Alfa Romeo Tonale juweel van een CUV

Applaus voor Alfa Romeo dat met de Tonale vandaag in Genève laat zien dat mooi inspirerend en typisch Italiaans design, niet iets van het verleden hoeft te zijn om vage commerciële redenen. Zelfs een CUV met bescheiden afmetingen, kan voorzien worden van interessante subtiele welvingen en scherpe lijnen, die een exclusieve GT van beneden de Alpen niet zouden misstaan. We noemen dat designtechniek van de bovenste plank.

De Tonale concept is een auto op hoge poten volgens de laatste mode, maar ook een échte Alfa Romeo, waar het oude bekende tot de verbeelding sprekende DNA vanaf druipt. Centro Stile Alfa Romeo laat zien dat je esthetische knowhow niet zomaar kunt inkopen, maar dat het behalve op kennis ook gebaseerd is op een lange traditie en een specifieke mentaliteit.

Het interieur en de zijspiegels verraden dat het om een concept gaat, maar we vermoeden dat er verder niet veel zal veranderen. Een beetje zoals de 4C Concept uit 2011. Maar in tegenstelling tot dat model hopen we vooral dat de lichtunits dit keer ook hun scherpe karakter mogen behouden, tot en met de productiefase.

Alfa Romeo zegt dat de GT Junior model heeft gestaan en gezien de subtiele welvingen vooral ter hoogte van de achterwielen, kunnen we dat ons zeer goed voorstellen. Maar er schuilen veel meer verwijzingen naar andere modellen als je goed kijkt. Dit zonder de harmonie te verliezen. De mensen achter Alfa Romeo zijn hiervan doordrongen en durven zelfs het woordje ‘Art’ in de mond te halen tijdens de presentatie vanmorgen.

Technisch gezien zijn er nog niet veel details bekend, maar is al wel duidelijk dat de hybride techniek vooral van belang zal zijn voor het vermarkten van het productiemodel van de Alfa Tonale. De ‘D’ van Dynamic op de ‘manettino’ zal van betekenis veranderen en de naamgeving ‘Dual Power’ meekrijgen. Dat is de gecombineerde stand, terwijl de ‘A’ van
Advanced Efficiency de pure elektrische rijmodus inschakelt. Ertussenin bestaat Neutral als geautomatiseerde stand, waarbij de auto zelf kiest wat het beste is. Volgens de marketingmensen staat de ‘E’ van elektrisch rijden bij Alfa Romeo straks net zo goed voor emotie. E-Mozione op z’n Italiaans. Goed bedacht vinden wij.

[nggallery id=1225]

19 gedachten over “Alfa Romeo Tonale juweel van een CUV

 • 5 maart 2019 om 14:25
  Permalink

  Hopelijk verandert de look van de neus niet te veel wanneer de numerplaathouder, mistlampen en andere productiemodel items erbij komen. En aan de achterkant weet ik niet of ik aan die Kardassian-kont zal kunnen wennen. Bij de Giulietta is dat net het mooiste gedeelte.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 14:35
  Permalink

  Er is één reden dat Lancia niet mee doet op het zelfde platform

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 15:11
  Permalink

  Man man man!

  Geweldig om te zien; eindelijk een nieuw model en ook nog eens onvervalst Alfa design!!! Ik zie overigens ook veel design-elementen terugkomen van de in 2010 gepresenteerde DuettoTanta; de gril,, scherpe rand van de motorkap, akelig scherpe koplampen en achterlampen. Wat mij betreft één op één in de markt zetten. Inclusief de achteruitkijk-camera’s!

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 15:43
  Permalink

  Zit ook veel Brera in, de neus, driedelige lichten, het typerende v-tje in de onderkant van de achterruit

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 17:13
  Permalink

  Zeg henk
  Mooi he wij waren degene die steeds vertrouwen hadden .
  Hoor jij die andere nu ???
  Ik met mijn roze bril.
  Maar gelukkig is dit voor mij niet echt een verrasing
  Omdat ik weet wat ik altijd zeg.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 17:33
  Permalink

  Hoekree,
  En waar blijft dan de rest van de modellen die je al jaren aankondigt? En waar zijn al die modellen die in de afgelopen jaren zijn aangekondigd? Jij doet net zo als die beursgoeroes die voortdurend crashes aankondigen en als dat dat eens in de 10 jaar een keer uitkomt, hoezee lopen te kraaien. Nee, je zag het niet goed. Je blijft maar hameren op “ik weet beter en er komt veel”, maar er komt weinig en als er dan eens wat komt meen je je gelijk te moeten halen.
  Had je maar gelijk…
  En ik blijf zeggen: als je dan zoveel weet, geef dan eens het overzicht wat er wanneer komt. Tot dat moment neem ik dat niet serieus.

  Gelukkig is er eindelijk iets nieuws, maar ga nou niet zitten doen alsof het allemaal geweldig is. Er is helaas helaas en nog een keer helaas met alles wat er nu leverbaar is, inclusief deze Tonale, nog steeds een zeer beperkt gamma aan Italiaanse auto’s voor de liefhebber. Die lelijke JEEP hokken tellen niet mee. In vergelijking met iedere andere producent bieden FIAT, Alfa en Maserati samen een zeer karig gamma.
  Die Tonale is eventueel een vervanger voor mijn Delta. Die tegen die tijd dan minimaal 9 jaar oud is. Nou nou, wat een geweldige prestatie. Of toch maar een Giulietta kopen die al 10 jaar geen wezenlijke update heeft gehad? O sorry, de nieuwste versie kun je ook in een speciale kleur groen krijgen. Dat gaat weer verkopen als warme broodjes. Niet dus.

  We delen blijkbaar een passie voor Italiaanse auto’s, maar ik kan je optimisme niet plaatsen.

  Met een welgemeende groet van een Lancista.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 17:43
  Permalink

  Orso echt geloof me er wordt keihard gewerkt achter de schermen .
  Ik weet dat je een liefhebber bent net als ik.
  Heb gewoon vertrouwen zeg ik je .
  Er komt meer zelfs een nog kleinere alfa.
  Zelfs lancia word over gesproken .

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 18:02
  Permalink

  @Hoekree

  En zo is dat, een kwestie van wat verder kijken dan je neus lang is….:

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 18:55
  Permalink

  @Orso

  Of wacht even en koop een Alfa Tonale. Ideetje? Of ga op zoek naar een Giulia met weinig km. Een nieuwe Delta komt er niet. En dan nog even dit, negativisme kan ook een keuze zijn, maar ja, dat is maar mijn mening.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 19:13
  Permalink

  Fijn dat dit model er bij komt. Hoop dat ie gelijk als E- versie leverbaar wordt. En dat ie qua binnenruimte net wat ruimer wordt dan de Giulietta.
  Maar met deze auto die misschien in 2020 komt en de Pamda misschien in 2021 blijven de verkoopcijfers nog twee jaar zakken. Juist omdat er geen Punto is, geen Mito is en de Tipo en Giulietta die er wel zijn, niet de techniek en updates krijgen die nodig zijn om met de top mee te kunnen. Enige remedie is auto’s in de uitverkoop wat nu bv met de Yps wordt gedaan. Dat verhult nog een beetje hoe slecht het gaat. Juist Alfa, dat concern in Italië omhoog had moeten trekken, haalde de doelstellingen niet en ten opzichte van de tegenvallende cijfers is er dit jaar een halvering van de verkoop.
  Dus top dat er nieuws aankomt maar de komende twee jaar zal het iedere maand ellende blijven om de verkoopcijfers te bekijken. Terwijl Renault en PSA met veel ruimer aanbod prima verkoopcijfers zullen houden.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 22:42
  Permalink

  Meteen ook een versie die niet zo hoog potig is als nieuwe giulietta zonder dat zwarte plastic rond de wielen en laag bij de grond. En doe de giulia en stelvio ook maar een face lift naar dit model. Dit is meer sz/159/brera stijl neus.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2019 om 22:57
  Permalink

  Marja dit is een concept car de kamal is er ook geweest duurde meer dan een decennia voor die SUV er ook kwam. Ook een het cabrio die had altijd moeten komen. En de giulietta sportwagon de 5 deurs mito had hier voor de deur kunnen staan als hij ooit in productie was gegaan.

  Ik hoop maar dat ze snel met mules op de weg komen maar aan de andere kant wat is daar het nut van als ze deze net als de 4c’s concept bijna gelijk overnemen naar een productie model met een wat conventioneler dashboard. Sla de mules dan over en ga met preproducties testen om de tijd in te lopen. En dat ze ook meteen met een giulietta versie 2 komen

  Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 14:10
  Permalink

  Veel goed nieuws, ook in de wandelgangen van Genève, waarschijnlijk straks ook een nieuw model onder de Tonale, een B-SUV. En volgend jaar de Alfieri. Wat een heerlijk nieuws 😄

  Beantwoorden
 • 12 maart 2019 om 09:05
  Permalink

  Op YouTube inmiddels enkele filmpjes over de totstandkoming van de Tonale 👌

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.