Ferrari schrijft geschiedenis op Le Mans

Ferrari-vlaggen sieren 100 jaar Le Mans. 

Ferrari heeft met haar splinternieuwe hypercar gedomineerd in de 24 uur van Le Mans 2023. Het heeft 58 jaar geduurd maar Maranello laat zien dat racegeschiedenis niet enkel een dode letter is in een stoffig boekje op de plan. Pier Guidi, Calado en…(Alfisti let op) Giovanazzi wonnen met auto nummer 51. Het is de tiende overwinning voor Ferrari in de top klasse van Le Mans. Ooit in 1949, toen niemand Ferrari nog leek te kennen als zelfstandig sportwagenmerk, won men met de 166 MM, bestuurd door Luigi Chinetti en Peter Mitchell-Thompson. De laatst overwinning voor zeer lange tijd was in 1965 met de 250 LM. De coureurs waren Jochen Rindt en Masten Gregory. Daarnaast waren er overigens nog 39 overwinningen voor Ferrari in andere klassen. De Japanse dominantie van Toyota lijkt doorbroken. Cadillac werd derde afgelopen weekend.

Strijd en tegenslag.

Er is hard voor gewerkt zowel met de ontwikkeling van de 499P als tijdens de Le Mans zelf. Het duel met Toyota was een ware titanenstrijd. Maar een indrukwekkende stint van Alessandro Pier Guidi gaf de doorslag. Een iets te lange pitstop bracht nog even wat spanning maar uiteindelijk volgde de zegen in een rode zee van enthousiaste Ferrari-fans. Als vanouds. Ondanks de pole position van nummer 50, de 499P van Fuoco, Molina en Nielsen, heeft dat team het vooral erg zwaar gehad. Door technische problemen was er gedurende het eerste uur al een pitstop nodig. Dat bleek nog maar het begin, want een steen zorgde midden in de nacht voor een kapotte radiator van de ERC, wat een langdurige reparatie opleverde. Maar er werd fel gevochten door het team. Antonio Fuoco reed de snelste rond van deze Le Mans editie. Uiteindelijk wed men vijfde. Ferrari is terug op de racekaart lijkt het wel, want een week geleden werd er ook al op de Nürburgring geschiedenis geschreven met de 296 GT3.

 

4 gedachten over “Ferrari schrijft geschiedenis op Le Mans

 • 13 juni 2023 om 09:22
  Permalink

  Dit is heel belangrijk voor Ferrari maar ook voor Italië, De Italiaanse auto industrie krijgt hier zeker een boost van meer als in F1.

  Ciao Squadra

  Beantwoorden
 • 13 juni 2023 om 16:34
  Permalink

  Een fantastische race, dit was genieten, Ferrari weer op het hoogste podium!

  Beantwoorden
 • 13 juni 2023 om 17:42
  Permalink

  Een topprestatie. Broodnodig voor de uitstraling van het merk.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2023 om 17:51
  Permalink

  Een comeback in stijl! Erg knap, na al die jaren. Nu nog het F1-team op de rails krijgen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.