Amerikaanse werknemers FCA weigeren akkoord nieuw contract

marchionne fca2

Opnieuw beleefde FCA de afgelopen maand een mooie verkoopstijging in de VS (+14%), maar dat werd overschaduwd door een onverwachte kink in de kabel van de geoliede Amerikaanse machine van het concern. Marchionne vierde amper een maand geleden nog het akkoord met de bond voor de auto-industrie betreffende een nieuw nationaal contract, maar 65% van de werknemers heeft deze nu in een gebruikelijk referendum verworpen. Het UAW (United Auto Workers) maakte dit deze week bekend. Bij de bond zijn zo’n 40.000 werknemers van Fiat Chrysler Automobiles aangesloten.

FCA laat echter weten dat de leiding dit ziet als een onderdeel van het proces en niet als een nederlaag. Daaruit spreekt een hoop vertrouwen in een uiteindelijke goede afloop. In Turijn zijn ze natuurlijk wel veel erger gewend, aangezien dergelijke uitslagen in Italië een paar jaar geleden nog veel voorkwamen. Dat lag toen bovendien een stuk complexer. Wel is men in Auburn Hills teleurgesteld dat het akkoord dat vorige maand door UAW-baas Dennis Williams (rechts op de foto) en Marchionne nog werd ondertekend, geen gehoor heeft gekregen onder de leden. Mogelijk moeten de twee opnieuw om de tafel, of zoekt het UAW eerst een akkoord met GM en Ford, om vervolgens met die uitslag onder de arm opnieuw bij FCA aan te kloppen. Iets wat wel vaker voorkomt.

Werknemers zijn onder andere ontevreden over de verhouding tussen het aanhoudende succes van de firma en de mate waarin men daarvan mee kan profiteren. Maar er zijn ook andere redenen tot protest. In de fabrieken in Belvidere en Sterling Heights heeft een grote meerderheid tegen het akkoord gestemd, omdat daar een verplaatsing dreigt van de productie van respectievelijk de Jeep Cherokee en de Chrysler 200. Marchionne is dus nog niet tevreden over de indeling van een deel van zijn fabrieken in de VS. Dat maakt mensen uiteraard ongerust, zoals we voorheen ook in Italië vaak hebben gezien.

Intussen is er qua handel ook goed nieuws uit Italië waar in een september een indrukwekkende +20,34% werd geboekt door FCA.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.