Italiaanse motortechniek brengt nieuwe namen naar Amerika

Nu Fiat bezit heeft genomen van de Chrysler-groep, zien we ook steeds meer Italiaanse motortechniek onder Amerikaanse motorkappen verdwijnen. Zuinige benzinemotoren, maar zelfs de diesel gaat nu ook doorbreken. Ook in Amerika groeien de bomen allang niet meer de hemel in, dus zoekt men naar minder verkwistende krachtbronnen. Chrysler heeft in verband hiermee alvast twee nieuwe namen vast laten leggen, die alles te maken hebben met techniek die wij reeds kennen.

De MultiAir-motor van Fiat Powertrain (voorheen Fiat Powertrain Technologies) bijvoorbeeld, zal de komende jaren steeds vaker gesignaleerd worden in de VS en krijgt waarschijnlijk de bijnaam ‘High Fuel Efficiency’ (HFE). Het is nog niet officieel, maar men verwacht dat dit niet op hybride techniek betrekking zal hebben. De initialen HFE -klinkt bijna als iets van Lancia!- zal de typeaanduiding Aero, waar Saab eigenlijk bekender mee is geworden, gaan vervangen.

Ook de Italiaanse diesel zal nu van start gaan in Amerika en dan met name de V6 van VM Motori. Fiat Powertrain heeft in samenwerking met de motorenfabrikant uit Cento, in Europa al een goede reputatie met diesels in producten uit Detroit. Het groene label ‘EcoDiesel’ zal hier aan gekoppeld worden. De 3.0 die wij reeds goed kennen vindt zijn weg naar de Chrysler 300 en de Jeep Grand Cherokee. Amerikaanse bronnen sluiten overigens niet uit, dat ter zijner tijd ook kleinere Diesels uit ItaliĆ« (1.6 en 2.0 MultiJet), naar de VS zullen afreizen en bijvoorbeeld in de Dodge Dart geplaatst zullen worden.

De veelbelovende en reeds veelgeprezen Dodge Dart is sinds een maand in de verkoop in Amerika en krijgt misschien ook Italiaanse MultiJet dieselmotoren onder de motorkap. 

2 gedachten over “Italiaanse motortechniek brengt nieuwe namen naar Amerika

 • 10 juli 2012 om 07:26
  Permalink

  ik vroeg me af wanneer dat Multiair op alle motoren binnen FPT wordt gemonteerd..?
  Dat zou toch super werken bij zowel benzine als diesels

  Beantwoorden
 • 10 juli 2012 om 10:06
  Permalink

  MultiJet is het systeem voor alle diesels en wordt toegepast tot op de 3.0 V6 versies ook die van de toekomst. MultiAir zal straks verwacht ik ook op de nieuwe 1.8 TBI van toepassing zijn en de nieuwe V6 en V8 benzinemotoren zullen ook met een vergelijkbaar systeem zijn uitgerust.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.