Fiat Panda Natural Power op CNG tikt 300.000 aan

De Fiat Panda Natural Power op CNG blijkt een succes nu ook nummer 300.000 uit de fabriek van FCA in Pomigliano d’Arco is gerold. We reden ‘m zelf met veel genoegen begin 2013. De iets hoger Panda met 4×4 look, is niet voor niets succesvol. De Panda is momenteel namelijk in al z’n configuraties een groot succes. De productie in de Giambattista Vico Plant staat dan ook op de hoogste stand met als resultaat dat vorige maand nog een recordaantal van bijna 15.000 eenheden is verkocht.

De Panda Natural Power is commercieel gezien dan ook de meest succesvolle auto in Europa op CNG. Maar Fiat blijkt dan ook initiatiefnemer op dit gebied. Het vorige model was namelijk de eerste in z’n soort (2007) die op grote schaal in productie ging. De witte Panda Natural Power nummer 300.000 in uitvoering Lounge (foto), is uitgerust met een TwinAir Turbo motor van 80 pk. Elke 100 km is het gemiddelde verbruik 4,5 liter benzine of 3,1 kg CNG met een lage CO² uitstoot van 106 g/km op benzine en slechts 85 g/km op groengas. Dat laatste zorgt voor een reductie van de uitstoot met wel 23% en 52% minder stikstofmonoxide (NO).

Andere modellen met het herkenbare Natural Power logo zijn de Punto, Qubo, Doblò, 500L, Ducato en Fiorino. Ook de Lancia Ypsilon, maakt er al een tijdje succesvol gebruik van met het eigen label EcoChic. FCA produceerde op deze manier al meer dan 700.000 voertuigen op groengas. Volgens onderzoek is over de aanvoer tot het gebruik van groengas, het zognaamde ‘well to wheel’, goed voor een reductie van maar liefst 95% aan CO². Auto’s op CNG zijn daardoor nog schoner dan hybride of volledig elektrische auto’s (-95% aan CO² gedurende de levenscyclus).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.