Alfa Romeo Duettottanta Pininfarina wint Design Award 2010

En terecht. Want deze oogverblindende creatie is voor iedereen die van mooi auto’s houdt verbonden aan het woordje ‘hoop’. De ‘hoop’ dat Alfa Romeo het zal bouwen als productieversie, de hoop op de terugkeer van een ‘echte’ Spider. En dan is er ook nog de ‘hoop’ dat een prachtig bedrijf als Pininfarina uit Turijn, juist door dit soort creaties het volste bestaansrecht blijft houden en dus niet verloren zal gaan. De firma uit Turijn ontvangt de titel Car Design of the Year 2010. De erkenning komt van designers zelf via de site Car Design News en is dus door professionals uitgeroepen als mooiste ontwerp van vorig jaar. De Duettottanta wordt internationaal volop bewonderd, dus wat ons betreft mag de eigenaar van het label Alfa Romeo simpelweg niet aarzelen, om hier iets vruchtbaars mee te doen. We zullen dit weekeinde in Genève daarom ook een poging doen, om te weten te komen of de 4C in de nabije toekomst ook een open broertje zal krijgen met de motor voorin. Best mogelijk, want als je goed kijkt zijn er ook designelementen op beide modellen die behoorlijk overeenkomen, vooral in het interieur.

13 gedachten over “Alfa Romeo Duettottanta Pininfarina wint Design Award 2010

 • 3 maart 2011 om 11:44
  Permalink

  Waarom is dit ontwerp niet gebruikt voor de 4C? Dit is werkelijk een beauty en een echt Italiaans design terwijl de 4C een soort Elise is in het mat rood.

  Waarschijnlijk rijdt het super, maar mooi weer een voorbeeld van het FIAT concern dat niet weet hoe een model op de markt te zetten dat langer dan een half jaar populair moet blijven.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 13:01
  Permalink

  Please please…bouwen dit!!!
  En het allerliefst in een Coupé versie!!!!

  Kofferbakruimte en sportief GT gedrag, dat is wat ik echt wil.
  Alhoewel de 4C ook te gek zal rijden, maar net even te hardcore is voor een daily drive.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 15:35
  Permalink

  En terecht, dit is één van de mooiste creaties dat ik al gezien heb, die zuiverheid van lijnen ,fantastisch gewoon.Hopelijk is Alfa Romeo zo slim om dit in productie te nemen, instant Hit gegarandeerd.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 18:15
  Permalink

  Produktie nemen en gagarandeerd dat andere cabriobouwers het wat moeilijker krijgen.

  Eigenlijks onbegrijpbaar waarom ze dit niet in produktie nemen. Vindt het eigenlijks een rot geintje, want je maakt heel veel mensen waarschijnlijk voor niets lekker.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 19:40
  Permalink

  Hallo Alfisten,

  Volgens mij hebben ze voor de 4C wel degelijk inspiratie gehaald uit deze Duettottanta alsook uit de Pandion van Bertone. De Duettottanta heeft een duidelijke verticale as en een horizontale as die elkaar kruisen. Daaruit is heel het ontwerp getrokken. Als een soort van design principe. Dit zie je ook in de reportage die op Canvas is getoont over hoofdontwerper Lowie Vermeersch (dit ontwerp heeft Belgisch bloed in zijn aderen!)

  Dit zelfde principe is terug te vinden in de 4C, is vooral duidelijk aan de neus, waar ook een verticaal lijnenspel kruist met het horizontale lijnenspel van motorkap. Als je de lichten van de 4C liggend zou leggen onder zijn verticale as zou de vergelijking direct duidelijk zijn..

  Het futuristische binnenwerk van de 4C koplampen is dan weer duidelijk Pandion geïnspireerd.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 21:35
  Permalink

  Schitterend !!!
  Niks wijzigen en zo in productie laten gaan !

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 22:40
  Permalink

  Dit is echt het toonbeeld van perfecte harmonie door een geweldig mooi lijnenspel aan voor-, achter- en zijkant die consequent is doorgezet in het interieur. Een auto waar je naar moet blijven kijken of je wilt of niet.
  Super-sportieve elegantie met een vleugje aggressie/arrogantie, oftewel een echte Alfa Romeo.

  Deze auto gaat geschiedenis schrijven, dat kan gewoon niet anders!

  Beantwoorden
 • 3 maart 2011 om 23:31
  Permalink

  Vond hem in het begin weinig baanbrekend en misschien wat gewoontjes. Maar moet nu toegeven dat het ontwerp echt groeit. En wel in zijn uitgepuurdheid. Alles aan deze auto zit gewoon goed!
  (Vooral ook het interieur!)

  En @Will: +1 voor horizontale lichten 😉

  Beantwoorden
 • 4 maart 2011 om 15:30
  Permalink

  Autoedizione kunnen we geen petitie organiseren via internet en overmaken aan Alfa Romeo om de Duettotanta in produktie te nemen. Kwestie van een beetje druk op de ketel te zetten want volgens mij hebben ze nog niet door dat iedereen unaniem eens is dat dit echt het equivalent is van een moderne Alfa Spider.

  Beantwoorden
 • 4 maart 2011 om 16:39
  Permalink

  @Milleke: er bestaat op facebook al zo’n initiatief

  heb me al lang ingeschreven 😉

  Beantwoorden
 • 6 maart 2011 om 13:35
  Permalink

  Lotus 4C niet doen! Duettotanta wel

  Toch vrees ik dat het alfa management zal willen bezuinigen op PininFarina kosten en dit eigen dus goedkope design zal kiezen..

  Beantwoorden
 • 6 maart 2011 om 20:47
  Permalink

  Probleem is altijd met die externe conceptdesigns dat ze prachtig zijn maar geen enkele design limiet hebben naar verhoudingen enz. (onderstel, grootte). Daarom begrijp ik Alfa momenteel ook volledig om alles binnen Centro Stile te doen. Ze kunnen ontwerpen maken die ook technisch toekomst bieden naar productie toe. Zo wil men een nieuw Brera scenario vermijden.

  De 4C is trouwens ook prachtig, ongetwijfeld DE ster van Genève.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.