Oogverblindende ‘Nederlandse’ Alfa 8C 2900 B voor 16,7 miljoen geveild


Nederlander Jan Willem Martens bezat tot voor kort een kroonjuweel van Alfa Romeo, die in het Museo Storico van Arese niet zou misstaan. Hij verkocht de auto die ooit door zijn vader in Engeland werd gekocht voor een bedrag dat vandaag het equivalent zou zijn van niet meer dan 10.000 euro. In Parijs werd deze 8C 2900 B voor maar liefst 16,7 miljoen euro verkocht tijdens Retromobile. Bijna een record voor een Alfa Romeo.
Alleen een 8C 2900 B Lungo Spider, leverde in 2016 meer op, te weten 17,5 miljoen euro.

Het bewijs dat het Milanese automerk een adellijk karakter heeft is hiermee eens te meer weer geleverd. Voor de oorlog was dit het summum op automobielgebied, zowel technisch als qua design. Het toont tevens aan waartoe de Italiaanse vooroorlogse automobielproducenten toe in staat waren. Deze uitvoering leverde 180 pk wat in die tijd echt ongekend was.

Vooral deze uitvoering, waarvan slechts 5 ooit zijn gemaakt en die onderling bovendien ook nog niet geheel identiek waren. Dit alles maakt dat de Alfa Romeo 8C 2900 B Superleggera Touring uit 1939 feitelijk onbetaalbaar zou moeten zijn. Van deze zo kenmerkende Touring carrosserie├źn voor de 8C berlinetta, werden er in totaal slechts 32 gemaakt.

De zorgvuldigheid waarmee Martens deze nobele Italiaan 43 jaar lang zoals hij zelf zegt ‘in bewaring’ had, lijkt heel bewust te zijn toegepast. De eigenaar weet maar al te goed wat hij al die jaren bezat. Dankzij zijn toewijding heeft deze 8C 2900 B nog een relatief lage kilometerstand, is de conditie optimaal dankzij goed onderhoud en is er zelfs een collectie reserveonderdelen aangelegd door de jaren. De nieuwe eigenaar wacht dus de schone taak deze goede zorg voort te zetten.

Een gedachte over “Oogverblindende ‘Nederlandse’ Alfa 8C 2900 B voor 16,7 miljoen geveild

  • 14 februari 2019 om 00:03
    Permalink

    Goed rentmeesterschap zouden wij zeggen. Is daar ook een Italiaanse term voor? Prachtig verhaal overigens.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.