FCA fabriek Melfi 25 jaar

Er was gisteren een denktank gevormd tussen FCA en The European House – Ambrosetti, over groei van een innoverende en steeds duurzamere industrie. Melfi vormde daarbij het middelpunt, precies op het moment dat de fabriek 25 jaar oud werd. De fabriek werd in 1994 al als moderne autofabriek gerealiseerd en is ook vandaag nog altijd één van de meest innovatieve faciliteiten in de wereld. Het was de tijd dat Fiat de moderne Punto introduceerde als opvolger van de succesvolle Uno.

Dat Melfi met haar 7300 werknemers en 2 miljoen vierkante meter een belangrijke rol speelt in FCA’s plannen tot vergaande elektrificatie, is goed nieuws voor de regio Basilicata, maar ook voor Italië en zelfs de EU. The European House – Ambrosetti onderzocht in samenwerking met Enel welke mate van economische groei te verwachten valt tot 2030, wanneer zal worden ingezet op elektrificatie van het productportfolio en het opzetten van verschillende daarbij behorende services (Smart Network Management, Demand Response, Sharing platform, Home to Grid, Vehicle-Grid). De conclusie is dat het gaat om een impuls van vele miljarden, wat geen overbodige luxe is in Italië, dat kampt met relatief hoge werkeloosheid en hoogopgeleide jongeren die vaak hun heil in het buitenland zoeken.

Inmiddels is men in Melfi begonnen met de proefproductie van de Europese Jeep Compass (foto boven), die tevens als hybride op de markt zal verschijnen. Een belangrijke uitbreiding van de productie die reeds bestaat uit de Jeep Renegade en de Fiat 500X. De productie van dit nieuwe model gaat gepaard met een transitie naar een nóg modernere productiewijze met vele digitale innovaties (zoals kunstmatige intelligentie, robotica en cyberveiligheid), die het proces nog efficiënter, duurzamer en veiliger zullen maken. Men noemt dit op de werkvloer ‘fabbrica 4.0’ of ook wel de ‘fabbrica intelligente’ (intelligente fabriek). Deze innovatieve ontwikkelingen zijn al vanaf 2015 in Melfi in gang gezet onder de noemer ‘Plant academy’. Kortom Melfi lijkt al helemaal klaar om zich ook de komende 25 jaar sterk te ontwikkelen.

2 gedachten over “FCA fabriek Melfi 25 jaar

  • 17 oktober 2019 om 20:55
    Permalink

    Mooi dat de Compass ook een Italiaans/Europese auto gaat worden. Aantrekkelijk model dat hier een goeie markt kent. Zeker wanneer de hybride versie op de markt komt. Hopelijk een solide basis voor Melfi. Hard nodig!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.