Renault en Nissan hopen weer op alliantie met FCA

Nissan noteerde een grote winstafname de afgelopen periode en zoekt nu des te meer naar een herverdeling van het aandeel in de groep met Renault en Mitsubishi. Nissan is groter dan Renault, maar desondanks hebben de Fransen een onevenredig groot aandeel van 43,4% in de Japanse producent. Nissan heeft zelf een aandeel van 15% in Renault. Volgens informatie dat eind deze week via Wall Street Journal naar buiten is gebracht, wenst men binnen de top van Renault-Nissan meer dan ooit, dat er uitgekeken wordt naar een nieuwe balans, om zo ook weer met FCA om de tafel te kunnen.

Een grote samenwerking met Lingotto kan van de groep een solide speler in de top van de wereldmarkt maken. Nummer drie op wereldniveau. Uiteraard is iedereen ervan doordrongen dat de Franse staat dan wel haar invloedssfeer in de Frans-Japanse combinatie moet gaan inperken. President Marcon heeft tijdens zijn bezoek aan Japan eind juni nog laten merken, dat het Elysée daar geen prioriteit aan zal geven voorlopig, met het oog op het behoud van Franse banen. Of de hernieuwde wens van de Franse en Japanse autofabrikanten, op korte termijn ook effect zal hebben op de (starre) houding van de Franse regering, valt te bezien.

6 gedachten over “Renault en Nissan hopen weer op alliantie met FCA

 • 4 augustus 2019 om 22:18
  Permalink

  Het blijven Fransozen, dus voorlopig gebeurt er niets mijn inziens.

  Beantwoorden
 • 5 augustus 2019 om 08:24
  Permalink

  Eens met HZW. De Franse regering laat het waarschijnlijk zo lang op z’n beloop dat het voor FCA niet meer interessant is om samen te gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.