Alfa Romeo Zagato op basis van Giulia lijkt af

Kwestie van geduld.

Reeds enkele jaren geleden konden we melden dat Zagato zou werken aan een project op basis van de huidige Alfa Romeo Giulia. Niet ongeloofwaardig want het Milanese Zagato is een florerend bedrijf. Een levende parel te midden van het grote kerkhof der Italiaanse carrosseriebouwers. Maar of Covid nu roet in het eten gooide, of dat de vorming van Stellantis voor wat vertraging zorgde, we hoorden steeds minder rond dit project dat doet dromen. Tot eind dit jaar heuse teasers op het internet verschenen. Ook de naam werd officieel bekend, het historische Giulia SWB (Short Wheelbase) Zagato. Dat historische aspect is een prachtig gegeven vinden wij. Zagato past naadloos in het merk uit Portello/Arese en deelt veel van haar geschiedenis. Een Giulia SWB zag al het daglicht in 1964 in de vorm van de TZ. Een moderne interpretatie zal dus aanvoelen als een volbloed Alfa Romeo, waar bijvoorbeeld Jean-Philippe Imparato zelfs zijn zegen over zal geven. Officieel is er trouwens geen samenwerking voor zover wij weten, maar er moet wel een lijntje zijn met Centro Stile over deze zinnenprikkelende GT.

Ideale basis.

De gelimiteerde Giulia GTAm schijnt de basis te zijn voor dit model dat dus dezelfde V6 heeft met minimaal 540 pk. Het platform is in basis dan ook Giorgio. De carrosserie is een kunstzinnige herinterpretatie van de functioneel vormgegeven ‘Tubolare’ uit de jaren ’60. De spatborden voorzien van het magische witte driehoekje met klaverblaadje, doen ons denken aan de 8C Competizione. Intussen lijkt het front, waarvan we nog enkel een nachtelijke opname zien, een scherp vormgegeven smoelwerk te zijn met LED koplampen die precies passen bij het huidige gamma van Alfa Romeo. In een brede ‘scudetto’ in honingraatmotief zien we het complete Alfa Romeo embleem verwerkt.

Stijlelementen.

Ook dat is een historisch stijlelement zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien van een 2600 Pininfarina. Het motief doet intussen denken aan diezelfde 2600 maar dan op Zagato leest. De karakteristieke achterzijde van de ‘Tubolare’ wordt geaccentueerd door een doorlopende LED-strip. Overigens is het niet voor het eerst dat Zagato deze vorm oppakt, want in 2010 maakte het al de TZ3, gebaseerd op de Dodge Viper. Over de presentatie van de Giulia SWB Zagato ergens volgend jaar, kunnen we melden dat we hebben gelezen dat dit in november 2023 moet zijn. Best ver weg als je ziet dat de auto al af lijkt, gezien dit teasermateriaal. Maar wanneer dit model ook daadwerkelijk zal verschijnen, het zal het wachten meer dan waard zijn. Zagato geeft de wereld straks een Alfa Romeo, waar iedere autoliefhebber van gaat dagdromen.

5 gedachten over “Alfa Romeo Zagato op basis van Giulia lijkt af

 • 18 december 2022 om 14:27
  Permalink

  En Alfa zou (zelf) toch ook nog met wat spectaculairs (en gelimiteerd) komen? Of is deze SWB van Zagato dus dat aanstaande wapenfeit?

  Beantwoorden
 • 18 december 2022 om 23:06
  Permalink

  Laatste reacties zijn niet te zien in de rechterkolom.
  Indien je op een artikel klikt, zie je rechts de laatste reacties.
  Maar de echt laatste reacties zie je daar nu niet.
  Zoals de verschillende reacties bij het artikel “”Alfa Romeo Zagato op basis van Giulia lijkt af “”(18 december) en bij “”Abarth werkt al aan volgend elektrisch model “” (17 december).
  Je ziet enkel nog maar de reacties van 13 december.

  Ook een PM naar Lancia4Ever (auteur / sitebeheerder ?) versturen gaat niet.

  Beantwoorden
 • 19 december 2022 om 18:17
  Permalink

  Het Alfa-logo staat in de scudetto (driehoeksgrilletje). Da’s wel origineel. Ben benieuwd naar de voorspellende kracht van het ontwerp naar het toekomstige portfolio van AR.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.