Napolitano zaait wat onduidelijkheid over naam Lancia Gamma

…Probabilmente.

Tijdens de presentatie van de nieuwe Lancia Ypsilon (Edizione Limitata Cassina, bekijk ‘m eventueel hieronder) is ook uitvoerig gesproken over het toekomstige gamma… En dan met name de Gamma. Een EV van een kleine 4,70 m op het STLA Medium platform, die in 2026 gepresenteerd zal worden. Het design staat al vast zegt de CEO. Maar zal ie wel Gamma heten? De Meest logische naam voor een echte fastback zoals Lancia die ook produceerde in de jaren ’70 in de vorm van de Beta en Gamma berlina. Deze laatste was tot begin jaren ’80 het vlaggenschip van Lancia. Modern en stijlvol, zoals Lancia dat vandaag de dag ook weer wil zijn.

Nederland als belangrijke markt.

Al maanden is Napolitano zeer stellig over de naamgeving. Toch zei hij in Milaan deze week een woordje aan het eind van z’n zin dat alles weer in twijfel trekt; Probabilmente… Oftewel waarschijnlijk. Zou er een telefoontje uit Amsterdam hebben gerinkeld met de mededeling dat de associatie met een goedkope bouwmarkt wellicht wat te groot is. Nederland is normaal gesproken een te kleine en weinig beduidende markt, maar in het geval van EV’s een hele belangrijke. Het is samen met België zelfs de eerstvolgende markt na Italië waar Lancia zal herstarten. Zo’n 50% van deze ruime Lancia wil men buiten Italië gaan verkopen. Kiest men voor Beta? In het rijtje met Ypsilon en de terugkeer van de sterke naam Delta in 2028, is het wel aannemelijk dat het om een Griekse letter zal gaan. We vinden het overigens wel wat vreemd dat na heel definitief klinkende plannen, nu ineens een vraagteken achter de naam Gamma moet worden gezet.

HF is zeker en misschien ook motorsport.

Andere zaken klonken een stuk zekerder. Zo zit de HF versie van de Ypsilon al volop in de pijplijn. Na de presentatie van de hybride Ypsilon dit voorjaar, volgt in juni al een teaser tijdens de Mille Miglia. De Ypsilon met spierballen en 4 cm extra in de breedte, wordt een EV met 240 pk en kan van 0-100 in 5,8 seconden. Lancia lijkt vanaf dat punt zich ook meer en meer weer met de motorsport te willen verbinden. Dankzij indrukwekkende resultaten in de rallywereld in het verleden, zal dit nog altijd als een geloofwaardig plan klinken. Tavares is een groot rallyliefhebber en kan zich met dit eventuele besluit nog weleens persoonlijk hebben bemoeid.

Presentatie van de Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina.

11 gedachten over “Napolitano zaait wat onduidelijkheid over naam Lancia Gamma

 • 18 februari 2024 om 08:16
  Permalink

  Wat er ook van is, het is sowieso goed dat er terug over Lancia wordt gesproken.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2024 om 09:18
  Permalink

  Precies, Lancia leeft weer en dat is meer dan ik de afgelopen 10 jaar heb durven dromen. Qua naam, je zou ook kunnen denken aan Thema. Ook omdat die naam iets jonger is en de potentiële kopers die vermoedelijk in hun jeugdpsychiater hebben zien rijden. De Gamma is nog wat ouder en voor de meesten alleen bekend als plaatje in een tijdschrift of op internet. Ook zou Thema passend zijn omdat ook die auto een gedeeld chassis had. Maar Gamma is ook prima. Ik zie al een gecombineerde reclame: man of vrouw stapt uit Gamma in galakleding op de parkeerplaats van Gamma en dan iets over rijk geworden door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Of zo.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2024 om 09:19
  Permalink

  Grrr. Gewoon: in hun jeugd. Geen idee waarom de spellingcontrole er psychiater achter heeft gezet. Edit-optie zou fijn zijn!

  Beantwoorden
 • 18 februari 2024 om 16:56
  Permalink

  “””Het is samen met België zelfs de eerstvolgende markt na Italië waar Lancia zal herstarten. “””
  Nog een mail gezien van de importeur….
  Volgend jaar ?

  Beantwoorden
  • 18 februari 2024 om 20:21
   Permalink

   In de presentatie hieronder zie je de volgorde. Na Italië BeNe eerst daarna Frankrijk, Spanje en tot slot Duitsland

   Beantwoorden
   • 19 februari 2024 om 13:46
    Permalink

    @Mariani :
    Welke presentatie ?
    Jaar en maand ?
    Welke dealers (waar) ?

 • 19 februari 2024 om 06:07
  Permalink

  Gamma is teveel ‘Croma’: de Fiat van het pakje boter. Ik zou ‘Atmos’ kiezen. In lijn met Stratos en een EV is goed voor de atmosfeer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.