Lancia rallylegende komt tot leven in speelfilm

Italiaans heldendom.

Jeremy Clarkson maakte al eens een mooie samenvatting van een van de meest glorieuze overwinningen van Lancia in de rallysport. De onwaarschijnlijke strijd van de achterwielaangedreven Lancia 037 met middenmotor tegen het op papier superieure 5 cilinder Audi met de machtige Quattro. David tegen Goliath tijdens het wereldkampioenschap in 1983. Maar Lancia bleek zelf vooral ook machtig qua werkwijze van dit hechte fabrieksteam. Een twee-eenheid van talentvolle technici en coureurs, ondersteund vanuit de industrie in Turijn. Het verhaal blijkt aantrekkelijk genoeg voor een speelfilm. “Race for glory” gaat deze maand in de VS en Canada in première en is vanaf maart in Italië te zien. We zien de bekende Italiaanse acteur Riccardo Scamarcio in de rol van teambaas Cesare Fiorio, het brein achter de strijd tegen de Duitsers. De opnames hebben afgelopen jaar plaatsgevonden op diverse locaties in Italië en Griekenland. Ook oude fabriekshallen in Turijn vormden het perfecte decor.

Perfecte timing.

Deze aankondiging komt aan de vooravond van de presentatie van de nieuwe Lancia Ypsilon 2024 en het gerucht dat het merk uit Turijn werkt aan een terugkeer in de rallysport. De vormgeving van de nieuwe Lancia Ypsilon is zelfs letterlijk geïnspireerd op de 037, met name aan de achterzijde. Een duidelijke link met het rallykanon waarmee Walter Röhrl namens Squadra Corse Lancia spectaculaire wedstrijden reed. Stellantis moet haast wel een aandeel hebben in dit alles al is dit officieel niet zo. De 037 markeerde het begin van een gouden tijdperk voor Lancia in de motorsport. Als liefhebbers van Italiaanse racehistorie kom je de komende maanden sowieso aan je trekken in de bioscoop, want het verhaal over Ferrari zal wereldwijd in première gaan.

 

5 gedachten over “Lancia rallylegende komt tot leven in speelfilm

 • 5 januari 2024 om 21:58
  Permalink

  Geweldig idee. Cesare Fiorio, geniaal, alleen die naam al. Ga vooral -als intro- die clip van Jeremy Clarkson over de 037 zien. Ook briljant. Hopelijk de film ook. Ik ga de film zien!

  Beantwoorden
 • 5 januari 2024 om 22:55
  Permalink

  Voorwielaangedreven 037? Dat was de Fulvia beginjaren 70. Cesare Fiorio was idd een genie, sluw als een vos en wist het team strak te leiden. Benieuwd naar de film

  Beantwoorden
 • 7 januari 2024 om 15:05
  Permalink

  Iemand een idee of en wanneer de film in Nederland gaat draaien? En waar?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.