Overleg Renault en Nissan alvorens bij FCA aan te kloppen?

Toby Myerson is vandaag namens FCA zelfs aanwezig bij het overleg tussen Nissan en Renault in Yokohama. Dat zegt genoeg over het feit dat FCA zich nog niet helemaal afzijdig houdt, ondanks dat Lingotto zich vorige week na hevig en vruchteloos overleg met de Franse overheid, van de onderhandelingstafel heeft teruggetrokken.

De Franse overheid heeft haar verkeerde benadering van het voorstel van Elkann inmiddels in zoverre ingezien, dat het Elysée heeft aangekondigd haar aandeel in Renault (15% en 28,6 % stemrecht) te zullen verminderen. Ook heeft de minister nog altijd vertrouwen in Jean-Dominique Senard, Toch is de werkelijkheid ook nu nog een stuk weerbarstiger dan dat. Nissan wil namelijk dat ook Renault haar aandeel in de Japanse groep (43,4%) zal verminderen, zodat de Japanners in een eventuele samenwerking met FCA, ook zelfstandiger en dus gelijkwaardiger kunnen functioneren. Daarvoor wil men het bestuur versterken, maar het voorstel is bij voorbaat al door Renault van tafel geveegd.

En daar komt de Franse overheid weer om de hoek kijken. Dat wil namelijk niet alleen dat Franse banen tot in de toekomst veilig gesteld worden, maar ook dat Nissan weer stevig aan de Franse groep wordt vastgeklonken en dat is nu precies het punt waar het trilaterale overleg vorige week op stuk is gelopen. Nissan heeft deze claimende houding van Franse zijde inmiddels stevig veroordeeld, als zijnde ongehoord. In de wandelgangen zegt men dat deze moeizame gang van zaken een voorspel is op een hernieuwd overleg met Turijn, maar dat het tevens dermate complex is, dat er nog veel water door de Seine, Ooka en Po zal stromen voordat er weer sprake zal zijn van enige harmonie.

4 gedachten over “Overleg Renault en Nissan alvorens bij FCA aan te kloppen?

 • 10 juni 2019 om 15:59
  Permalink

  ik denk dat Renault, Nissan en FCA capabel genoeg zijn om dit tot een vruchtbare samenwerking te laten verworden, vermits de Franse overheid zich afzijdig houdt.

  Beantwoorden
 • 13 juni 2019 om 10:18
  Permalink

  Ondertussen zeer zware kritiek van Renault president Senard op de Franse overheid die volledig schuldig wordt geacht voor het geklapte overleg met FCA maar….gelijkertijd wordt de deur wijd open gezet een nieuwe poging.

  Beantwoorden
 • 16 juni 2019 om 11:11
  Permalink

  Samenwerking is leuk maar komt er ook nieuwe modellen op de markt bij PSA heeft elk merk een eigen inbreng maar dat zie ik bij FCA tot dusver weinig van..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.