Umberto Agnelli herdacht als visionair van mondiaal Fiat

umberto

Vandaag is het op de dag af 10 jaar geleden dat de laatste der Agnelli’s, broer Umberto (links op de foto) overleed. Umberto Agnelli overleed tien maanden na zijn broer Giovanni in de ochtend van 27 mei 2004. De broer van l’Avvocato overleed in een moeilijke periode van rouw en totale neergang van het autoconcern Fiat. Het familiebedrijf was zo goed als failliet en kende veel organisatorische problemen. Er was weinig wat Umberto nog kon veranderen om de miljardenverliezen af te remmen. Het verantwoordelijkheidsgevoel van de laatste kleinzoon van de oprichter reikte ver, zelfs toen bleek dat hij niet lang meer te leven had. De verkoop van zoveel mogelijk ‘familiejuwelen’ om de fabriek te redden en het persoonlijk aanwijzen van Sergio Marchionne voor een totale reorganisatie waren zijn laatste belangrijke besluiten. Marchionne werd bij SGS weggehaald, de toen recent door de familie aangekochte Zwitserse multinational.

umberto agnelli

Umberto Agnelli was een bescheiden zakenman met een visie en meer invloed dan men kan vermoeden. De auto-tak van het familiebedrijf Ifil (voorloper van het huidige Exor) heeft hij altijd gerespecteerd als zijnde de oorsprong, maar werd door hem ook wel aangeduid als een ‘verkoopbaar onderdeel’. Er was dan ook weleens de kritiek op broer Gianni’s besluiten, maar ook altijd de hang naar eenheid en sereniteit. Umberto was behalve degelijk zakenman namelijk ook een familieman die genoot van skiën in Sestrière (waar hij vanmorgen is herdacht in aanwezigheid van de hele Fiat/Exor-top) en het kijken naar voetbal (Juventus) met zijn gezin. Zijn oudste zoon Giovanni Alberto verloor hij in 1997 na een kort en hevig ziekbed. Verdriet beleefde de immer ingetogen en waardige Umberto altijd in stilte en buiten de media om.

umberto agnelli2

Sergio Marchionne zei vandaag dat de geest van Umberto Agnelli voortleeft in wat een bedrijf als FCA momenteel bereikt. De CEO in donkere trui zei dat hij de afgelopen 10 jaar vooral tijdens moeilijke momenten aan Umberto Agnelli heeft teruggedacht en dat hij vooral zijn blinde vertrouwen in een goede afloop bewonderde. Umberto Agnelli had een mondiaal georiënteerde visie en wist precies wat een groot concern als Fiat wel en niet nodig had om te kunnen overleven. Met dat inzicht en het nodige eergevoel, vocht hij tot zijn laatste snik voor een ultieme reddingspoging van de ooit zo goed renderende Italiaanse autokolos. Marchionne ziet de tien jaar geleden overleden laatste directeur Agnelli, dan ook als direct verantwoordelijke voor een cruciale stap voorwaarts. Een nieuw begin. Aanstaande investeringen in Mirafiori en de recente politieke keuzes van het land op nationaal en Europees niveau, vormen volgens de CEO eveneens een nieuw begin waar een man als Umberto Agnelli erg over te spreken zou zijn geweest.

umberto agnelli3

Een gedachte over “Umberto Agnelli herdacht als visionair van mondiaal Fiat

  • 28 mei 2014 om 15:21
    Permalink

    Naast het verlies van zijn derde zoon, zoals hierboven beschreven, werd het leven van Umberto zwaar overschaduwd door meerdere drama’s las ik elders. Hij was nog kind toen zijn ouders het leven lieten, beiden door een ongeluk. Zijn eerste tweeling zonen stierven kort na de geboorte.
    Prachtig, hoe de man op deze wijze herdacht wordt, juist ook omdat hij minder op de voorgrond trad, maar minstens net zo belangrijk als broer Giovanni. Ook al is Giovanni’s kleinzoon John de topman van EXOR, ook Umberto’s vierde zoon Andrea(bij vele onbekend) zit goed gepositioneerd binnen de EXOR Raad v.Bestuur, en mag zich o.a. voorzitter van Juventus noemen(net als zijn vader vroeger).

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.