Alfa Romeo viert succes Tonale groots aan de Bosporus

Intercontinentale diesel.

Misschien zijn het wel de hoge emissiearme doelstellingen in Europa die de marketingmensen van Alfa Romeo ertoe hebben aangezet om een groot feestje te bouwen aan de grens met Azië. Op Turkse bodem werd de Alfa Romeo Tonale, onder andere met 1.6 130 pk dieselmotor aan een enorme lichting Turkse, maar ook internationale journalisten gepresenteerd. Heel opmerkelijk wel en misschien ook wel slim. Inmiddels is de Tonale een echt succes aan het worden, dat enkel geremd wordt door een gebrekkige toelevering van halfgeleiders en wellicht ook nog een paar andere zaken. Overigens duurt die crisis volgens een recente verklaring van Tavares nog minimaal tot eind 2023.

Al meer dan 20.000 stuks.

Intussen staat de productielijn in Pomigliano d’Arco volop aan. De Tonale passeert reeds de 20.000 eenheden en de komst van de Plug-in hybride dit najaar zal de vraag naar verwachting nog verder doen stijgen. Vooral in het zakelijke segment verwacht Alfa Romeo met de Tonale een hoop nieuwe klanten aan te trekken. De knappe C-segment Alfa blinkt volgens de makers uit op het gebied van kwaliteit en aanbod. De Tonale als compleet elektrische EV, wordt overigens in 2024 verwacht. Na de Turkse introductie dit najaar volgen ook markten in Afrika en het Midden-Oosten. Volgend jaar is Japan aan de beurt, samen met andere Aziatische landen en de VS. Op die laatste markt wordt de Alfa Romeo Tonale overigens boven de Dodge Hornet gepositioneerd. De Dodge blijft intussen een volledig Amerikaanse aangelegenheid. Het Alfa Romeo feestje aan de Bosporus was dermate groots en belangrijk dat zelfs CEO Jean Philippe Imparato de pers nog te woord stond via een live-verbinding. Imparato mocht namens Stellantis benadrukken dat de Turkse markt en productielocatie in Bursa, van groot belang zullen blijven voor de groep. De Tonale is op diverse vlakken, zoals bijvoorbeeld het digitale aspect met 22″ scherm, ‘best in class’, verklaarde Daniel Tiago Guzzafame, Head of products van Alfa Romeo. Alfa Romeo verwacht dat 40-50% van de totale verkoop van de Tonale buiten Europa zal plaatsvinden.

9 gedachten over “Alfa Romeo viert succes Tonale groots aan de Bosporus

 • 4 oktober 2022 om 16:22
  Permalink

  De eerste en tevens enige Tonale die ik tot nu toe zag in NL was notabene in mijn eigen durpske, een blauwe zoals op de foto. Dat was in augustus. Eind augustus voor twee weken op vakantie naar Le Marche. Geen enkele Tonale gezien. Pas op de laatste dag zag ik een blauwe staan langs de S.S. Adriatico bij Fano. Die bleek van een dealer te zijn, die hem neem ik aan express helemaal aan de wegkant had gezet om te tonen aan het publiek.

  Pas ergens in het Noorden richting Oostenrijk op de terugreis kwamen we voor het eerst een (rijdende) verkochte Tonale tegen. Die had een Pools kenteken…ahhrghh…

  Zoals dat gaat op de lange afstanden kom je elkaar steeds weer tegen ivm te houden pauzes. Leuk om een Tonale te zien in het wild (wij reden overigens met een Spider 916). Maar toen het al donker begon te worden werden we wat opgehouden door wat auto’s op de A22. De voorste bleef maar remmen. Althans, dat leek zo omdat ik steeds maar weer de remlichten zag. Toen we de desbetreffende auto eindelijk konden inhalen bleek het – jawel – de rode Poolse Tonale te zijn, met continue brandende remlichten. Ik dacht, daar gaan we weer, wat een antireclame voor Alfa…

  Omdat we deze Tonale bij toeval wederom tegenkwamen bij een tankstation even geprobeerd uit te leggen dat hun remlichten bleven branden. Helaas sprak de man alleen Pools en zijn vrouw slechts een beetje Engels (vind het altijd heel opmerkelijk dat Polen ook geen Duits spreken). Het enige wat ik van de vrouw begreep is dat het al vaker voorgekomen was en dat er al een zekering vervangen was.

  Uiteraard hebben we meerdere pechgevallen langs de kant zien staan, vrijwel allemaal VAG 😉

  Beantwoorden
 • 5 oktober 2022 om 00:01
  Permalink

  Bijzonder dat van Polen verwacht wordt dat ze Duits spreken (de talen lijken ook zo op elkaar), net zoals Nederlanders vinden dat alle Belgen Nederlands moeten spreken. The world according to the dutch. Iets met een opgestoken vingertje en zo. On topic: Noord Italië afgelopen september. Niet een Tonale op de openbare weg en bij de dealers lege showrooms. Hier een daar een enkel exemplaar voor de showroom. Ik denk dat het gros van de genoemde 20.000 nog geproduceerd moet worden.

  Beantwoorden
 • 5 oktober 2022 om 00:41
  Permalink

  @niccolo

  Van mij hoeven mensen geen buitenlandse talen te spreken maar als je dan een buitenlandse taal spreekt of een beetje zou willen of kunnen spreken, dan zou ik verwachten dat dat de taal van je buren is. Ik geloof dat Polen lange tijd geen vreemde taal onderwezen hebben gekregen, hoewel, misschien Russisch. Maar Duitsland is natuurlijk een enorme economische eenheid, ook voor Polen neem ik aan. Hun (Wit) – Russische buren stellen economisch niet veel voor.

  En ik vind het inderdaad achterlijk dat Vlamingen geen Frans spreken en Walen geen Nederlands. Het zijn beide officiele staatstalen en beide bevolkingsgroepen zijn met miljoenen, samenwonend in een klein landje. Het officiele Fries is een ander verhaal, slechts een handjevol mensen spreekt het, zo kunnen we Limburgs of Achterhoeks ook wel officieel maken.

  Maar goed Niccolo, als je dom bent kan en wil je natuurlijk helemaal niets.

  Beantwoorden
  • 5 oktober 2022 om 05:39
   Permalink

   De Tonale wordt geen succes. Onmogelijk. Te lelijk, te weinig Alfa en te duur. Ik zie in een brede cirkel om Nederland ook bijna geen Tonale rijden. Hopelijk is de volgende Alfa een echte Alfa, en geen Dodgerige Jeep.
   NB Fries is een taal, Achterhoeks en Limburgs dialecten. Zeker het Limburgs bestaat niet, veel te gevarieerd per plaats. En Polen moeten gewoon een andere taal ook kunnen spreken. Engels, Duits of Spaans, maakt niet uit.

   Beantwoorden
   • 5 oktober 2022 om 11:59
    Permalink

    Zoveel talen als de gemiddelde Nederlander kent, zo weinig verstand van auto’s heeft de gemiddelde Nederlander.

   • 5 oktober 2022 om 14:01
    Permalink

    @Hilbert, Eens(!)… anders reden wij Nederlanders wel massaal in Giulia’s, 159’s, Giulietta’s of Spiders. De laatste mooie Alfa’s.

 • 5 oktober 2022 om 08:18
  Permalink

  @romainss

  Nou snap ik waarom de Nederlander zo uitmuntend duits spreekt en de meesten ook frans. En voor wat betreft die domme Pool: Die rijdt wel mooi een Tonale!

  Beantwoorden
 • 15 november 2022 om 19:11
  Permalink

  Mijn vrouw is Poolse en ik kom soms in Polen, de kans is groot dat er straks meer Tonales in Polen rondrijden dan in Nederland, de Polen zijn er in midden Polen en Zuid Polen gek op Alfa Romeo. Doch ik zie in Polen ook veel Jeeps rondrijden…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.