FCA leent 6,3 miljard voor Italiaanse fabrieken

6,3 Miljard

Zal er worden geleend bij Italië’s belangrijkste bank Intesa San Paolo. Tijdens dit financieel gitzwarte jaar, een welkome verlichting om continuïteit te garanderen voor de Italiaanse fabrieken van FCA. Rome heeft haar goedkeuring verleend, mits de Italiaanse automerken (inclusief Lancia) niet zullen worden afgestoten de komende jaren.

Liefst ook subsidie

Maar Lingotto is er nog niet, want FCA heeft ook de nodige milde hybrides op het programma staan de komende jaren. Daarvoor vraagt het nu extra subsidie aan bij de overheid. Sommigen vinden dat wat schaamteloos, maar gezien de huidige marktcondities is het allemaal wel begrijpelijk.

Milde hybride Fiat 500X

Dit verzoek liet FCA samenvallen met de aankondiging van de 48v milde hybride Fiat 500x uit Melfi. Geen plug-in dus, omdat dit de Fiat in een te dure hoek zou drukken, waarin Jeep meer succes heeft. Andere milde hybrides zijn natuurlijk de belangrijke Panda, Ypsilon en 500. Dit jaar debuteert ook de hybride Maserati Ghibli 2.0. Later zullen ook de Levante, Giulia en Stelvio aansluiten met deze motor. De door ons eerder genoemde D-segment SUV van Maserati komt ook als ‘MEV’. De Quattroporte niet, want deze zal niet met ‘ondermaatse’ 2.0 viercilinder blok uitgerust worden. De hier genoemde 2.0 komt uit Termoli, waar de productie dus gestaag zal toenemen.

Nieuw logistiek centrum en batterijproductie

Bij de investeringen van de komende jaren, waarbij de bezetting van de fabrieken eindelijk weer zal toenemen, horen ook de door ons in het verleden al gemelde installatie van een logistiek centrum van Mopar en de productie van batterijen (Battery Hub). De eerste in de voormalige fabriek van Fiat te Rivalta (Torinese) en de laatste in het Mirafiori complex. Dit moet in 2022 voltooid zijn.

2 gedachten over “FCA leent 6,3 miljard voor Italiaanse fabrieken

 • 10 juli 2020 om 15:55
  Permalink

  Wat nieuws van “over de plas” : over Dodge, dat een onderdeel is van FCA, en waarbij wordt beweerd dat enkel en vooral de Amerikaanse tak voor het geld zorgt.
  Creatief boekhouden kan ook…

  De Dodge Journey en de Dodge Grand Caravan gaan uit productie. Beiden werden in 2007 gelanceerd. Opvolgers staan niet op de planning.
  Beide Dodge modellen werden ooit ook in Europa verkocht onder het Dodge label.
  Na de overname door FCA, werd de Journey als Fiat Freemont op de markt gebracht.
  De Grand Caravan werd in Europa in de luxueuzere uitvoering van Chrysler als Lancia Voyager verkocht. In Groot-Brittanië als Chrysler Grand Voyager.

  Volg je nog met al dat re-badgen ? 🙂

  In 2017 verving Chrysler in eigen land het model (Town and Country genaamd) door de geheel nieuwe Pacifica. De Dodge Grand Caravan bleef wel als goedkoper alternatief en werd in niet geringe mate door verhuurbedrijven aangeschaft (wat van hem in de verkoopstatistieken segmentleider maakte), maar door een comeback van de Chrysler Voyager (een uitgeklede versie van de Pacifica) is die functie overbodig geworden.
  Dodge saneert daarom ook dit MPV model en kan zich nu volledig concentreren op de Durango, de Charger en de Challenger.
  De verkopen van het merk zullen hierdoor in eigen land vermoedelijk wel een flinke tik krijgen, want de Dodge Grand Caravan was in 2019 dankzij een zeer scherpe prijsstelling met afstand de populairste Dodge in de Verenigde Staten : 151.927 verkochte exemplaren.
  Op afstand volgde de Journey. Daarvan gingen er vorig jaar 94.096 stuks over de toonbank. Ook de Journey moe(s)t het vooral van zijn lage prijs hebben.
  Vorig jaar wist moederbedrijf Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in de Verenigde Staten nog ruim 94.000 exemplaren van de Durango te verkopen (al 10 jaar op de markt). De rest kwam op rekening van de Charger en de Challenger
  Op een totaal van 459.324 verkopen voor Dodge als geheel.
  https://www.dodge.com/

  Chrysler heeft nog 2 modellen te koop in de USA : de 300 en de Pacifica. Die laatste kan je als Pacifica, Pacifica Hybrid of als Voyager kopen.
  Met veel verbeelding zijn dat dus 4 modellen…
  https://www.chrysler.com/

  In Groot-Brittanië is Chrysler sinds 2017 vertrokken…
  https://www.autoexpress.co.uk/chrysler/90850/chrysler-axed-in-the-uk

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.