Abarth Days is verjaardagsfeestje met gelimiteerde 695

Dit weekend verrast Abarth alle liefhebbers met de 695 70° Anniversario. Een heerlijk brutaal ogende nieuwe variant van Abarth’s topmodel. Hij grijpt terug op de legendarische edities die in de eerste naoorlogse decennia furore maakten op de circuits. Bijvoorbeeld de speciale witte bodykit die de wielkasten (+ de dorpels) omranden zijn een rechtstreekse verwijzing naar de SS versies van de 6- en 595 van weleer (foto onder).

Abarth 695 70° Anniversario is dus vooral een heel mooie herinterpretatie van deze oude kleine schorpioenen die zo goed in het collectieve geheugen zijn blijven hangen. De auto die vandaag in Milaan is gepresenteerd heeft bovendien ook een zeer opvallende instelbare (op z’n Abarth’s noem je dat ‘Assetto Variabile’) dakspoiler met een niet te missen ABARTH-inscriptie. Deze is in 12 standen in te stellen van 0 tot een hoek van 60 graden. Abarth heeft ‘m bovendien getest (op Vallelunga) en het resultaat is een reductie van maar liefst 40% aan stuurcorrecties dankzij een verhoogde stabiliteit en een neerwaartse druk tot 42 kg bij 200 km/u (bij een hoek van 60 graden). Ook in de windtunnel van Orbassano (foto’s) werd het effect van de spoiler gemeten. Deze exclusieve 695 70° Anniversario zal een beperkte oplage van 1949 eenheden op de markt verschijnen, wat natuurlijk een verwijzing is naar het jaar van de oprichting van Abarth & C..

Abarth Days is een prachtig internationaal podium in het Milano Innovation District (MIND) voor deze prikkelende schorpioen. De auto zit boordevol verwijzingen naar het verleden. Zelfs de prachtige kleur ‘Verde Monza 1958’ is een verwijzing naar de kleur van het model, dat in dat jaar maar liefst zes keer een record vestigde op Monza. Grigio Campovolo is trouwens de naam voor het donkergrijs wat je aan zijspiegels, voor- en achterzijde en onder de dakspoiler ziet. Het geblokte dak en een schorpioen op de motorkap, zijn eveneens historisch correct. Nieuw zijn ook de Tricolore editie van de Sabelt kuipstoelen. De 17 inch Super Sport spaakvelgen zijn standaard. Onder de kap ligt de vertrouwde 1.4 liter turbo met 180 pk en 250 Nm koppel bij 3.000 t/min. De top ligt op 225 km/u.

[nggallery id=1245]

Een gedachte over “Abarth Days is verjaardagsfeestje met gelimiteerde 695

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.