Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: È tornato il mostro!

In de geest van de ES-30.

Zagato wacht niet het nieuwe jaar af, maar gunt ons een cadeau onder de boom. En wat voor een!? De Giulia SWB Zagato is een formidabele creatie die Alfa Romeo ademt in al z’n aspecten. Het draagt dan ook de zegen van Alfa’s CEO Jean-Philippe Imparato die er persoonlijk over tweette. Dat is niet enkel omdat Imparato ‘m zo mooi vindt, maar ook omdat dit unieke model het al 100 jarige bestaan van de samenwerking tussen de twee Milanese merken markeert (1921-2021). Dat laatste is voor ons dan ook de bevestiging van wat wij reeds vermoedden, namelijk dat de presentatie door omstandigheden een jaar was uitgesteld. Het is een samenwerking die al 150 modellen voortduurt. Voor deze Giulia met kortere wielbasis hebben de ontwerpers van Zagato en het Centro Stile nauw samengewerkt.

Slechts eentje.

Voorlopig wordt er over een one-off gesproken. Onder kap ligt de 2.9 V6 van de Giulia met 540 pk gekoppeld aan een handbak (6 versnellingen). Technisch zijn er verschillende aspecten van de GTAm verwerkt. Het verhaal van de legendarische SZ krijgt dus een vervolg en dat is prachtig om te zien. De vormen zijn rond en tegelijkertijd scherp. De verwantschap met de Giulia is nauwelijks zichtbaar. Het is een vormgeving die vooral aan de achterzijde de meningen uiteen zal doen lopen, maar dat was bij de vorige SZ ook het geval. Zagato prikkelt de zintuigen en doet dit alleen zoals Zagato dat kan. Zagato’s radicale sculptuur uit 1989 dat ook wel ‘il mostro’ werd genoemd, is inmiddels uitgegroeid tot een waar cultobject met een hoge waarde. We verwachten dat dit voor deze Giulia S(wb)Z(agato) niet heel anders zal zijn. Kijk even goed hoe geniaal dit ontwerp is in het filmpje van Motor1 Italia hieronder, want je weet dat een foto erg weinig zegt tegenwoordig.

[nggallery id=1307]

3 gedachten over “Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: È tornato il mostro!

 • 20 december 2022 om 20:26
  Permalink

  Die der dat… Do ist das der die Bahnhof! .. Rauss! Maar ja, die Alfa Giulia Zagato. Geen blijvertje. Een samenraapsel van smaken. De kont van de DBX op een lage sportwagen. Ik zou als ik Imparato was uit mijn vel knallen. Back to the Drawing Board. Geen 8C of Brera Concept-niveau of Touring Disco Volante. Ook geen SZ, een prachtontwerp dat nog steeds groeit in mijn aanzien.

  Beantwoorden
 • 20 december 2022 om 20:58
  Permalink

  een knap ontwerp laat zich nooit ineens omarmen!…het wordt zelfs vaak afgestoten in eerste instantie 😉 Dit is geniaal en dat zullen talloze toekomstige liefhebbers tot diep in deze eeuw ook keer op keer concluderen. Grappig dat je de DBX noemt…..Aston Martin dankt veel aan Zagato en nog kunnen ze het niet goed namaken, want je ziet bij hun een soort eendenbek a la DD dat in geen velden of wegen met deze subtiele welving te vergelijken is..

  Beantwoorden
 • 20 december 2022 om 21:44
  Permalink

  Zagato modellen moet je in het echt zien de auto is veel breder als op de foto’s lijkt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.