Alfa Romeo Milano gaat Junior heten dankzij Italiaans politiek gezever

Dan maar Junior.

Het is te gek voor woorden, maar het Italiaans populisme wint in de zaak Alfa Romeo Milano. Deze zal nu een nog geen week na de presentatie toch Junior gaan heten. We spraken Imparato in Le mans vorig jaar tijdens de Tribe Days van Alfa Romeo over ‘Progetto 966/Kid’, en toen liet hij doorschemeren dat hij Junior een goede optie vond. In december vorig jaar is toen tóch voor Milano gekozen. Een naam die ooit bij FCA in het vat zat als alternatief voor de Giulietta uit 2010. Volgens Imparato was de politiek eind vorig jaar al op de hoogte van de keuze voor Milano en toch klonk er toen geen enkele kritiek. Pas in de dagen na de presentatie was dat wel volop het geval. We vonden dat met een goed Vlaams woord maar raar gezever van een losgeslagen Italiaanse minister. Minister Adolfo Urso van het ministerie voor het bewaken van Italiaans fabricaat (Made in Italy) beweerde dat een auto die in Polen gemaakt is geen Milano mag heten volgens de wet omtrent ‘Italian Sounding’. Parmezan en Parrano mogen hun borst dus vast nat maken want de Italiaanse arm der wet reikt mogelijk verder dan je denkt…

Mooie historische naam. 

Als merkliefhebber zijn we niet al te rouwig. Junior is een prachtige sterke historische naam voor een kleinere Alfa Romeo. De Giulia 1300 GT Junior uit 1966 is een illustere voorganger met deze aanduiding. Gelukkig is er nog geen man over boord. Als de auto vanaf deze zomer een tijdje onder ons is, is iedereen dit Italiaanse akkefietje allang weer vergeten… Imparato benadrukte dat de beslissing snel was genomen. Alfa Romeo wil zaken doen en geen politiek voeren.

24 gedachten over “Alfa Romeo Milano gaat Junior heten dankzij Italiaans politiek gezever

 • 15 april 2024 om 19:10
  Permalink

  Wat een positieve ge ouwehoer hier weer Alfa Romeo wil geen politiek bedrijven, nee ze moeten is gewoon een mooie auto bouwen en niet een of ander slap aftreksel met een hoop bla bla, daar ga je het niet mee redden.

  Beantwoorden
   • 15 april 2024 om 20:02
    Permalink

    Huidige Italiaanse politiek op z’n smalst. De problemen daar zijn toch aanzienlijk groter dan een naam van een auto. Blij dat ie in Polen gemaakt wordt, anders is er kans op sabotage.😅 Als ik Stellantis was zou ik ze een gepeperde rekening sturen. Maar goed, Forza Junior! Prima naam.

   • 15 april 2024 om 20:08
    Permalink

    Waarom zou u voor een Alfa Junior kiezen, terwijl er lego andere leuke auto’s op de markt zijn ik vindt persoonlijk de Jeep 10x beter er uit zien, dat is nog een Jeep om te zien, de Junior met die Renault voorkant is toch geen Alfa front tja ze hebben een paar mooie wielen ontworpen en mooie sport stoelen die je extra bij kan bestellen, maar in mijn ogen vindt ik dit nog erger dan de Tonale die ook al helemaal uit de verhouding is met een veel te grote voor overhang, alleen het front van die auto is wel gelukt, zoiets had ook bij de Junior gemoeten, als die de nieuwe modellen politiek van Alfa gaat worden dan ben ik er wel uit dat het geen Alfa meer gaat worden, maar het schijnt tegenwoordig bij meer merken mogelijk te zijn om nog mooie auto’s te ontwerpen.

   • 15 april 2024 om 23:12
    Permalink

    @Alfa 147TI
    Kijk even jouw grammatica na: 2x “ik vindt” is geen typefout meer, maar gebrekkig Nederlands. Dat kan echt niet.

 • 15 april 2024 om 19:52
  Permalink

  Tsja, dat krijg je met een populistische regering. Scoren bij de achterban is belangrijker dan belang bedrijf dat in dit geval overeenkomt met het landsbelang. Junior is ook een prima naam en over een paar maanden is iedereen dit vergeten, dus ook niet groter maken dan het is.

  Beantwoorden
  • 15 april 2024 om 23:05
   Permalink

   2 keer zoveel migranten onder leiding van de rechts-populistische Meloni, maar wel mooi een andere naam voor deze AR. Tjakka!

   Beantwoorden
   • 16 april 2024 om 07:45
    Permalink

    Beste Rob u hoeft mij niet te wijzen op mijn Nederlands dit had ik zelf ook al gezien toen het geplaatst was, met vriendelijke dank,

   • 16 april 2024 om 19:21
    Permalink

    Inderdaad Rob dt-fouten is zijn de laatste tijd in de mode.

 • 15 april 2024 om 20:14
  Permalink

  Allegaartje van Stellantis producten, Pure Pech motor, gevestigd in Amsterdam vanwege fiscale voordelen, gepimpt in Italië en gebouwd in Polen en volgeplakt met Alfa badges.En nu al andere naam! Wie is hier nog fan van?

  Beantwoorden
  • 15 april 2024 om 20:30
   Permalink

   Ja je mag hier alleen maar positieve dingen over Alfa Romeo schrijven en niet kritisch zijn, en ik geef ze in Italië groot gelijk met een auto die niet eens daar gebouwd is, met een paar Alfa embleem erop geplakt ze moeten zeg schamen bij Stellantis, voor een merk als Alfa zo te grabbel ontwikkelen.
   En meer ga ik niet meer overschrijven.

   Beantwoorden
   • 15 april 2024 om 21:00
    Permalink

    Je mag best wat negatiefs schrijven, het is ook maar een mening. De vrijheid moet er zijn, met respect voor de mening van een ander. Maar een mening wordt met enige regelmaat als feit verkondigd, daar zit de nuance.

    Wat anders: Hoeveel Volvo rijders hebben er moeite mee dat ze eigenlijk een Link&Co rijden en ook nog eens in China gebouwd wordt? Daar zit al helemaal niks Europees meer aan…

    Er zijn Alfisti (en politici) die menen dat Alfa bij bijvoorbeeld Geely beter af zou zijn geweest. Ik weet inmiddels ook dat een aantal daarvan nú piepen dat de Junior in Polen in elkaar geschroefd wordt. Schiet mij maar lek.

  • 15 april 2024 om 21:31
   Permalink

   Ik. En kijkend naar de geschiedenis van Alfa is het altijd al zo geweest. Gebruik malen van Fiat onderstellen of van GM en motoren van GM etc. Maar dat zijn nu ineens fantastische Alfa’s?
   Je vindt het model en de SUV niet mooi, prima maar ga niet met argumenten komen die altijd al hetzelfde geweest zijn

   Beantwoorden
 • 15 april 2024 om 20:30
  Permalink

  Terecht, dat de naam Milano wordt vervangen door Junior. De auto komt uit Polen en niet uit Italië. Basta! Ik wil overigens de Junior EV wel op mijn oprit hebben staan. Mooie stoere auto met mooie verhoudingen. Ik verwacht wel een goede verkoop van dit model. Niet iedereen wil een Yaris Crosover of een Aziaat, met alle respect! Natuurlijk, een Coupé- modelletje a la MiTo was ook mooi geweest, maar daar is tegenwoordig vrijwel geen vraag naar. Het is niet anders!

  Beantwoorden
 • 15 april 2024 om 21:24
  Permalink

  Much ado about nothing, zoals onze Engelse vrienden zeggen. Ik verwacht dat deze Alfa een prachtige verschijning zal zijn, Alfa-waardig. En ik denk dat ie ook in Italië prima gaat verkopen. En Karel: ik ga er eentje kopen als opvolger van mijn 500X, misschien niet de EV, maar toch: elke keer als ik naar de auto op mijn oprit zal kijken, zal ik goede zin krijgen.

  Beantwoorden
 • 15 april 2024 om 23:00
  Permalink

  Wat een dieptrieste kolder van de Italianen. Er moet altijd gedoe zijn. De ‘Junior’: mooie historie van een volstrekt andere auto. Maar ‘Milano’ is beter voor deze generieke Alfa. ‘Brennero’ nog beter, maar misschien te chique.
  Hoofdschuddend kan ik hiernaar kijken, in een verliespositie (dat staat Alfa Romeo) zulke domme dingen doen. Vorige week veel publiciteit gekregen en nu weer in de prullenbak in. Zo win je als merk intern en extern geen krediet. Basta.

  Beantwoorden
 • 16 april 2024 om 08:47
  Permalink

  Het zou beter zijn als Stellantis naar de Alfa Romeo liefhebbers zou luisteren.. de naam is wel de minste zorg…(voor mij part geven ze het gewoon een nummer). Maar de kritiek op het totaal ontbreken van Alfa Romeo DNA, karakter en italiaans bloed wordt helaas volledig genegeerd. Ik rijd al 41 jaar alleen maar Alfa Romeo, maar mijn volgende auto wordt GEEN Junior.

  Beantwoorden
  • 17 april 2024 om 02:47
   Permalink

   Hey Hollandse vrienden! Waarom maken jullie zoveel drukte?
   Dit is gratis publiciteit! Iedereen kent nu de kleinste van Alfa, onze Junior.
   Zo´n mooi boeleke met een karaktervol snuitje en een supermooi kontje.
   Mijn volgende wordt deze Junior
   Groetjes vanuit België

   Beantwoorden
   • 17 april 2024 om 16:26
    Permalink

    Heel reagurend Europa vindt het dom, behalve.. in België?

    De laatste Giulietta zou ook Milano heten. Ook direct na introductie in 2009 gewijzigd. Men is gewoon een knuppel als je zo’n fout maakt. Al de marketingvoorbereidingen moeten over. En nog zoveel meer.

  • 18 april 2024 om 06:23
   Permalink

   Ja, inderdaad, ik kan het niet laten, sorry, maar je bedoelt zo’n vette Alfa Dikke Melonie, die goed van tiet gaat. Goed idee. ..Dat was wat te ordinair voor zo’n normale Alfa. Een inkopper. Je me excuse. 😎

   Beantwoorden
 • 18 april 2024 om 23:44
  Permalink

  Rob, je Frans is niet zo goed.
  Je m´excuse.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.