Wist Marchionne dat het voorlopig z’n laatste optreden was?

Op 26 juni moet het voor Marchionne als thuiskomen hebben gevoeld. Een ogenschijnlijk onbelangrijk optreden, het overhandigen van de sleutels van een Jeep Wrangler aan de Carabinieri, maar als zoon van een Carabiniere moet het een uiterst bewuste keuze zijn geweest. Daar in Rome, op een lommerrijk terrein tussen allerlei vertrouwde gezichten. Marchionne heeft de Carabinieri en hun waarden altijd openlijk bewonderd en zag het als een voorbeeld voor z’n eigen werkwijze. Wellicht een ode aan z’n eigen vader. De overname van Chrysler zag Marchionne altijd als z’n grootste prestatie en meest moeilijke klus ooit. De Carabinieri een Jeep leveren is daardoor haast van symbolische waarde en een persoonlijke prestatie.

Hij wist dat de volgende halte een Zwitsers ziekenhuis zou zijn. De normaal zou onvermoeibare CEO van Fiat zag er bleekjes en moe uit. Dat bevestigde hij ook zelf toen anderen het opmerkten en hem het advies gaven rustig aan te doen: “Ik ben dood op“, zei Marchionne die het gooide op een korte nachtrust van 2:00 tot 6:00. Dat hospitaal even buiten het centrum van Zürich zou hij in de maand die erop volgde niet meer verlaten. De zogenaamde schouderoperatie heeft volgens een bepaald gerucht met een ernstige aandoening te maken en een complicatie heeft ervoor gezorgd dat hij niet meer herstelde.

John Elkann spreekt over een verlicht man die fysiek aan z’n eind gekomen is. Zelfs tijdens de presentatie op 1 juni van het industriële plan voor de komende jaren te Balocco, bleek hij vermoeider dan anders voor wie hem goed kennen. Volgens een verslaggever ter plaatse, die overigens allemaal op discrete afstand van het ziekenhuis blijven, zou Marchionne al sinds vrijdag aan de beademing zitten op de intensive care. Volgens sommigen is het uiterst onwaarschijnlijk dat hij er weer bovenop komt.

Elkann stuurde vandaag persoonlijk een brief naar alle werknemers om zijn steun te betuigen aan deze voor Fiat zo belangrijke CEO. Hij heeft volgens de kleinzoon van Giovanni Agnelli gigantische offers gebracht om het bedrijf te brengen waar het nu is. Intussen zijn er tal van nationale en internationale steunbetuigingen aan het adres van de CEO. Helaas zijn er ook die over het ziekenhuisbed heen keiharde kritiek blijven uiten. Vooral vanuit een bepaalde politieke hoek.

3 gedachten over “Wist Marchionne dat het voorlopig z’n laatste optreden was?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.