Heet de nieuwe ‘lowcost’ van Fiat straks Innocenti?

Het zou een heel logische stap zijn, want Innocenti is een naam uit de Italiaanse automobielgeschiedenis, die alles te maken heeft met voordelige voertuigen. Een koelkastbouwer begon in 1960 met het importeren van Mini’s en via DeTomaso en Fiat, kwam het tot een kort hoogtepunt dankzij een eigenzinnig hoekig modelletje (foto’s), dat in de meest sportieve uitvoeringen eigenlijk heel stoer overkwam. Dit model was buitengewoon populair op de toen nog beschermde Italiaanse markt. Als je oud genoeg bent heb je die zeker nog meegemaakt en klinkt de naam je dus ook heel bekend in de oren. Minder bekend zijn de laatste Innocenti’s op basis van de Fiat Uno en Duna. Via Zastava ging Innocenti uiteindelijk letterlijk in rook op, toen op de Balkan een verwoestende oorlog uitbrak.

Maar vandaag klinkt het gerucht over een terugkeer steeds luider. Fiat wil dat zelfs doen door vrijwel in één klap een ‘Lowcost’ offensief te starten van maar liefst vier modellen met dezelfde basis. Die basis vormt de nieuwe Fiat Palio, waar men momenteel in Brazilië druk mee in de weer is. Een hatchback, sedan, stationwagon en Crossover moeten de mensen van Dacia (Renault) straks plotseling het gevoel geven dat men niet meer alleen op de markt is. Fiat wil op vrijwel alle continenten, inclusief de onze, met deze modellenreeks aan de bak. Vooral in Oost Europa, waar de modellen vermoedelijk Zastava zullen heten (productie in Kragujevac), zal Fiat de Frans/Roemeense tegenstander flink kunnen beconcurreren. Maar ook met betrekking tot de moeilijke omstandigheden in India zou dit bijvoorbeeld geen slecht idee zijn. Het gaat om een model dat in basis 4 meter lang is en het platform gebruikt van de huidige Punto. Fiat doet dus flink aan strategische uitbreiding als het met deze ‘Global car’ komt.

8 gedachten over “Heet de nieuwe ‘lowcost’ van Fiat straks Innocenti?

 • 18 februari 2011 om 12:52
  Permalink

  Jazeker! Een mooie Innocenti DeTomaso staat nog steeds op de verlanglijst; piepklein autootje met dikke motor en een berg opties waar menig luxe auto van verbleekte…

  Beantwoorden
 • 18 februari 2011 om 13:29
  Permalink

  Een goed plan om innocenti terug uit de kast te halen. Een low-cost spider zoals in de jaren zestig zal er wel niet inzitten zeker?

  Beantwoorden
 • 18 februari 2011 om 19:23
  Permalink

  Ik ken enkel diegene die afgebeeld is : blijkbaar een Bertone ontwerp en geproduceerd door De Tomaso.
  Dit type Innocenti was helemaal niet zo goedkoop begin jaren ’80.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2011 om 22:56
  Permalink

  @AE : ja, dat was me ondertussen al duidelijk geworden dat ze o.a. Mini’s in licentie hebben gebouwd. De franse en italiaanse Wikipedia pagina over Innocenti is daarin vollediger dan de nederlandstalige.
  Die Mini Innocenti Bertone (of 90 / 120) is toch echt een te gek karretje.

  @Marco : staan er in Italië geen te koop ? 🙂

  Beantwoorden
 • 19 februari 2011 om 10:58
  Permalink

  Mooi, kunnen ze de nieuwe braziliaanse Uno als low-cost als Innocenti gebruiken, en ook de nieuwe -Innocenti- Palio in Europa uitbrengen..en dan met echte Low prijzen:-)
  en dan hopelijk nog veel meer…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.