Abarth 695 Tributo 131 Rally viert 40 jaar Fiat rally legende

Iconische geweldenaar.

Wie denkt dat alleen Lancia namens Italië op dominante wijze heeft geschitterd in de Rally-sport heeft het mis. Fiat kende ook een heel aantal hoogtepunten en net als bij Lancia, lag de naam Abarth daar ook aan ten grondslag. Fiat heeft met het legendarische op de 131 gebaseerde Group 4 rallykanon de 131 Rally, vanaf 1976 internationaal hoge ogen gegooid. Daardoor was Fiat als automerk meer dan alleen een leverancier van kleine stadsautootjes met weinig vermogen. De 131 Mirafiori was een ruime middenklasser van formaat dat voor een modern en meer veelzijdig Fiat stond. De gezinsauto werd zelfs in Amerika redelijk verkocht. Dat mondiale karakter haalde de 131 dus niet alleen vanwege de vele markten waarop dit model leverbaar was, maar ook door het succes in de autosport. De door de Abarth sportdivisie gerealiseerde 131 Rally, was een unieke verschijning, die maar in weinig aan de normale productieauto deed denken. Zesmaal deed de 131 Rally mee aan een wereldkampioenschap (1976-1981). Maar liefst 18 rally’s werden gewonnen, 3 constructeurstitels werden in de wacht gesleept (1977,1978 en 1980) en tweemaal die voor beste coureur (FIA coureurs cup met Markku Alén en WK coureurstitel met Walter Röhrl).

Tributo editie van de Abarth 695

Omdat het verrijden van de laatste officiële wedstrijd van de 131 Rally nu 40 jaar is geleden, lanceert Abarth de 695 Tributo 131 Rally. Deze is uitgevoerd in het zo herkenbare ‘Blue Rally’ dat we kennen van een straatversie van de 131 Rally. In het interieurs is op verschillende plekken het silhouet van de de Rally-icoon terug te vinden, te weten het onderste deel van de portieren, in het alcantara op het dashboard en in de hoofdsteunen. De 180 pk sterke 685 Tributo 131 Rally is standaard uitgerust met de in 12 standen instelbare (0 tot 60°) en zeer effectieve grote spoiler boven de achterruit (‘Spoiler ad Assetto Variabile’). De carrosserie van Abarth’s nieuwste topmodel herken je direct aan het heldere blauw en het dak, de striping op de flanken, plus de sideskirts en kunststof wielkastranden in ‘Nero Scorpione’. Deze editie is trouwens ook in 1 tint te krijgen, in het ‘Blue Rally’ of ‘Grigio Record’.

3 gedachten over “Abarth 695 Tributo 131 Rally viert 40 jaar Fiat rally legende

 • 5 mei 2022 om 13:43
  Permalink

  Ach, de kleur is prachtig en op zich is iedere reden goed om een feestje te vieren. Het zou misschien passender zijn geweest als de auto wit/groen of eventueel oranje (naar de Racing) was geweest maar dat is toch minder mooi. Daarbij is dit azzurri wel heel Italiaans.

  Beantwoorden
 • 5 mei 2022 om 19:10
  Permalink

  Kleur is niks mis mee, maar niet de eerste kleur waaraan ik denk bij een 131. En ook niet de tweede. En zelfs niet de derde. Verder voelen al die Tributes een beetje als ieder jaar opnieuw je achttiende verjaardag vieren. Op een gegeven moment is het niet meer geloofwaardig. Maar, wel een leuke uitvoering. Dat dan weer wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.