Verkoopresultaten FCA in EU afhankelijk van Maserati

FCA EU

Terwijl de markt in Europa een heel klein beetje op adem komt (+4,3% in mei en +5,8% over de eerste 5 maanden), zit Fiat Chrysler Automobiles nog altijd in zwaar weer (-2,9%). Ook in de maand mei drukte de loden last van de tegenvallende resultaten op de Italiaanse markt zwaar op Lingotto’s prestaties op ons continent (EU + EVA/EFTA). FCA verkocht amper 72.000 auto’s gedurende de vorige maand en het marktaandeel ten opzichte van mei 2013, daalde met 0,5% en kwam uit op 6,3%.

Marchionne nam afgelopen weekend nog het woord over deze resultaten en zei dat het tijdperk van de kostenbesparingen officieel voorbij is voor FCA in Europa. De opbrengsten die met name met Maserati in Turijn geboekt worden, moeten de groep drijvende houden op het oude continent, aldus de CEO zelf; “De resultaten zullen sterk van Maserati afhangen, vooral zolang we de productie van Alfa Romeo’s nog niet op gang hebben gebracht. Wat de kostenbesparingen in de massaproductie betreft hebben we nu de bodem bereikt. Met Maserati zitten we nu op een koers die zal resulteren in een jaarlijkse productie van 75.000 stuks in 2018. Mogelijk 40.000 dit jaar nog.” Volgens Marchionne is er een kans dat dankzij het succes met de drietand, de verliezen in de EU dit jaar al volledig kunnen worden gecompenseerd. De strategie door vooral op de export van luxe producten in te zetten lijkt dus te werken.

fiat eu2

De Fiat-groep verkocht gedurende de maand mei in landen als Duitsland (+14,5%) en Groot BrittanniĆ« (+10,7%) overigens wel beter dan vorig jaar. Over het geheel genomen nam voor het merk Fiat met bijna 55.000 eenheden, de verkoop met 4,5% af. Maar de 500 en de Panda presteerden beide zelfs beter dan in de voorgaande maanden van dit jaar en zijn samen goed voor 31% marktaandeel in het A-segment. De 500L blijft beter verkopen -al 23 maanden achtereen- en ging in mei 9600 keer over de toonbank (+34,9% ten opzichte van vorig jaar). Fiat groeide vanaf begin dit jaar gezien als merk wel een beetje, namelijk met 1%. Lancia zag in mei een afname van 2,3% en verkocht 7500 auto’s (-1,9% vanaf januari gezien). Lancia deed het overigens opvallend goed in Frankrijk (+137%). De Ypsilon blijft renderen met een +7% (+10,8% vanaf januari gezien).

Alfa Romeo verkocht 5600 auto’s wat opnieuw voor een stevige afname staat (-19,2% in mei en -10,7% vanaf januari gezien). In Duitsland, Groot BrittanniĆ« en Spanje werd wel geplust. De MiTo verkoopt wel met positieve cijfers en noteerde in mei zelfs een +40% in eigen land. In Duitsland deed de Giulietta het 35% beter dan in mei 2013. Jeep verdubbelde de verkoop gedurende de vorig maand ten opzichte van een jaar eerder (3200 eenheden). Mondiaal was het succes zelfs nog veel groter met meer dan 100.000 verkochte auto’s in 1 maand tijd. Ferrari en Maserati verkochten in Europa samen 771 auto’s (3749 stuks vanaf januari gezien), wat natuurlijk grotendeels op naam van het merk uit Modena komt.

2 gedachten over “Verkoopresultaten FCA in EU afhankelijk van Maserati

  • 18 juni 2014 om 18:58
    Permalink

    Iets subtieler graag, Marchionne bedoeld de FINANCIELE resultaten. En dat is logisch want zonder Maserati zou de groep verlies leiden in Europa.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.