Zeldzame ‘Barn Find’ van uniek Italiaans trio

Italian barn find

Eigenlijk is het de droom van iedere liefhebber van de Italiaanse auto’s en zoals je misschien wel weet ook die van ons; Een rijk gevulde schuur vinden met uiterst zeldzame en tijdloze carrosserie-ontwerpen, van modellen die je bijna alleen nog kende van plaatjes. Een zogenaamde ‘barn find’, dat je de sensatie biedt van het vinden van een archeologische vondst. Er zijn erg veel zeldzame Italiaanse auto’s gebouwd in de geschiedenis, maar er worden steeds minder ‘barn finds’ gemeld de afgelopen jaren… een fascinerende combinatie van feiten dat voor des te meer sensatie zorgt als het een keer gebeurt. Een nog altijd opzienbarende vondst, was een vondst in Portugal in 2007. Daar werden in een stoffige schuur waarvan de deuren al decennia lang gesloten waren gebleven, tal van zeldzame Lancia’s en Alfa Romeo’s gevonden uit de jaren ’50 en ’60. Italiaanse vondsten kunnen extra zeldzaam zijn vanwege beperkte aantallen die zijn geproduceerd en omdat ze wegens de nodige kwetsbaarheid nauwelijks bewaard zijn gebleven.

Maserati barn find

Minder spectaculair maar wel erg interessant is nu dit in maart in Amerika aangetroffen exotisch Italiaans trio. Een Ferrari 365 GTB/4 Daytona, Ferrari Dino 246 GTS en Maserati Bora in een Texaanse schuur. De eigenaar was een vriend en klant van Luigi Chinetti. De voormalige Ferrari-coureur werd in de jaren ’70 bekend als importeur van zeldzame Italiaanse auto’s. Meestal werden deze auto’s door verzamelaars verstopt, om niet te veel op te vallen. Als zo’n verzamelaar plots kwam te overlijden, wilde het nog wel eens gebeuren dat zo’n opslagplaats niet meer achterhaald kon worden. De stoffige Ferrari’s en de erg zeldzame Maserati zijn eigenlijk zo goed als nieuw en hebben nog maar een paar duizend km op de teller. Het interieur wekt de indruk dat productie gister nog in Modena heeft plaatsgevonden. Momenteel worden deze modellen onder beheer van ‘Mecum Auction’ geveild via internet.

[nggallery id=649]

2 gedachten over “Zeldzame ‘Barn Find’ van uniek Italiaans trio

 • 29 juli 2011 om 19:19
  Permalink

  Die Dino en Maserati bora staan in mijn top 5 van droom auto’s.

  Er zullen verder nog best wat kosten aanzitten vrees ik.
  Met o.a. uitgedroogde rubbers, vastzittende remmen, vastzittende motor, toch nog enige mate van roest, vlakke banden etc etc.
  De technisch aangelegde mensen hier op deze site kunnen misschien nog meer dingen aandragen die problemen kunnen geven bij een auto die al >20 jaar stilstaat.

  verder hebbe hebbe hebbe

  Beantwoorden
 • 29 juli 2011 om 22:27
  Permalink

  Ik ga bij wijze van spreken altijd hyperventileren bij zogenaamde schuurvondsten.

  Dit doet me denken aan de “vondst” van een grote collectie klassiekertoppers in de buurt van Parijs in het voorjaar van 1983. Pas in 1985 of ’86 stond er een stuk in de weekendbijlage van de Telegraaf waardoor ik er mee geconfronteerd werd. De eigenaar, een Fransman, kon de auto’s in de jaren na de oorlog aan de straatstenen niet kwijt en vervolgens wilde hij ze voor geen goud aan alle belangstellenden verkopen. De meeste klassiekers stonden buiten weg te rotten in en om een boerderij. Zeven Bugatti’s een enkele Ferrari, enkele AR’s, een 6c 2500 Competizione, een 6C 2500 SS Touring (slechts 3 van gebouwd door Touring), een prachtige Siata 208 CS Coupe, Lancia’s (9) en een hoop Engels en Amerikaans oud spul en nog wat bijzonder Frans spul. In 1986 is hier een boek over geschreven wat ik nooit gezien heb maar in 2007 is er opnieuw een boek over verschenen waarin beschreven wordt wat er met al die kostbaarheden is gebeurd. Een deel is opgeknapt maar enkele exemplaren zijn uit het oog verloren en staan misschien nog ergens opnieuw weg te rotten. Dit boek, “Het lot van de Slapende Schoonheden” (Weegh, Hottendorf en Weegh) is echt geweldig om te lezen en je had gewild dat jij ze ontdekt had.

  @Saya

  Een kennis van mijn vader heeft/had een rechtsgestuurde Bora en ook in opgeknapte staat bleef dat ding kapotgaan, maar wat een schoonheid…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.