten. Wel is het een teken aan de want dat er geen nieuwe modellen komen, het betekent dat men voor wat Maserati betreft definitief op massaproduktie overschakelt.

    Beantwoorden
  • 11 april 2016 om 02:39
    Permalink

    Jammer dat er weer een stukje geschiedenis verloren gaat. Gelukkig hebben de mannen in Arese het wel begrepen. Het vernieuwde Museo Storico Alfa Romeo is een echte schatkamer voor de Alfa Romeo liefhebbers. Mooie collectie, goed opgezet, prima belichting en een ongedwongen sfeer. Maserati hoort na de verhuizing van de gebroeders Maserati uit Bologna al sinds 1914 bij Modena. Ik kom er jaarlijks een paar keer. En loop dan altijd even binnen in de showroom van de fabriek. Ik hoop dat er een goede oplossing komt vanuit de FCA, dan wel van de gemeente Modena. Het iets verderop gelegen Museo Casa Enzo Ferrari is ook weer in ere hersteld. Maserati verdiend dit zeker ook, gezien de geschiedenis die de fabriek achterlaat. Gaat waarschijnlijk enige jaren duren. Misschien dat de Panini Collectie er onder gebracht kan worden!!

    Beantwoorden
  • 11 april 2016 om 08:08
    Permalink

    Inderdaad, de Panini collectie er onderbrengen zou een mooie oplossing zijn. Toch wel ergerlijk dat Fiat destijds bij de overname van Maserati niet geïnteresseerd was in de museumstukken.

    Beantwoorden
  • 12 april 2016 om 21:13
    Permalink

    Waar de eenheden er ook uitgetrapt worden, als ze maar ontwikkeld, geproduceerd en verkocht worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.