Lancia en Alfa Romeo worden compleet complementair

Vroeger nog vaak een probleem.

Het kostte Fiat Auto (aanvankelijk Alfa-Lancia Industriale S.p.A en vanaf 2007 in drie takken gesplitst Fiat, Alfa Romeo en Lancia S.p.A.) in het verleden na de overname in 1986, behoorlijk veel moeite om Lancia en Alfa Romeo niet te veel op elkaar te laten lijken. Dat had vooral te maken met het feit dat er weinig middelen in huis waren om kosten efficiënt te differentiëren. Het gevolg was dan ook vaak dat een van de twee merken zichzelf bijna opnieuw moest uitvinden om een model onderscheidend te krijgen. Hierdoor lagen de ontwikkelingskosten vele malen hoger dan wenselijk was.

Samen Italiaans premium.

Volgens het management van Stellantis is dat in de nabije toekomst totaal niet meer nodig. Alfa Romeo en Lancia zullen complementair worden aldus Luca Napolitano, in een interview over 115 jaar Lancia. Voor zowel Lancia als Alfa Romeo is een compleet portfolio bedacht voor de komende 10 jaar, waar reeds goedkeuring over is uitgesproken. Het blijkt dat alle modellen die op rol staan voor beide Italiaanse premiummerken, voldoende onderscheidend zijn en zelfs samen in 1 showroom zouden kunnen staan. Nu is dat laatste sowieso een punt dat volledig zal worden herzien. Lancia wil het komende decennium bijvoorbeeld maximaal 100 showrooms installeren en enkel op specifieke markten.

Enkele verschillen.

Het grootste verschil tussen de beide oude Italiaanse hoogwaardige merken, is dat Lancia het de komende jaren minder op kwantiteit zal gooien dan Alfa Romeo. Dat heeft voornamelijk te maken met het mondiale karakter van Alfa Romeo. Lancia is een puur Europese aangelegenheid. Terwijl het merk uit Milaan natuurlijk BMW meer als Duitse tegenhanger ziet, zal Lancia Mercedes als lichtend voorbeeld hanteren, laat Napolitano weten.

4 gedachten over “Lancia en Alfa Romeo worden compleet complementair

  • 17 december 2021 om 23:37
   Permalink

   Er wordt nog steeds veel gepraat. Al enig zicht op de eerste proefrit van de Tonale? Is de volledig elektrische Tonale al aangekondigd? Wanneer komt er een schets van Lancia’s eerste prototype in 15 jaar..? Wanneer!

   Beantwoorden
 • 18 december 2021 om 13:43
  Permalink

  Voor ieder nieuw alfa fiat model is n lancia gestorven

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.