De GTO komt echt!

Alfa Romeo krijgt de hete 8C Competizione GTA en Ferrari een super dikke 599 GTO. Wat een geweldig nieuws!

Het luide gerucht was bij ons al een tijdje geleden te lezen. Nu wordt het inmiddels allemaal steeds concreter aangezien een afgevaardigde van Ferrari het een en ander los laat over deze exoot. De straatversie van de 599XX komt binnenkort op een bestellijst te staan en zal een dikke 700 paarden onder de kap verbergen. Het gaat om een mooie hightech Ferrari waarvan alleen de naam nog teruggrijpt op wat vroeger de meest begeringswaardige Gran Turismo Omologata was. Dat gebeurde twee keer eerder in de geschiedenis, in 1962 en 1984. De eerste is vooral bekend als de look-a-like van de al even brute Alfa Romeo TZ1 en de laatste kennen we nog van een Amerikaanse geheim agent met te grote snor. Het exemplaar uit ’62 vinden wij zelf tot een van de mooiste Ferrari’s ooit behoren.

Maar de 599 mag er ook heel erg wezen en verdient met een mooie tot 9000 toeren opgepompte 6.0 V12, in een tijd dat een V6 de grootste motor lijkt te worden die je in een auto kunt krijgen, duidelijk deze iconische naamgeving. Het zijn afkortingen met gewicht; GTA en GTO… wij zien ze al voor ons op één circuit. In een woord prachtig! Een top van 350 km per uur en super licht. Amedeo Felisa zegt naar aanleiding van deze cijfers ook, dat het niet echt om een Gran Turismo meer gaat maar eerder om een ultieme supercar dat zich eerder laat vergelijken met de 458 Italia. Alleen de vorm doet nog denken aan een GT. Een extreem gehomologeerde dus.

De GTO zal de HGTE ruimschoots overtreffen een zichzelf dus aardig in de kijker zetten. In Genève kunnen we ‘m straks bewonderen en slechts enkele stervelingen zullen ‘m ook daadwerkelijk bezitten straks. Hopelijk is de 8C GTA ook van de partij. Oude tijden herleven dan, waarin al het emotionerende snels uit Italië lijkt te komen.

Een gedachte over “De GTO komt echt!

  • 8 januari 2010 om 09:01
    Permalink

    Dit vind ik de mooiste recente ferrari. Hij heeft iets Amerikaans.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.