FCA eert Sergio Marchionne een jaar na zijn dood

Morgen is het alweer een jaar geleden dat FCA of beter gezegd, de hele automobielindustrie, Sergio Marchionne kwijtraakte. Een visionair zoals er maar heel weinig zijn op deze wereld. Misschien wel dankzij zijn nogal filosofische inslag en strategische inzicht, waarmee hij het Italiaanse autoconcern leidde.

Zijn door mystiek omgeven plotselinge dood, lijkt intussen nog altijd een bijna onwerkelijk verhaal. De redder van Fiat was namelijk al ruim een jaar erg ziek en bijna niemand wist dit. Men zag dat de altijd keihard werkende CEO in donkere trui, een wat opgeblazen uiterlijk kreeg en dat hij tijdens de presentatie van FCA’s meerjarenplan op 1 juni 2018, redelijk vermoeid oogde, terwijl hij aan de rechterzijde van John Elkann die dag de pers te woord stond. Het overhandigen van een aantal Jeeps aan de Carabinieri een aantal weken later, was een krachttoer die Marchionne typeerde en lijkt achteraf gezien een eresaluut te zijn geweest van de zoon van een Carabiniere, die wist dat zijn laatst uur had geslagen. Hij verdween vervolgens in een Zwitsers hospitaal waar hij in een coma raakte en even later overleed. Daarna is hij in besloten kring gecremeerd en is zijn as bijgezet in het familiegraf in Canada.

FCA was vlak voor Marchionne’s sterfdag uit de rode cijfers. Mike Manley en John Elkann stonden vervolgens voor de loodzware taak om Marchionne’s stuurmanskunst over te nemen. FCA moet meebewegen op een in rap tempo, sterk veranderende mondiale en weerbarstige automarkt. Bovendien lijkt op termijn een strategisch partnerschap daarbij cruciaal, Marchionne heeft dit zelf ooit gezegd. Aan moed om dit op initiatiefrijke wijze te doen, schort het binnen FCA niet, volgens John Elkann vandaag. Die gezonde bedrijfscultuur is allemaal te danken aan de overleden leermeester in donkere trui, aldus de kleinzoon van Agnelli. Nabij Genève zal Marchionne’s naam binnenkort voortleven op het terrein van CERN. Dit grote wetenschappelijk instituut houdt zich op intensieve wijze bezig met deeltjesfysica en wil dit binnenkort meer gaan delen met het grotere publiek, middels een informatief centrum genaamd ‘Science Gateway’. Het nieuwe gebouw krijgt een groot Auditorium met 900 zitplaatsen. Deze zaal zal de naam van Marchionne gaan dragen, omdat zijn woorden niet alleen de zakelijke wereld wist te inspireren.

Een gedachte over “FCA eert Sergio Marchionne een jaar na zijn dood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.