Het idee achter de Bertone Pandion

Als je het goed bekijkt is dit een zeer smakelijke Alfa Romeo uit een redelijk verre toekomst.

Want voordat we dit wilde ding enkel afdoen als een blindelingse concept met Alfa logo, willen we toch even stilstaan bij de vele unieke details en met zorg doordachte oplossingen die deze concept ons toont. Hiermee toont Bertone dat het met de Pandion beter in staat is, om een tot de verbeelding sprekend studiemodel te ontwikkelen, dan menig andere firma die aanwezig is in Geneve. Om ons meer te kunnen verdiepen in deze futuristische Alfa GT, heeft Bertone onderhand ook deze prachtige schetsen vrijgegeven die gemaakt zijn tijdens de ontwikkeling van deze auto met unieke ‘valk’ deuren.

Wat we bij dit alles het meest waarderen is dat de Pandion een mooi dikke V8 met 450 pk onder de mooi gewelfde  motorkap heeft. Een dergelijke auto zou door ieder ander als een fluisterstille ecosportbak op het podium zijn gezet, maar niet door Bertone. Onder leiding van designchef Mike Robinson kwam deze 4,63m lange, 1,94m brede en 1,28m hoge Pandion tot stand. De deuren zijn geïnspireerd op de vleugels van een visarend (Pandion Haliaetus). Vandaar ook de naam Pandion. De vormgeving van de ‘huid’ van deze aanvallende valk heeft een uitgebreide studie naar de historie van het merk Alfa Romeo en haar embleem als grondslag. Deze vormgeving van de carrosserie luistert naar de naam ‘Skin&Frame’, en is een samensmelting van praktische en esthetische oplossingen. Met name het frontaal en de achterzijde tonen hierbij een vooruitstrevende zeer ‘Alfa-eigen’ designvoorstel. De stijl van het interieur heet ‘Algorithmic Design’ en toont een lange bijna liggende ergonomische zitpositie in de vorm van stoelen die gemaakt zijn van carbon en Technogel bekleding, dat de vorm van de bestuurder aanneemt. Deze techniek is afkomstig uit de ruimtevaartindustrie. Verder bieden drie camera’s zicht naar achteren en is het instrumentarium minimalistisch van opzet.

Eigenlijk vinden wij het een hele mooie coupé met een echt Milanees DNA, dat naar mate je langer kijkt steeds duidelijker lijkt te worden.

[nggallery id=230]

6 gedachten over “Het idee achter de Bertone Pandion

 • 9 maart 2010 om 16:00
  Permalink

  In vooraanzicht vind ik ‘em magistraal imposant. En moest ik er achter rijden dan zou ik vanzelf afstand gaan houden. Bravo Bertone!

  Beantwoorden
 • 10 maart 2010 om 08:24
  Permalink

  Klopt. Tot in de details is de auto werkelijk schitterend.

  Beantwoorden
 • 10 maart 2010 om 11:04
  Permalink

  Heb dit prachtige design in Geneve kunnen bewonderen.
  Was het meest indrukwekkende design wat er stond.

  We hebben een tijd staat kijken en de nodige foto’s gemaakt.
  Toen we aankwamen stond een van die deuren open en terwijl we er stonden ging later de andere langzaam open.
  Die man van Bertone wilde wel voor een showtje zorgen en dat trok de nodige aandacht. Was best goed gevuld bij hun stand.

  Beantwoorden
 • 10 maart 2010 om 12:36
  Permalink

  Ik vind hem vet geslaagd. Vooral de voorkant en achterkant heeft mijn goedkeuring.

  Beantwoorden
 • 11 maart 2010 om 08:36
  Permalink

  Waneer komt die TZ-3 van Zagato?
  Ook nog dit jaar voor de 100 jarige viering?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.